Έσπασε η «κόκκινη γραμμή» του ΔΝΤ για άμεση απομείωση του χρέους - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Έσπασε η «κόκκινη γραμμή» του ΔΝΤ για άμεση απομείωση του χρέους

Των Θάνου Τσίρου και Νίκου Μπέλλου
Βήματα πίσω από την πάγια θέση του ΔΝΤ, για την άμεση απομείωση του ελληνικού χρέους, έκανε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως προκύπτει από δηλώσεις της μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Ειδικότερα, ανέφερε πως η όποια αναδιάρθρωση του χρέους -που δεν θα είναι κούρεμα, αλλά μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση διάρκειας δανείων- θα γίνει σε συνάρτηση με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πως προέχουν οι μεταρρυθμίσεις. Είναι σαφές πως οι χθεσινές δηλώσεις της ταυτίζονται με τις δημόσιες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση της άμεσης ρύθμιση του χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, μετατίθεται για αργότερα.
Με τον τρόπο αυτό θα αποτελεί και μια διαρκή πίεση προς την Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να λάβει, πιθανότατα με τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, τη μείωση του χρέους. Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί πως και οι ανακοινώσεις για το χρέος μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ήταν εξαιρετικά θολές.
Συνάντηση με θέμα την Ελλάδα
Αναλυτικότερα, τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ανέλυσε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με την Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του Ταμείου.
Όπως είπε η κα Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο ARD, συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ ανέφερε ότι δεν χρειάζεται κούρεμα προς το παρόν. «Είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, συμφωνώντας με τους θεσμούς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουμε ώστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα», προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
Ωστόσο, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι δύο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, καθώς και η αναδιάρθρωση του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως η όποια αναδιάρθρωση του χρέους -που δεν θα είναι κούρεμα, αλλά μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση διάρκειας δανείων- θα γίνει σε συνάρτηση με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

«Οι συνθήκες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις δείχνουν καλές» ανέφερε, αλλά όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Προφανώς, το δεύτερο σκέλος είναι το επίπεδο χρέους που μπορεί να αντέξει η χώρα και η ορθή αναδιάρθρωσή του. Ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος» τόνισε.
Δηλαδή, εξήγησε, «αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα κούρεμα, εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καθορίζει τα περιθώρια ελιγμών στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις «κόκκινες γραμμές» σε κομβικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
Με δεδομένη πλέον την υποχώρηση στο θέμα της μείωσης του αφορολογήτου και της περικοπής των υφιστάμενων συντάξεων, η ελληνική ομάδα κατεβαίνει από την Τρίτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βασική επιδίωξη να αποφύγει τη νομοθέτηση μέτρων που θα ισχύσουν από την 1/1/2018, τη λήψη αποφάσεων που θα παραπέμπουν σε σταδιακή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την ψήφιση φορολογικών απαλλαγών που θα «στοχεύουν» κατά κύριο λόγο σε αυτούς που θα θιγούν περισσότερο από τη μείωση του αφορολόγητου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages