ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τότε που η Μεσσηνία έχει στερηθεί σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη περίοδο, τη λειτουργία της υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων που στεγάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.Το 2011 μετά την συνταξιοδότηση και των δύο επιμελητριών, το γραφείο έκλεισε μετά από 33 χρόνια λειτουργίας και έχοντας προσφέρει σημαντικό έργο. Από τότε, υποτυπωδώς και για ορισμένες άκρως απαραίτητες διαδικασίες, οι ανάγκες καλύπτονται περιστασιακά από  Επιμελητές Ανηλίκων της Πάτρας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, αυτή την περίοδο επιχειρείται η μετακίνηση μιας κοινωνικής λειτουργού από το Νοσοκομείο, προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι η υπηρεσία.

Αύξηση παραβατικότητας
Τα τελευταία χρόνια η αύξηση παραβατικότητας ανηλίκων έχει κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη επαναλειτουργίας της υπηρεσίας, όμως μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις φορέων και συλλόγων προς την Πολιτεία, έχουν πέσει στο κενό. Επανειλημμένες επιστολές έχει στείλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ζητώντας τη στελέχωση της υπηρεσίας, καθώς οι ανάγκες συνεχώς μεγαλώνουν. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα στην Καλαμάτα συνελήφθησαν 7 ανήλικοι για κατοχή χασίς και 4 για κλοπές.
Οι υπηρεσίες επιμελητών είναι υπηρεσίες των δικαστηρίων ανηλίκων, στην έδρα κάθε πρωτοδικείου. Αποτελούν τον κύριο δημόσιο φορέα εξοϊδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων, 8-18 χρόνων, που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Επίσης, ασχολούνται με την πρόληψη εμπλοκής ανήλικων σε αδικήματα. Πριν την εκδίκαση μιας υπόθεσης, ο επιμελητής συντάσσει και παραδίδει εμπιστευτική έκθεση που μόνο ο δικαστής έχει δικαίωμα να διαβάσει. Σε αυτή προτείνεται ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του ανηλίκου και το μέτρο που πρέπει να του επιβληθεί. Με τον τρόπο αυτό ο δικαστής διαμορφώνει άποψη για την εν γένει προσωπικότητα του ανηλίκου, που πηγάζει από τις οικογενειακές συνθήκες, τον τρόπο ζωής κ.λπ.
Ο επιμελητής είναι ο μόνος αρμόδιος για να ασκήσει το αναμορφωτικό μέτρο της επιμέλειας. Συνεργάζεται με τον ανήλικο και την οικογένειά του, ώστε να μην επαναλάβει την ίδια ή άλλη παραβατική πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages