Προβληματισμός στα Φιλιατρά για ελληνοποιήσεις ντομάτας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Προβληματισμός στα Φιλιατρά για ελληνοποιήσεις ντομάτας

Με τις ελληνοποιήσεις, τις αθρόες εισαγωγές, το κόστος παραγωγής, την εμπορία ατυποποίητου προϊόντος κατευθείαν από το χωράφι, αλλά και το φόβο του εντόμου tuta absoluta, βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί υπαίθριας ντομάτας, που σιγά σιγά οδηγούνται στη μείωση των στρεμμάτων που καλλιεργούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα». Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού το 2016 στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν 19.048 στρέμματα, το 2015: 20.687 στρέμματα, ενώ το 2014 η καλλιέργεια έφτανε τα 89.072 στρέμματα. Η Η εικόνα στα Φιλιατρά 
Η tuta, το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και οι χαμηλές τιμές, απέτρεψαν τους παραγωγούς και στα Φιλιατρά να καλλιεργήσουν. «Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μεγάλη μείωση στην καλλιέργεια, σχεδόν 70%, αφού οι παραγωγοί θεωρούν ότι δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα», σημειώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Φιλιατρών «Γαία», Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, όπου στην περιοχή τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε η συγκομιδή. Με το ξεκίνημα, η τιμή, όπως υπογραμμίζει, κυμαίνεται στα 0,60 – 0,70 ευρώ/κιλό. Σε σχέση με άλλες χρονιές δεν είναι ικανοποιητική και αυτό αποδίδεται στην ύπαρξη, ακόμη, των θερμοκηπιακών, αλλά και στη μη απορρόφηση του προϊόντος λόγω της υπερπροσφοράς που υπάρχει, από τις εισαγόμενες που έχουν κατακλύσει την αγορά. «Την προηγούμενη βδομάδα, οι ελληνικές ντομάτες πωλούνταν στην κεντρική αγορά προς 1 ευρώ. 
Τότε έγιναν εισαγωγές από Πολωνία, οι οποίες έφτασαν στην κεντρική αγορά προς 0,65 ευρώ – 0,73 ευρώ. Παράλληλα, φτάνουν στην αγορά ντομάτες Μαρόκου, οι οποίες βαφτίζονται ευρωπαϊκό προϊόν και διακινούνται σε όλη την Ευρώπη εις βάρος Ελλήνων, Ιταλών και Ισπανών παραγωγών», λέει χαρακτηριστικά. Εκτιμά, δε, ότι η κατάσταση με την υπαίθρια ντομάτα θα ξεκαθαρίσει το τρίτο 10ήμερο του Ιούλη, όταν θα έχουν τελειώσει οι ντομάτες θερμοκηπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages