Έλλειψη εθνικής στρατηγικής και προβλήματα ρευστότητας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Έλλειψη εθνικής στρατηγικής και προβλήματα ρευστότητας

Από τους πιο σοβαρούς τομείς για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θεωρείται η εξαγωγική δραστηριότητα. Ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα ελληνικά -και ειδικότερα τα μεσσηνιακά- προϊόντα υπάρχει, ωστόσο οι Μεσσήνιοι εξαγωγείς κάνουν λόγο για έλλειψη εθνικής στρατηγικής στο θέμα, καθώς και για προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους, εξαιτίας του μη δανεισμού τους από τις τράπεζες αυτή την εποχή.
Κώστας Παπαδημητρίου - Papadimitriou A.E.
«Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς γενικώς πώς πάνε οι εξαγωγές, γιατί δεν υπάρχει ένα σύστημα που να καταγράφει τα στοιχεία ανά περιοχή, ώστε να έχουμε εικόνα» μας λέει ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου, από την ομώνυμη εταιρεία που εξάγει σταφίδα, ξύδια, μουστάρδες και άλλα ντελικατέσεν. «Θα έπρεπε να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε μηνιαία βάση, αλλά, δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει. Ειδικότερα, για τη σταφίδα, μεσσηνιακά οι εξαγωγές έχουν μειωθεί, διότι παρ’ όλες τις προσπάθειές μου, η Ένωση έδωσε όλη τη σταφίδα στην Πάτρα. Δεν είχα να τυποποιήσω προϊόν και παρά τις εκκλήσεις μου, δεν έδειξαν καμία ανταπόκριση».
Για τα άλλα προϊόντα της επιχείρησής του, ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει: «Πάνε αρκετά καλά και με ανοδική πορεία, έχουν αποδοχή στο εξωτερικό. Βέβαια, δεν περιμένουμε από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνουν τεράστιες οι ποσότητες, αλλά σταδιακά, με προσοχή και μεγάλη προσπάθεια, χτίζουμε σιγά σιγά το όνομα του μεσσηνιακού ξυδιού και των άλλων ντελικατέσεν παγκοσμίως».
Για το αν μπορούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να στηρίξουν οικονομικά τη χώρα: «Δεν είναι μόνο ότι μπορούν, πρώτον, είναι υποχρεωμένες και, δεύτερον, δεν υπάρχει άλλη λύση. Μόνο οι εξαγωγές μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική θέση της Ελλάδας και του ελληνικού πληθυσμού, γιατί, αν δε γίνουν εξαγωγές, από πού αλλού θα υπάρξουν χρήματα για τον κόσμο; Το κράτος δεν έχει. Ο τουρισμός είναι, επίσης, μια άλλη δυνατότητα. Για το κομμάτι των εξαγωγών, υπάρχουν ελπίδες, αλλά πρέπει να καταστρωθεί ένα σχέδιο και να παρακολουθείται η εξέλιξη. Ως χώρα δεν έχουμε σχεδιασμό, προγραμματισμό. Απαιτούνται μέτρα με ορισμένη στόχευση, παρακολούθηση και διορθωτικές κινήσεις, ανάλογα με την πορεία. Χρειάζεται οργάνωση εξαγωγικής εθνικής προσπάθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages