ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσει επιστολή του μεταπτυχιακού φοιτητή κυρίου Βασίλη Σταθόπουλου, από τους Γαργαλιάνους, ο οποίος επιλέχτηκε ως μεταπτυχιακός υπότροφος στο VON KARMAN INSTITOUTE (VKI). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμφικτυονία πέτυχε να ξανασυνδεθεί η Ελλάδα με το VKI το 2013 και έκτοτε χορηγούνται  υποτροφίες και σε Έλληνες απόφοιτους πανεπιστημίων, για μεταπτυχιακές σπουδές. Στην επιτυχία αυτή μεγάλη είναι και η συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου , η οποία αξιολόγησε την προσπάθεια αυτή ως Εθνική Υπόθεση και η οποία ανέλαβε την πληρωμή της Εθνικής συμμετοχής στο VKI, επιπλέον δε ανέπτυξε και συμπληρωματική  συνεργασία με το VKI.
Η κατωτέρω επιστολή του κ. Σταθόπουλου αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον την περίοδο αυτή που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Και τώρα τι; μα, von Karman Institute for Fluid Dynamics.

Μια άποψη για αυτούς που ψάχνουν τα επόμενα βήματα τους σε μετεκπαίδευση ή ακόμα για αυτούς που είναι κάπως μπερδεμένοι με το παρόν και το μέλλον τους.
Κάπως έτσι ήμουν κι εγώ, μπερδεμένος, από τη στιγμή που αποφοίτησα από τη σχολή μου, την Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη. Και τώρα τι; Είπα στον εαυτό μου κ άρχισα την αναζήτηση των επόμενων μου κινήσεων. Έτσι κάπου εδώ έρχεται το VKI (von Karman Institute for Fluid Dynamics), ένα διεθνώς αναγνωρισμένο αλλά λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα ερευνητικό κέντρο. Αρκεί μόνο να πω είναι “center of excellence” για την E.S.A. (European Space Agency) με αναλογία καθηγητή-φοιτητών 1 προς 3 και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για τους αποφοίτους του. Προσωπικά το γνώρισα μέσα από μια ημερίδα που έλαβε χώρα στην Καλαμάτα, όντας Μεσσήνιος κι εγώ, από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία όπου οι κύριοι Π. Παπαδόπουλος και Π. Μπαζίγος μας ενημέρωσαν σχετικά. Έτσι, αυτό ήταν αρκετό να με ωθήσει να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα Master-after-Master που παρέχουν στον τομέα της Αεροδιαστημικής. Να σημειώσω ότι το ινστιτούτο αποτελείται από τρία τμήματα, Aeronautics & Aerospace, Turbomachinery and Propulsion, Environmental and Applied Fluid Dynamics και δέχεται περίπου 30 συνολικά μεταπτυχιακούς από 13 χώρες του Ν.Α.Τ.Ο.
Για να έρθουμε στο παρόν, όπου βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και είμαι ένας από τους μεταπτυχιακούς για το 2015-16, τη δεύτερη κατά σειρά χρονιά συμμετοχής της Ελλάδας μετά από δεκαετίες. Η χρονιά ξεκίνησε τέλη Σεπτέμβρη με μια λαμπρή υποδοχή γεμάτη βέλγικα κεράσματα όπως τυριά, μπύρες, σαμπάνιες και σοκολάτες. Τέτοιου είδους ημέρες συμβαίνουν αρκετές φορές μες τη χρονιά. Η οργάνωση όπως είναι αναμενόμενο είναι άψογη με τα πάντα εξ’ αρχής κανονισμένα για όλο το ακαδημαϊκό έτος. Τα πρότζεκτ που τρέχουν κι όπου γίνεσαι και εσύ μέρος σε κάποιο, το διαλέγεις ύστερα από συζητήσεις με όλους τους καθηγητές ώστε να σου ταιριάζει απόλυτα. Έχουν να κάνουν με πρωτότυπες έρευνες σε θέματα με τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον και χρηματοδοτούνται από την E.S.A.,την Ε.Ε. αλλά και από εταιρίες όπως η AIRBUS, η Rolls-Royce και άλλες. Ακόμα δίνεται υποτροφία σε όλα τα μέλη αρκετή να καλύψει όλα τα μηνιαία έξοδα.
Όλα τα παραπάνω όμως το κάνουν εξίσου απαιτητικό με αλλεπάλληλες προκλήσεις. Και αυτός είναι ένας από τους στόχους του, όπως σε ενημερώνουν από την πρώτη ημέρα, ότι δηλαδή είναι και μια πρόβα για τη μελλοντική σου καριέρα όπου ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίζεις ότι παρουσιάζεται με το βέλτιστο τρόπο και με στρατηγική. Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά μαθήματα και εργαστήρια με το προσωπικό σου πρότζεκτ  να τρέχει συνεχώς, εξετάσεις αλλά και παρουσιάσεις τόσο σε εξεταστική επιτροπή, όσο και δημόσιες όπου βαθμολογείσαι από το κοινό και έχουν στόχο την ανάπτυξη των αντίστοιχων δεξιοτήτων καθώς και της αυτοπεποίθησης σου.
Μην τρομάζεις όμως, είναι πολλά αλλά όλοι επιβιώνουν, απλά μειώνεις τις ώρες του ύπνου σου και δε χαζεύεις όσο θα ήθελες. Επομένως, αν έχεις τελειώσει και εσύ κάποια πολυτεχνική σχολή ή κάτι σχετικό όπως φυσικό ή εφαρμοσμένα μαθηματικά αλλά με ένα μεταπτυχιακό μετά θα σου πρότεινα να μπεις στο www.vki.ac.be και να διαβάσεις από το call for application μέχρι και το syllabus. Έτσι, να προσθέσεις και άλλη μια επιλογή στις ήδη σκέψεις που κάνεις. Σε περίπτωση που σου κεντρίσει το ενδιαφέρον οι αιτήσεις είναι ανοιχτές μέχρι το Μάη κάθε έτους.
Αυτά έχω να μοιραστώ μέχρι τη στιγμή αυτή, Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016 και ώρα 4:20am CET, αλλά ίσως επανέλθω ξανά τον Ιούλιο με τις τελικές μου εντυπώσεις.
Μέχρι τότε, καλή επιτυχία με ότι καλό καταπιάνεσαι και μην ξεχνάς να σκέφτεσαι αισιόδοξα.

Βασίλης Σταθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages