Αλαλούμ με νέες κυβερνητικές εξαγγελίες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Αλαλούμ με νέες κυβερνητικές εξαγγελίες

Μπαράζ πιέσεων προς το υπουργείο Οικονομικών για προεκλογικές εξαγγελίες, ασκούν με τηλεοπτικές δηλώσεις τους στελέχη της κυβέρνησης. Ενώ όμως εξαγγελίες για μέτρα πριν το Πάσχα έχουν μείνει στο συρτάρι (πχ 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία) τις τελευταίες 48 ώρες υπουργοί της κυβέρνησης προανήγγειλαν παροχές 3 δισ. ευρώ για το 2020, τις οποίες όμως το αρμόδιο υπουργείο επί των Οικονομικών –προς το παρόν- δείχνει να αγνοεί ή και διαψεύδει.

Τον χορό των εξαγγελιών μέσω τηλεοράσεως «σέρνει» πάντως το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, υποσχέθηκε εχθές 13η σύνταξη από το 2020 αλλά και αυξήσεις έως 40% στις  συντάξεις χηρείας από τον ερχόμενο μήνα, ενώ τον ακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης που δηλώνει ότι «εγγυώμαστε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε πολλά θέματα μετά τις εκλογές, έχουμε θωρακίσει τη χώρα με το δημοσιονομικό απόθεμα που έχουμε εξασφαλίσει».

Ωστόσο:

–          η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου που «κοστίζει» 1,9 δισ. ευρώ το 2020

–          άλλα 900 εκατομμύρια η 13η σύνταξη (400 ευρώ για 2,25 εκατομμύρια συνταξιούχους)
–          το «δημοσιονομικό απόθεμα» για μέτρα του 2020, η κυβέρνηση δεν το έχει εξασφαλίσει αφού, αν τελικώς υπάρξει, θα αποδειχθεί στα τέλη του 2020 -και προφανώς όχι πάντως από τις αρχές ούτε τα τέλη του 2019.
«Πάγος» από το ΥΠΟΙΚ

Αντιθέτως, στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει «δημοσιονομικό περιθώριο» (υπερπλέονασμα πέραν του 3,5% του ΑΕΠ) μόνον 700 εκατ. ευρώ για το 2019 και άλλα 1,280 δισ. το 2020. Δηλαδή πολύ λιγότερα από τα 2,8 δισ. που κοστίζουν αυτά τα δύο μέτρα μόνον.

Κορυφαίος παράγοντας  του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο protothema.gr την Πέμπτη, απέκρουσε τις πιέσεις για παροχές και απέκλειε εκ νέου την φημολογία ότι θα χρησιμοποιηθούν τα «υπό κατανομή» 650 εκατ. ευρώ που είναι κονδύλι για αναδρομικά του 2018 εξηγώντας ότι, αν δοθούν για άλλο σκοπό εφέτος, θα μειώσουν εξανεμίσουν

Σε κάθε περίπτωση, ούτε μήνας δεν πέρασε από τότε που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «άδειαζε» τον υφυπουργό Εργασίας λέγοντας «ρωτήστε τον ίδιο, εγώ πρώτη φορά το ακούω», επειδή  ο Τάσος Πετρόπουλος τότε εξήγγειλε πως «βρέθηκε το κονδύλι» για να δοθεί «δώρο Πάσχα» στους συνταξιούχους. Και το θέμα έκλεισε χωρίς να δοθεί τελικά «δώρο Πάσχα», αλλά ο υφυπουργός Εργασίας με δηλώσεις του ανοίγει νέα συζήτηση για «13η σύνταξη» το 2020 κλπ.
Μέτρα «χωρίς μέτρο»

Πίσω από τις λέξεις και τις υποσχέσεις, η πραγματική είδηση είναι ίσως ότι ο Τάσος Πετρόπουλος αποκάλυψε νέα στοιχεία για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, η τύχη των οποίων αγνοείται εδώ και μήνες, καθώς συνεχώς εξαγγέλλεται αλλά ακόμα δεν έχει φανεί.

Παρότι οι ως τώρα πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως δεν θα υπάρχουν σε καμία από τις δύο ρυθμίσεις περιουσιακά κριτήρια ή «κόφτες», ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι θα υπάρχουν για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία.

Και μάλιστα υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν λέγοντας στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1:

«Για τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών δεν θα υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο (περιουσιακό) στοιχείο. [Ωστόσο]  είναι λογικό στην εφορία. Αλλιώς θα πάμε σε μια αντίληψη “ό,τι έκρυψες, έκρυψες” φοροδιαφεύγοντας και, τώρα, κάνουμε όλοι ότι δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Δεν είναι λογικό; Στην εφορία πρέπει να δεις και τα οικονομικά [κριτήρια…] Πάντως επειδή τις λεπτομέρειες τις ρυθμίζει το αρμόδιο υπουργείο [Οικονομικών] συνδέεται με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη». 'ΦΩΝΗ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages