Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ


  Μετά από αίτημα του Συλλόγου μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών Τριφυλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 4 Νοεμβρίου συνάντηση του Δ.Σ. και μηχανικών μελών του Συλλόγου με το Δήμαρχο Τριφυλίας. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση αναφέρονται συνοπτικά στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος μας προς τη Δημοτική Αρχή. Ακολούθησε εποικοδομητικός και δημιουργικός διάλογος από όλες τις πλευρές για τα θέματα που απασχολούν τους μηχανικούς και σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα.

Δήμαρχος αφ’ ενός αντιμετώπισε πολύ θετικά τα προβλήματα των μηχανικών και εκδήλωσε την πρόθεση του να δοθούν λύσεις, αφ’ εταίρου αναφέρθηκε στις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης που ταλαιπωρούν το Δήμο και ζήτησε ο Σύλλογος να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Η συνάντηση κατέληξε με τη δέσμευση ότι θα υπάρχει συχνή συνεργασία Δημάρχου και Συλλόγου μηχανικών ώστε να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που συζητήθηκαν.  

ΠΡΟΣ 

κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

         Ο Σύλλογός μας με το υπόμνημα αυτό σας ενημερώνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες που εργαζόμαστε στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας και ζητάμε τη συνεργασία σας για την επίλυσή τους.

1.Σχετικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης πάγιο αίτημα μας τα τελευταία χρόνια απ’ όταν συστήθηκε το αυτοτελές τμήμα πολεοδομίας στα πλαίσια του Δήμου Τριφυλίας είναι η στελέχωσή του με το απαιτούμενο προσωπικό με μηχανικούς, διοικητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να ανταποκριθεί  στον κοινωνικό του ρόλο που είναι η νομιμότητα και ο έλεγχος των κατασκευών, η προστασία των κοινοχρήστων χώρων και γενικά η προστασία του περιβάλλοντος του δομημένου και αδόμητου χώρου σε όλη την έκταση του Δήμου. Δυστυχώς η Υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη και υποβαθμισμένη με αποτέλεσμα το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει (1) Μηχανικός – προϊστάμενος και (1) Μηχανικός Τ.Ε. (που βρίσκεται προ της συνταξιοδότησης) να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο υποχρεώσεων που αφορούν καταγγελίες-αυθαίρετα-προεγκρίσεις δόμησης-αιτήματα κλπ., ενώ επιπλέον πρόσφατα στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας προστέθηκε και  ένα μέρος από τη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Οιχαλίας που θα πρέπει να εξυπηρετεί. 

    Ζητάμε την άμεση ενίσχυση της Υπηρεσίας δόμησης με μετακίνηση μηχανικού και διοικητικού προσωπικού από άλλη Υπηρεσία του Δήμου και την προκήρυξη θέσεων μηχανικών για τη στελέχωση της με το ελάχιστο προσωπικό που προβλέπεται σύμφωνα και με το αρ.43 του ν.4735/2020. Πρέπει επίσης να σας υπενθυμίσουμε ότι στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας δόμησης είναι και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε επίπεδο Δήμου Τριφυλίας (χωρικά σχέδια χρήσεων - πολεοδομικές μελέτες –τροποποιήσεις - άρσεις ρυμοτομίας) που θα διαχειριστούμε ως Δήμος άμεσα μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον με απόφασή του.

    2. Ζητάμε την υποστήριξη του έργου της Υπηρεσίας Δόμησης μέσω εγκατάστασης συστήματος GIS (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών) με την ψηφιοποίηση των αρχείων χαρτών, αδειών, όρων δόμησης κλπ και όλων των διοικητικών πράξεων που εκδίδονται. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σταδιακά με την ψηφιοποίηση των διαφόρων δικτύων του Δήμου ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμάτων κλπ.

3. Σχετικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο Δήμου Τριφυλίας υπάρχει στασιμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για αυτό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μεταβιβάσεις, στην έκδοση αδειών δόμησης, στην τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων είναι πολλά και αναμένεται να ενταθούν  μετά και τη ψήφιση του νέου χωροταξικού νομοσχέδιου, με το οποίο το ενδιαφέρον για δόμηση θα μεταφερθεί εντός των ορίων εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών. Στα σχέδια αυτά και στους οικισμούς υπάρχουν δυσεπίλυτα προβλήματα που επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό και τη σταδιακή αναθεώρησή τους στα πλαίσια των πολεοδομικών νόμων και διαδικασιών. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε ώστε να μη βρεθεί στο μέλλον η περιοχή του Δήμου Τριφυλίας μπροστά σε πολεοδομικά αδιέξοδα μετά την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων χρήσεων γης, που είναι ένα έργο που θα γίνει άμεσα σε κεντρικό επίπεδο και θα θεσμοθετήσει για την περιοχή μας απαγορεύσεις και περιορισμούς στη δόμηση, σε σχέση με το πολεοδομικό καθεστώς που ισχύει σήμερα. Για τα προβλήματα αυτά είμαστε στη διάθεσή σας για τη διαμόρφωση προτάσεων και πρωτοβουλιών για την επίλυση τους.

ΤΟ Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages