Αναστηλώνεται και αναδεικνύεται η Αγιά Σοφιά του Μοριά - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Αναστηλώνεται και αναδεικνύεται η Αγιά Σοφιά του Μοριά

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Χριστιανούπολη Τριφυλίας και, όπως εκτιμάται, μέσα στο 2013 το έργο θα παραδοθεί!
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ!
Μιλώντας στο «Θ» ο Σπύρος Κουτρούμπας, από την Κοινοπραξία ΜΤ ΑΤΕ – ΝΗΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε. – RESTORE Α.Τ.Ε. που έχει αναλάβει το έργο, σημείωσε: «Εμείς κάνουμε στερεωτικές εργασίες, κυρίως, και εργασίες ανάδειξης του μνημείου. Το χωρίζουμε σε δύο μέρη: Το ένα είναι ο ιερός ναός που είναι μπροστά και το άλλο είναι ο χώρος του Επισκοπείου, πίσω».
Για τον Ιερό Ναό σημείωσε: «Οι εργασίες που γίνονται στο ναό είναι αρμολογήματα στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες, η εφαρμογή τσιμεντεδεμάτων- που είναι σφραγιστικές εργασίες που αυξάνουν τη στερεωτική συμπεριφορά του κτηρίου-, συρραφή ρωγμών, στερεώνουμε περιμετρικά όλες τις γωνίες του κτηρίου, βάζουμε ελκυστήρες για να μπορέσει ο ναός, σε ένα σεισμό, να συμπεριφερθεί τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι συμπεριφέρεται τώρα, κάνουμε μία μεγάλη ενίσχυση της διαφραγματικής λειτουργίας της θολοδομίας, βάζουμε, όπως ήταν παλιά, ένα ξύλινο δάπεδο σε μια επιφάνεια εν είδει γυναικωνίτη, υπάρχουν κάποιες συντηρήσεις τμημάτων και σπαραγμάτων από αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αναδεικνύουμε, είτε στους τοίχους, είτε στους θόλους, είτε στα δάπεδα, γίνεται πλήρης ανακεράμωση με χειροποίητα κεραμίδια και άλλες επεμβάσεις, καθώς και μια στοιχειώδης ηλεκτρολογική εγκατάσταση και αντικεραυνική προστασία».
Για το Επισκοπείο: «Γίνεται μουσειακός χώρος. Στερεώνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ο ιερός ναός. Είναι νεώτερη επέμβαση, βέβαια, και αναδεικνύεται. Επίσης, μονώνεται το δώμα του, για να μπορεί να κυκλοφορεί εκεί ο κόσμος και τοποθετείται μια σύγχρονη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Θα γίνει, δε, καθαρισμός και μια στοιχειώδης ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου.
[…] Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, μέσα στα χρονοδιαγράμματα των συμβατικών μας υποχρεώσεων, και το έργο θα παραδοθεί μέσα στο επόμενο έτος».
Από την πλευρά του, ο αρχαιολόγος της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Κάππας, που παρακολουθεί το έργο, μιλώντας σχετικά στο «Θ» είπε: «Ο εντυπωσιακός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος δεσπόζει στο μέσο του μικρού χωριού των Χριστιάνων Τριφυλίας. Η ανέγερσή του ανάγεται στα τέλη του 11ου αιώνα (1080-1100 μ.Χ.) και συνδέεται με την ίδρυση από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό της Αρχιεπισκοπής Χριστιανουπόλεως. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, ο τρούλος του οποίου ξεπερνά σε διάμετρο τα 8 μέτρα. Ο ναός ήταν εσωτερικά διακοσμημένος με εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρινα αρχιτεκτονικά γλυπτά, ορθομαρμαρώσεις, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, στοιχεία που προσφέρουν τη δική τους μαρτυρία για την οικονομική ευρωστία των κτητόρων του και καθιστούν δελεαστική την άμεση σύνδεσή του με την ίδια την αυτοκρατορική οικογένεια. Στα δυτικά της εκκλησίας εφάπτεται ένα δαιδαλώδες κτήριο με σύνθετη οικοδομική ιστορία, που ταυτίζεται από τους περισσότερους ερευνητές με Επισκοπεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages