Κέρδος μια μάχη, μένει ο πόλεμος - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Κέρδος μια μάχη, μένει ο πόλεμος

Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Ο σωστός συνδυασμός ανθρώπινων δυνάμεων στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα ήταν ο εξής: ισχυρός πολιτικός, βαθύνους τεχνοκράτης και μια ομάδα εμπράκτως άξιων στελεχών για διατύπωση μέτρων, παρακολούθηση εφαρμογής, διαπραγμάτευση προσαρμογών. Η απουσία, ήδη από το φθινόπωρο του 2008, του ως άνω συνδυασμού
υπήρξε μια από τις πλέον σημαντικές αιτίες όξυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Μια ισχυρή, βλέπε «εθνική», ομάδα εφαρμογής, αναθεώρησης και συνεχούς προσρμογής του Πρόγραμματος Ανασυγκρότησης της Εθνικής Οικονομίας μπορεί να κάνει θαύματα.
Γιατί, πρώτον, δεν ξεκινάει από το μηδέν, αλλά έχοντας ανά χείρας την τεράστια περικοπή του δημόσιου χρέους και, ταυτοχρόνως, τη μεταφορά ενός άλλου μεγάλου μέρους του χρέους σε χέρια κρατών και κεντρικών τραπεζών. Δηλαδή σε περιβάλλον καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης. Δεύτερον, η νέα ομάδα έχει εξασφαλισμένα τα κεφάλαια που απαιτεί η στήριξη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Μπορεί επομένως να χειριστεί τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνιδιοκτησία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Τρίτον, η νέα ομάδα διαθέτει ήδη ψηφισμένο στη Βουλή τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Πράγματι, στο τρίτο άρθρο της Συνθήκης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο (που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του νόμου 4063/2012), προβλέπεται: «Η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης συμβαλλόμενου μέρους (δηλ. κράτους που έχει νόμισμα το ευρώ) πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική. Αυτό θα ισχύσει για τη χώρα μας όταν θα βγούμε από τον έκτακτο «διορθωτικό μηχανισμό». Ηδη, όμως, μπορούμε να δεσμευτούμε για ισοσκελισμό του πρωτογενούς προϋπολογισμού, με τη σύμφωνα γνώμη και του ΣΥΡΙΖΑ!
Η τήρηση του κανόνα αυτού συμβαίνει «αν το ετήσιο διαρθρωτικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αντιστοιχεί στον ανά χώρα καθορισθέντα μεσοπρόθεσμο στόχο», δηλαδή στη δική μας περίπτωση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το δεύτερο Μνημόνιο.
Το αποτέλεσμα της κάλπης βελτίωσε τις πιθανότητες παραμονής μας στο ευρώ. Ολοένα και περισσότεροι, σταδιακά, αντιλαμβάνονται ή πληροφορούνται για τον κίνδυνο από τον οποίο γλιτώσαμε για μόλις 170.556 ψήφους. Τώρα που οι καταθέτες επιστρέφουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι πιθανότητες να ανοίξει ρήγμα μεταξύ της Ελλάδας και της Ζώνης του Ευρώ ήταν, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, εξαιρετικά υψηλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages