Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ TUTTA ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ TUTTA ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παραγωγές ντομάτας στα θερμοκήπια της Κρήτης και της Πρέβεζας, με τους καλλιεργητές να χαρακτηρίζουν τη σεζόν… «χρονιά της ντομάτας», τόσο σε επίπεδο ποιότητας και αποδόσεων όσο και σε επίπεδο τιμών.
Αυτές τις μέρες ξεκινούν τα Φιλιατρά, έχοντας διανύσει μια καλή καλλιεργητική περίοδο. Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που προηγήθηκε συνέβαλαν στον περιορισμό της προσβολής από την Tuta Absoluta.
Σταθερή ροή και πάνω από 1 ευρώ οι τιμές στην Κρήτη
«Η φετινή ήταν από τις καλές χρονιές» είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή στην Ιεράπετρα, Φώντας Δουλούμης, όπου επικρατούν ως βασικές οι ποικιλίες Torry και Δάφνη.
Όπως εξηγεί ο κ. Δουλούμης, οι τιμές από τον Ιανουάριο, που ξεκίνησαν τα πρώτα κοψίματα στην περιοχή, μέχρι τώρα, κινήθηκαν με σχετική σταθερότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, πάνω από τα 80 λεπτά το κιλό, με τη μέση τιμή για τη lux ντομάτα να διαμορφώνεται γύρω από το 1 ευρώ το κιλό. Σε αυτό συνέβαλε ο «κανονικός» χειμώνας, που έφερε τον καρπό σταδιακά και ομοιόμορφα κατανεμημένη την παραγωγή, η οποία φεύγει συνεχόμενα και με σταθερή ροή. Προς ανακούφιση των καλλιεργητών, δεν επαναλήφθηκε το περσινό φαινόμενο, όταν ήρθαν όλες οι ντομάτες μαζεμένες Ιανουάριο-Φεβρουάριο και κατρακύλησαν οι τιμές από τον όγκο της προσφοράς. Απολογιστικά, οι αποδόσεις θα είναι αυτές που πρέπει, δηλαδή 15 τόνοι/στρέμμα κατά μέσο όρο.
Τριπλάσια από πέρσι ήταν τα στρέμματα στα οποία φυτεύτηκαν μικρόκαρπες ποικιλίες, και ειδικά τα βελανίδια. Οι τιμές, παρόλο που στην αρχή της σεζόν δεν ήταν ικανοποιητικές, πλέον διαμορφώνονται πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ τον προηγούμενο μήνα έφτασαν και τα 3 ευρώ το κιλό. «Γενικά φέτος είναι χρονιά της ντομάτας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ανατολής.
Θετικοί οιωνοί για τα Φιλιατρά
Αυτές τις μέρες, νωρίτερα από την Πρέβεζα, ξεκινούν το μάζεμα της φύτευσης Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στα Φιλιατρά, όπου διατηρήθηκε η περσινή έκταση των 1.200 στρεμμάτων θερμοκηπιακής ντομάτας. Ο περσινός απολογισμός ήταν θετικός, με την τιμή κατά μέσο όρο σεζόν στα 80 λεπτά.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, «φέτος δεν είχαμε ιδιαίτερες προσβολές από την Tuta, καθώς στάθηκε σύμμαχος το κρύο», συμπλήρωσε, όμως, πως δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν οι τιμές τη στιγμή που θα βγει στην αγορά η παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages