Πόλος έλξης οι ελιές στην Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Πόλος έλξης οι ελιές στην Μεσσηνία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εγχώρια αγορά των αγροτεμαχίων τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς παρά την οικονομική κρίση και τη δυσχέρεια φαίνεται να υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Ωστόσο δεν λείπουν και αντίθετες «φωνές» από καθαρά αγροτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες κάνουν λόγο για πλήρη ακινησία στην εν λόγω αγορά. Και αυτό εξαρτάται από τις περιοχές. Πιο πεσμένα τα πράγματα στην Βορειο Ελλάδα, πιο κινητικά στην Μεσσηνία.Συγκεκριμένα εξαιρετικές ευκαιρίες μπορεί να βρει κάνεις στην ελληνική ύπαιθρο, αν επιθυμεί να επενδύσει τις οικονομίες του, με τις τιμές να είναι καθαρά υποκειμενικές και ζήτημα… διαπραγμάτευσης. Αναλυτικά στα Τρίκαλα και στην Μεσσηνία η αγορά όπως την περιγράφουν μεσίτες.
«Αυτή την περίοδο στην αγορά των χωραφιών δεν κουνιέται στην κυριολεξία φύλλο», υποστηρίζουν κάποιοι.
«Η τελευταία αγοραπωλησία που έκανα», λέει με παράπονο ο κ. Κανής, κτηματομεσίτης από την κατεξοχήν αγροτική περιοχή των Τρικάλων ήταν το 2008, για να συνεχίσει: «Επρόκειτο για χωράφι σε ημιορεινή περιοχή και η συμφωνία έκλεισε στην τιμή των 13.000 ευρώ τα 10 στρέμματα. Η συγκεκριμένη τιμή ήταν αρκετά κάτω από την αντικειμενική αξία του αγροτεμαχίου».
«Πάντως η αγορά αγροτεμαχίων κρύβει κι ευκαιρίες, όπως η αντίστοιχη των ακινήτων», προσθέτει ο κ. Κανής, με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης να ισχύει κι εδώ απόλυτα. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες προσφέρουν μειωμένες τιμές κτήσης μέχρι και 50% σε σχέση με μόλις πέντε χρόνια πριν.
«Πόλος έλξης» οι ελιές στην Μεσσηνία

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα της αγοράς δίνει μιλώντας ο κ. Βασίλης Δωδέκατος από την Alpha Μεσιτική, που έχει σαν έδρα το νομό Μεσσηνίας.
Να σημειώσουμε ότι ο νομός Μεσσηνίας διαθέτει πολλές εκτάσεις με ελαιόδεντρα κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του απασχολείται στην καλλιέργεια της ελιάς, η οποία απαιτεί αρκετά έξοδα και καλλιεργητική φροντίδα, για εργασίες όπως πότισμα, ράντισμα , κλάδεμα και περιποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής σαιζόν, μέχρις ότου ο καρπός να καταλήξει στο… καφάσι και να διατεθεί στο εμπόριο ή σε κάποιο ελαιοτριβείο, αναλόγως της ποικιλίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρει ο κ. Δωδέκατος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των αγοραπωλησιών ακινήτων «υπάρχει στην αγορά των αγροτεμαχίων μια ιδιαίτερη ζήτηση για λιοστάσια, δηλαδή χωράφια φυτεμένα με ελαιόδεντρα». Η ζήτηση αυτή, εξηγεί ο κ. Δωδέκατος, προέρχεται κατά βάση από ανθρώπους που κατοικούν σε αστικά κέντρα και ιδιαίτερα από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages