Παράταση lockdown ως 7 Δεκέμβρη – Τα σενάρια για το άνοιγμα της οικονομίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Παράταση lockdown ως 7 Δεκέμβρη – Τα σενάρια για το άνοιγμα της οικονομίας


 Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για το πότε και πώς θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown, χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο οριστικές αποφάσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνουν ο αριθμός των κρουσμάτων και η κατάσταση των ΜΕΘ και του ΕΣΥ, το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Το πρώτο βήμα με το οποίο θα «ανοίξει» το σχέδιό της για σταδιακή άρση των περιορισμών η κυβέρνηση δείχνει να είναι η παράταση του lockdown, κατά μια βδομάδα.

Έπειτα θα ακολουθήσει σταδιακά το άνοιγμα των καταστημάτων, από τα μικρότερα στα μεγαλύτερα, με απαραίτητη προϋπόθεση την καθολική χρήση μάσκας.

Αν το επιτρέψουν οι ειδικοί, τα καταστήματα θα ανοίξουν από τις 7 ή 14 Δεκεμβρίου και μετά. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κλιμακωτά και με αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή του συνωστισμού. 

Το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης αποτελούν το πιο δύσκολο κομμάτι του κυβερνητικού γρίφου. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα σημάνει παράλληλα την μεγάλη αύξηση της κινητικότητας και κατ’ επέκταση την αδυναμία ελέγχου της κίνησης των πολιτών.

Όσον αφορά τα μαγαζιά εστίασης, καμία ημερομηνία ούτε σχέδιο δεν είναι δεδομένο, καθώς το άνοιγμά τους προϋποθέτει ενθαρρυντικά μηνύματα από την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Γιορτές με SMS

Με μέτρα και περιορισμούς θα μας βρουν οι φετινές γιορτές, καθώς παραμονή και ανήμερα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, εξετάζεται να γίνονται μετακινήσεις με SMS αλλά και να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία από νομό σε νομό.

Ο περιορισμός των συναθροίσεων εννέα ατόμων θα παραμείνει ενώ δεν θα γίνουν ρεβεγιόν σε καταστήματα και ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, στις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται:

· απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό

· απαγόρευση μετάβασης σε χειμερινά θέρετρα

· Κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας

· απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων

· κλειστές οι αίθουσες ξενοδοχείων για ρεβεγιόν

· και ίσως απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μέχρι το πρωί της επομένης.

Επανεκκίνηση με κανόνες

Εφόσον οι ειδικοί δώσουν το σήμα και τα εργαλεία, τότε θα υπάρξει επανεκκίνηση. Οποιαδήποτε επανεκκίνηση όμως, θα γίνει κάτω από κανόνες», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε πως είναι ξεκάθαρο πως «την προσεχή Δευτέρα δε θα λειτουργήσει καμία δραστηριότητα», επεσήμανε ωστόσο ότι, «όλοι θα προλάβουν να προετοιμαστούν». 

Ερωτηθείς για τη διατήρηση του μέτρου των SMS για τη μετακίνηση, απάντησε πως «είναι εκ των προτέρων μια επιλογή περιορισμού, όμως οι περιορισμοί δε θα αρθούν όλοι» και εξήγησε πως «σίγουρα θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων».

Όσο αφορά όμως, στο πλαίσιο των μέτρων, είπε πως «αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό της Επιτροπής» και τόνισε πως «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα επόμενα στάδια».

«Δεν είναι λογική να τρέξουμε στη ‘γραμμή τερματισμού’ και μετά να γυρίσουμε», παρομοίωσε το πισωγύρισμα στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έκανε επιπλέον σαφές ότι, δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό».

Σχετικά με τον τρόπο που θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής υπογράμμισε πως «δεν θα κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών» και παρατήρησε πως «αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των αγορών μέσω διαδικτύου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages