Προσφυγή στο ΣτΕ από δικηγόρους για τα νέα χαράτσια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Προσφυγή στο ΣτΕ από δικηγόρους για τα νέα χαράτσια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαδικής προσφυγής από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, άφησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κων. Μαργέλης.
Σε δημόσια παρέμβασή του σύμφωνα με το 'Θάρρος', ο κ. Μαργέλης είπε πως, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο, αισθάνεται την υποχρέωση να παρέμβει δημοσίως επί του ζητήματος των «εισφορών» και «τελών» που είτε επιβλήθηκαν είτε πρόκειται να επιβληθούν, στο πλαίσιο των «επειγόντων μέτρων εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής».
Αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική
Όπως επισήμανε, «αλλεπάλληλες φορές μέχρι τώρα αναγκαστήκαμε να σχολιάσουμε και να μεμφθούμε την αδιέξοδη μνημονιακή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, προσεγγίζοντάς την πρωτίστως από κοινωνικής άποψης. Τα νέα όμως εισπρακτικά μέτρα, πέραν της κοινωνικής, χρήζουν και νομικής προσέγγισης, καθόσον τυγχάνουν ελεγχόμενης νομιμότητας.
Με σοκ και δέος οι Έλληνες πολίτες υποδεχθήκαμε στη ζωή μας την “ειδική εισφορά αλληλεγγύης” και το “τέλος επιτηδεύματος” του Ν.3986/2011, ενώ αναμένεται και η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ».
Παρατήρησε ότι οι νέες αυτές επιβαρύνσεις, πέραν του ότι προάγουν την κοινωνική αδικία και οδηγούν σε απόγνωση τους ήδη οικονομικά αποκαμωμένους πολίτες, εξ αρχής προκάλεσαν τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου, ως ελεγχόμενες για αποκλίσεις εκ των διατάξεων του Ελληνικού Συντάγματος και της νομιμότητας εν γένει.
Οι οριζόντιες ρυθμίσεις επιβολής τους, η μορφή κεφαλικών φόρων μεσαιωνικού τύπου που έλαβαν, η υποχρέωση συνεισφοράς ενός εκάστου ανεξαρτήτως της φοροδοτικής ικανότητάς του και οι ανεπίτρεπτοι περιορισμοί που εισάγουν, είναι ορισμένα μόνον από τα θέματα που σύντομα θα κληθεί να εξετάσει το ακυρωτικό Δικαστήριο, καλούμενο να αποφανθεί επί σχετικών προσφυγών».
Πρόσθεσε δε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Συλλόγους της χώρας, εξετάζοντας τις προοπτικές ακύρωσης και εξαφάνισης των πράξεων αυτών, κινούμενος πάντοτε εντός των πλαισίων λειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που σε πείσμα των καιρών καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Τέλος επιτηδεύματος
Αναφερόμενος στο τέλος επιτηδεύματος, είπε πως δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για φόρο, καθώς η καταβολή του ούτε τελεί σε σχέση αντιστοιχίας έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας ούτε συνδέεται με την παροχή ειδικών ωφελειών στους υπόχρεους.
Πρόσθεσε πως παρά την καταχρηστική του ονομασία, αποτελεί γνήσια φορολογική επιβάρυνση, η οποία πρέπει να κριθεί υπό τους όρους των διατάξεων του Συντάγματος, ενώ μοναδικό κριτήριο της επιβολής του αποτελεί μια ιδιότητα, του επιτηδευματία ή του ελευθέρου επαγγελματία, χωρίς να συνδέεται με το εισόδημα, την περιουσία, τις δαπάνες ή τις συναλλαγές των προσώπων, τα οποία φέρουν την ιδιότητα αυτή.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι επιβάλλεται μια φορολογική επιβάρυνση στο σύνολο των επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς περαιτέρω διακρίσεις, υπαγορευόμενες από τη διαφορετική φοροδοτική τους ικανότητα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ουσιώδεις παράγοντες προσδιορισμού της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας των επιτηδευματιών, όπως το ετήσιο εισόδημά τους και γενικότερα οι ιδιαίτερες συνθήκες ή περιστάσεις, υπό τις οποίες ασκεί τη δραστηριότητά του έκαστος εξ αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages