Υπό εξαφάνιση ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας στη Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Υπό εξαφάνιση ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας στη Μεσσηνία

Στο Διβάρι  Γιάλοβας επιβιώνει ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας μοναδικό σημείο  στην Ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά η πορεία του  είναι φθίνουσα και εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα προστασίας σε λίγα χρόνια θα αποτελεί πλέον παρελθόν 
Ο χαμαιλέοντας είναι ένα αργοκίνητο ζώο με μόνο όπλο κατά των θηρευτών την ικανότητά του να αλλάζει χρώματα ανάλογα με το γύρω περιβάλλον.
Το μέγεθος του είδους μπορεί να φτάσει τα 47.5 cm (συνολικό μήκος), πολύ μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό χαμαιλέοντα που φτάνει στην Ιβηρική χερσόνησο μόλις τα 29 cm.
Το ζώο είναι πολύ ευάλωτο όταν βρίσκεται στο έδαφος γιατί γίνεται εύκολα αντιληπτό από θηρευτές αφού δε μπορεί να κρυφτεί.
Οι φυσικοί του εχθροί είναι οι αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, φίδια και αρπακτικά πουλιά. 
Οι πιο επικίνδυνοι εχθροί του είναι οι γάτες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι.
Η ανεξέλεγκτη διέλευση τροχοφόρων πάνω στην παραλία αποτελεί μία από τις ανθρωπογενείς  πιέσεις που δέχεται ο βιότοπος του χαμαιλέοντα. 
Η καταστροφή των ίδιων των φωλιών από τη συμπίεση του αυγοθαλάμου από τα διερχόμενα 4χ4 ή αγροτικά οχήματα και η καταστροφή της παράκτιας βλάστησης, έχουν άμεσες αρνητικές επιτπώσεις στην επιβίωση του είδους.
Η αυξανόμενη τουριστική κίνηση στη περιοχή σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός σχεδίου διαχείρισης επισκεπτών αποτελούν σημαντική απειλή για την μελλοντική προστασία του βιοτόπου.
Ο άνθρωπος επίσης προκαλεί μεγάλη ζημιά στο βιότοπο του χαμαιλέοντα μετατρέποντάς τον σε αγροτική γη. 
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν για το όργωμα, σκοτώνουν πολλούς νεοσσούς που ζουν στο ψηλό χορτάρι και καταστρέφουν τις λιγοστές φωλιές που έγιναν στα χωράφια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages