«Η ανάπλαση που θέλει ο κ. Λεβεντάκης» δε θα γίνει ποτέ τονίστηκε σε τοποθετήσειςΜε την έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης και αντίδρασης στην προωθούμενη ανάπλαση του δημάρχου, ίδιου περιεχομένου με την απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας (που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 19 συμβούλων απορρίπτοντας την προταθείσα ανάπλαση) και τη συγκρότηση επιτροπής ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η ενημερωτική συγκέντρωση για την πλατεία Γαργαλιάνων από την οποία έφυγε κακήν κακώς ο δήμαρχος Τριφυλίας.
Όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν από αιρετούς, νυν και πρώην, εκπροσώπους συλλογικών φορέων και κατοίκους έδειχναν το αρραγές μέτωπο σε επίπεδο κοινωνίας και δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην ανάπλαση που όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη μετατρέπει την πλατεία σε πάρκο, αλλάζοντας ουσιαστικά το χαρακτήρα, τα χαρακτηριστικά της και τη χρήση της.Στο φύλλο δημοσιεύθηκε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συγκέντρωση και Έντονες αποδοκιμασίες εισέπραξε ο κ. Λεβεντάκης, παραθέτοντας τις τοποθετήσεις του προέδρου του Συμβουλίου Κοινότητας, Βασίλη Αγγελόπουλου, του δημάρχου Τριφυλίας και της δικηγόρου, Βάσως Μαρίνη.
Τοποθετήσεις
Ο πολιτικός μηχανικός, Αναστάσιος Κατσίβελας, αναφέρθηκε στη μελέτη ανάπλασης της πλατείας που προωθείται από τον κ. Λεβεντάκη για υλοποίηση με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο τονίζοντας ευθύς εξαρχής ότι «τη μελέτη έχει υπογράψει η τεχνική υπηρεσία του δήμου και δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή παρά μόνο στα επιμέρους».
Ο ίδιος είπε ότι η μελέτη πήρε κάποιες αδειοδοτήσεις, αλλά η μελέτη δεν λέει τίποτα για την κυκλοφοριακή κατάσταση που θα προκληθεί και ότι τις 220.000 ευρώ συμμετοχής του δήμου θα μπορούσε ο δήμος να τα δώσει ώστε να βελτιώσει τις υποδομές της πλατείας κ.α. και με πολύ λιγότερα χρήματα. «Άρα, είναι όλη αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται μια υπερβολή και είναι άτοπη και δεν ταιριάζει γενικότερα σε αυτό το οποίο θα ’πρεπε να γίνει γι’ αυτό το χώρο», τόνισε.
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας και νυν επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε», Παναγιώτης Κατσίβελας, σημείωσε πως «Ήλθον, είδον και απήλθον! Γιατί είμαστε εδώ σήμερα; Γιατί ένας άνθρωπος έχει πείσμα. Έχει μπει στο κεφάλι του ότι πρέπει, κατ’ αυτόν, να φτιάξει μια πλατεία. Τη φαντάστηκε όπως τη φαντάστηκε κι αποφάσισε να τη φτιάξει. Γιατί είμαστε εδώ; Γιατί κάποιοι, οι οποίοι έχουν θέσεις στο δημόσιο χώρο δεν ξέρουν ούτε τις αρμοδιότητες αλλά δε γνωρίζουν και την έννοια της δημοκρατίας. Ο δήμαρχος ποτέ δεν αποφασίζει από μόνος του. Εισηγείται και τα όργανα του δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο – παρότι έχουν γίνει παρεκτροπές όσον αφορά τη λειτουργία του Δ.Σ. – εγκρίνει, και εκτελεί. Τι έχουμε εδώ στο θέμα της πλατείας; Το Δ.Σ. Τριφυλίας απέρριψε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση…» κι ευχαρίστησε όλους τους συμβούλους γι’ αυτό. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του κ. Λεβεντάκη ότι θα αλλάξει η μελέτη και όσα προβλέπει, μίλησε για παγκόσμια πρωτοτυπία και ρώτησε ποιος είναι αυτός που θα αλλάξει τη μελέτη, ο δήμαρχος; «Λέγονται κουβέντες οι οποίες είναι δόλιες, που ουσιαστικά προσπαθούν να σας παραπλανήσουν, να σας αποτρέψουν, να μην διαμαρτυρηθείτε, κι όταν θα ‘ρθει η ώρα θα σας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Η αξιοπιστία είναι πλέον γνωστή…», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή η κοινωνία αυτή τη μορφή της πλατείας (σ.σ. που προωθεί ο κ. Λεβεντάκης) δεν τη θέλει». Πρότεινε αντιπροσωπεία να παρέμβει στο ΥΠΕΣ και στο Πράσινο Ταμείο που να επιβεβαιώσει τη δήλωση και την πίστη ότι αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι αποδεκτό και τόνισε πως «το Δ.Σ. έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει και αυτό το κομμάτι της χρηματοδότησης το οποίο χρειάζεται να βάλει ο δήμος ως ποσοστό συμμετοχής. Αυτά τα 220 χιλιάρικα είναι βέβαιο το Δ.Σ. δε θα τα εγκρίνει ποτέ».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Τριφυλία ΑλλάΖΕΙ», Στάθης Ανδρινόπουλος, τόνισε πως «για οποιοδήποτε έργο είναι να γίνει, πάντα υπάρχει η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα. Εδώ ούτε η αναγκαιότητα τηρήθηκε, ούτε η σκοπιμότητα. Που σημάνει τι αυτό; Θα ’πρεπε να ’χει βγει αυτή η ανάγκη και η σκοπιμότητα ότι εμείς πρέπει ν’ αλλάξουμε την πλατεία μας…», προσθέτοντας πως δεν υπήρχε σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα γιατί δεν υπήρχε ανάγκη τέτοια.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα έργα που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο και τα ποσά που δικαιούται ο κάθε δήμος με συμμετοχή του κάθε δήμου στον προϋπολογισμό του κάθε έργου κι αναρωτήθηκε πως από τη στιγμή που «ο δήμαρχος λέει ότι δεν έχουμε 50 ή 100 χιλιάδες ευρώ να χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη του περιφερειακού δρόμου, εδώ θα ’χουμε 220.000 ευρώ για να πάμε να χαλάσουμε την πλατεία και να κάνουμε την πλατεία πάρκο; Όχι πάρκο ακριβώς, αλσύλλιο θα την κάνουμε γιατί μόνο δέντρα της βάζουμε…». «Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά έργα. Έχουμε Προφήτη Ηλία, θα μπορούσαμε να κάνουμε πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, που δεν υπάρχουν πουθενά, ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολικά κτίρια…
Πολλά μπορούσαμε να κάνουμε που τα έχουμε ανάγκη και είναι απαραίτητα. Δυστυχώς, εμείς θέλουμε πλατείες, εμείς θέλουμε μόνο έργα βιτρίνας», τόνισε και πρόσθεσε με νόημα ότι «η πλατεία λοιπόν δεν θα γίνει», ενώ ευχαρίστησε όλους τους δημοτικούς συμβούλους κατάλαβαν το πρόβλημα, συμπαραστάθηκαν και στήριξαν τις αποφάσεις και βγήκε μια απόφαση με 19 υπέρ, στους 27 του Δ.Σ., ότι είναι αντίθετοι με αυτή την πρόταση, με αυτή τη μελέτη. Ενημέρωσε πως συνεχίζουν με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού ο δήμαρχος επανέφερε το θέμα με μορφή κατεπείγοντος στην Οικονομική Επιτροπή.
«Η ουσία είναι ότι για να πάει να χρηματοδοτηθεί η πλατεία απ’ το Πράσινο Ταμείο θέλει τροποποίηση προϋπολογισμού. Για να γίνει τροποποίηση προϋπολογισμού θέλει πλειοψηφία δημοτικού συμβουλίου. Εμείς οι 19 δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, γι’ αυτό να είσαστε ήσυχοι!» και πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος.
Ακολούθως, ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”, Δημήτρης Δριμής, σημείωσε ότι «η δημοτική Αρχή αυθαιρετεί συνεχώς στους δημόσιους χώρους. Κι απόψε δυστυχώς, ενώ ήταν μια ευκαιρία να γίνει ένας διάλογος, ο δήμαρχος είπε “το παίρνετε ή το αφήνετε. Ήρθα εδώ, αυτό θα κάνω, από σεβασμό ήρθα, καληνύχτα” και είπε και κάτι άλλο, είπε “παραβαίνω το καθήκον μου – γιατί καθήκον του δημάρχου είναι να εισπράττει τα δημόσια έσοδα – για να μη μιλάτε. Όταν μιλάτε, θα σας θυμίζω ότι χρωστάτε”. Δε χρωστάνε, γιατί καμία Οικονομική Επιτροπή δεν τους έχει βεβαιώσει οφειλές! Τόνισε ότι η μελέτη πάσχει από τη γέννησή της, πάσχει από τη σύλληψή της. «Δε μπορεί μια μελέτη να είναι καλή όταν δε γίνεται διάλογος με το επιστημονικό προσωπικό μιας πόλης, δε γίνεται διάλογος με το δημοτικό συμβούλιο, δεν έχει την κοινωνική συναίνεση των πολιτών…», είπε και σημείωσε με έμφαση ότι «ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή όφειλαν να στήσουν αυτί, να ακούσουν, ν’ αφουγκραστούν την πόλη, τους δημοτικούς συμβούλους. Αντί γι’ αυτό όμως κουνάνε το χέρι. Κουνήσανε και σήμερα το χέρι, στην πόλη, στους κατοίκους, στο δημοτικό συμβούλιο, στους δημοτικούς συμβούλους. Όποιος όμως κουνάει το χέρι του πολλές φορές, τελικά το κουνάει στον εαυτό του».
Ο δημοτικός σύμβουλος από τους Γαργαλιάνους, Γιάννης Κατσούλας, είπε πως μέσα από αυτή την “ανάπλαση” της πλατείας βλέπει κακόβουλα σχέδια και τόνισε ότι «δεν ενδιαφέρει τον κ. Λεβεντάκη η πλατεία, δεν τον ενδιαφέρει να έχει κόσμο η πλατεία, αντιθέτως τον ενδιαφέρει εντελώς το αντίθετο. Αυτή την πλατεία ο κ. Λεβεντάκης και οι συνοδοιπόροι του, θέλει να την αναμορφώσει όπως λέει, να της αλλάξει όψη, να της αλλάξει τη χρήση, με σιντριβάνια, με παρτέρια, με κερκίδες, με άλλα λόγια δε θέλει κόσμο στην πλατεία… […] Θέλει ο κόσμος να φύγει από την πλατεία, να φύγει από τους Γαργαλιάνους…».
Ο δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αλευράς, είπε ότι «ο όρος πλατεία, η λέξη πλατεία, χρησιμοποιείται σε τρεις περιπτώσεις. Στην πλατεία των χωριών και των πόλεων, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Πλατεία, δηλαδή ελεύθερος χώρος. Φανταστείτε στο Βερολίνο την πλατεία να την αλλάξουν οι Γερμανοί και να της φυτέψουν δέντρα, την Κόκκινη πλατεία στη Μόσχα να κάνουν το ίδιο. Αυτά δεν είναι πράγματα ν’ ακούγονται» και πρόσθεσε: «Μιλάμε για βιολογικό καθαρισμό. Από που ξεκινάμε; Από Β.Κ. ή από πλατεία;», συμπληρώνοντας πως πρέπει πρώτα να γίνουν τα υπόγεια και μετά τα υπέργεια.
Η δημοτική σύμβουλος από Γαργαλιάνους, Μαγδαληνή Καμπύλη-Αδρινοπούλου τόνισε την ανάγκη ενότητας του κόσμου, μαζικότητας και δυναμικής αντίδρασης. Ο πρ. δήμαρχος Γαργαλιάνων, Άκης Κατρίτσης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το 1978, φοιτητής, όπου παρακολουθούσα τις δημοτικές εκλογές, θυμάμαι το μακαρίτη το Νίκο το Χωραϊτη, να λέει από το μπαλκόνι “είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε, τα Σφαγεία θα γίνουν εκεί που απεφάσισα εγώ” και δεν περίμενα έπειτα από 40 – 50 χρόνια να ακούσω το ίδιο από έναν δήμαρχο που έχει τιμηθεί με ένα υψηλό ποσοστό, που έχει υπογράψει μια μεγάλη επιταγή γι’ αυτό το λαό που τον ετίμησε καλώς ή κακώς, να συμπεριφέρεται έτσι σ’ ένα τόπο που πήρε 70% στους Γαργαλιάνους… […] Αυτό είναι απαράδεκτο.
Η συμπεριφορά αυτή, απόψε, απέναντί μας θα καταγραφεί με τα μελανότερα χρώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση». Θύμισε δε ότι από το Σεπτέμβριο του 2020 που πληροφορήθηκε ότι θα γινόταν αυτό το έκτρωμα «ζήτησα να γίνει μια συγκέντρωση πολιτών για να μπορεί να μπει η ατζέντα από τους Γαργαλιάνους βλέποντας την επικινδυνότητα του ανδρός…».
Από το Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων, η Ελένη Τσαγκάρη επισήμανε ότι δε θέλουν να αλλάξει ο χαρακτήρας της πλατείας και πως από την πρώτη στιγμή το Δ.Σ. έχει εκφραστεί σε κοινή ανακοίνωση Συλλόγων της πόλης ύστερα αποφάσεις των συμβουλίων.
Ο κοινοτικός σύμβουλος από τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά”, Βασίλης Σπυρόπουλος, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα και τόνισε την ανάγκη επαναφοράς του αυτοδιοίκητου.
Το ψήφισμα και η επιτροπή που συγκροτήθηκε
Ομόφωνα εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο τονίζεται «1. Να μην υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο και σε κανένα πρόγραμμα. 2. Να ανακληθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. 3. Να αναζητηθεί και να προταθεί για χρηματοδότηση άλλος χώρος στη πόλη των Γαργαλιάνων (περιβάλλον χώρος Τουριστικού Ξενώνα, περιοχή κέντρου πλην πλατείας, κ.λ.π.), ο οποίος θα προκύψει μετά από διαβούλευση και σχετική πρόταση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαργαλιάνων. 4. Να συντηρεί και να βελτιώνει την κατάσταση της πλατείας η δημοτική αρχή, με Ιδίους Πόρους και να μη διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό, χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα με τα οποία μπορούν να καλυφθούν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες».
Συγκροτήθηκε επιτροπή από τους Βάσω Μαρίνη, Γιάννη Κατσούλα, Νίκο Αναστασόπουλο, Στάθη Ανδρινόπουλο, Ελένη Τσαγκάρη, Βασίλη Αγγελόπουλο και Παναγιώτη Κατσίβελα.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου