H νέα Κ.Α.Π. παγίδα για τους αγρότες της Πελοποννήσου... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

H νέα Κ.Α.Π. παγίδα για τους αγρότες της Πελοποννήσου...

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) φέρνει τη δυνατότητα στο κράτος μέλος να αποφασίσει να προχωρήσει στην ενίσχυση των αγροτών με μικρό κλήρο, των νέων ηλικιακά αγροτών αλλά και στην αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος των απομακρυσμένων περιοχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ ο αριθμός των μικρών γεωργών στην Ελλάδα προσεγγίζει τις 300-350 χιλιάδες άτομα. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριος Μελάς, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο για την ΚΑΠ και τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής. Όπως υποστήριξε θα δοθούν ως ενίσχυση 1.250 ευρώ (τον πρώτο χρόνο εφαρμογής), ενώ θα ενταχθούν αυτόματα στο καθεστώς αυτό, αφού υπολογιστεί η συνολική αξία των ενισχύσεών τους κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής. 

Βέβαια θα μπορούν να απενταχθούν όποτε θέλουν, αν συγχωνευθούν, αν μεγαλώσουν τις καλλιέργειές τους ή τα ζώα τους με αίτησή τους, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να επανενταχθούν. 
Πάντως οι γεωργοί που θα συμμετέχουν στο καθεστώς αυτό θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του «πρασινίσματος», όπως και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης. Όπως επισήμανε ο κ. Μελάς αναφέρεται στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όχι την πολλαπλή συμμόρφωση. «Υποχρεούνται να τηρούν τις υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης», τόνισε. 
Όσον αφορά στους νέους γεωργούς, δίνεται η δυνατότητα προσαύξησης σε ποσοστό 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων των ενισχύσεων για μια πενταετία. Το μέτρο αφορά γεωργούς κάτω των 40 ετών ή και 40 ετών. 
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, «η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα να δοθούν κονδύλια σε ποσοστό μέχρι 2% του Εθνικού Φακέλου. Το συμπλήρωμα αυτό θα καλύψει περίπου έκταση 66.000 εκταρίων. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι ο μέσος κλήρος της Ελλάδας είναι περίπου 5 εκτάρια, προκύπτει ότι ο αριθμός των νέων γεωργών θα είναι περίπου 13.500 με βάση αυτό το ποσό, που αποτελούν θεωρώ, μια σημαντική μάζα ανανέωσης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages