ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


 Ζητάμε απεγνωσμένα ενίσχυση και το μόνο που λαμβάνουμε είναι σιωπή». Κραυγή αγωνίας από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας με αφορμή τις πολλές ελλείψεις στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας που με επιστολή τους ζητούν άμεσα προσλήψεις γιατρών .

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

” Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά  τον  νομό μας  και  την τελευταία εβδομάδα το νοσοκομείο της Μεσσηνίας  δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Το υπάρχον ιατρικό  προσωπικό είναι σε  ετοιμότητα  αλλά η μάχη είναι εξ΄ αρχής άνιση . Άνιση γιατί παρόλες τις εκκλήσεις μας τους προηγούμενους μήνες για την ενίσχυση μας το μόνο που λάβαμε ήταν αδιαφορία.

Οι οργανικές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό είναι καλυμμένες περίπου  κατά  50% και το Υπουργείο Υγείας  μαζί με την 6η ΥΠΕ καθυστέρησαν και καθυστερούν  χωρίς λόγο προσλήψεις μόνιμων ιατρών  που  τώρα θα έπρεπε να ήταν  μαζί μας.

    Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας ήρθαν 6 ειδικευμένοι ιατροί εκ των οποίων οι 5 επικουρικοί και ο ένας μόνιμος με μετάθεση από άλλη πόλη.  Αυτή ήταν η θωράκιση του ΕΣΥ και η προετοιμασία της δημόσιας υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν ενισχύθηκε με κανένα ιατρό.

   Για το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας εκκρεμούν οι παρακάτω διορισμοί μόνιμων ιατρών:

    Σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας :

     Από προκήρυξη του Φεβρουαρίου :

      1  Αναισθησιολόγος

   Σε επίπεδο  6ης ΥΠΕ :

   Από προκύρηξη  του Φεβρουαρίου :

   1 Γενικός ιατρός ή Παθολόγος-1 Διευθυντής Χειρουργός-1 Αιματολόγος -1 Νεφρολόγος-1 Παιδίατρος-1 Οφθαλμίατρος -1 Ακτινολόγος-1 Καρδιολόγος

      Σύνολο 9 μόνιμοι ιατροί

   Για το νοσοκομείο Καλαμάτας:

        Σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας εκκρεμούν τα ΦΕΚ των  παρακάτω  μόνιμων διορισμών:

      2 μόνιμων ιατρών στα Τ.Ε.Π.(τμήμα επειγόντων περιστατικών) 1 ορθοπεδικός και 1  καρδιολόγος.

      1 Αναισθησιολόγος

       Σε επίπεδο 6ης Υ.Π.Ε. εκκρεμούν οι διορισμοί των παρακάτω μόνιμων ιατρών

         1)Από προκήρυξη του Φεβρουαρίου

    1 Ω.Ρ.Λ.-1 καρδιολόγος-1 νεφρολόγος-1 νευρολόγος-1 βιοπαθολόγος-1 ακτινολόγος

         2) Από προκήρυξη του Ιουλίου εκκρεμούν οι διορισμοί των παρακάτω ιατρών

    2 νεφρολόγοι -1 ορθοπεδικός

         3)Από προκήρυξη του Σεπτεμβρίου εκκρεμούν οι διορισμοί των παρακάτω ιατρών

      1 καρδιολόγος- 2 παθολόγοι

      Σύνολο  15 Ιατροί

           Περιμένουμε 2 ακτινολόγους στο ΤΟΜΥ από το 2018 εκ των οποίων ο ένας εκδήλωσε ενδιαφέρον να αποσπαστεί στο νοσοκομείο  Καλαμάτας . Αυτό είναι υψίστης σημασίας καθώς αυτός ο ακτινολόγος έχει εξειδίκευση στον μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος έχει σταματήσει να δουλεύει λόγω έλλειψης εξειδικευμένου ακτινολόγου   από αρχές Οκτωβρίου. Το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου με δύναμη τριών ιατρών  και 4 κενών οργανικών θέσεων  είναι σε δεινή θέση καθώς οι εφημερίες τους καλύπτονται  οριακά .

    Έχουμε ζητήσει να αποσπαστεί  1 επικουρικός  Παιδίατρος  από το Κέντρο Υγείας του Αγ. Νικολάου  μετά από δική του  αίτηση στην 6η ΥΠΕ. Όμως και αυτή η αίτηση παραμένει στην 6η ΥΠΕ χωρίς απάντηση. Η ανάγκη να ενισχυθεί το νοσοκομείο Καλαμάτας με 1 παιδίατρο είναι επιτακτική  καθώς αναμένουμε μεγάλη επιβάρυνση της ήδη υποστελεχωμένης  παιδιατρικής κλινικής μέσα στην πανδημία.

          Οι εντατικολόγοι είναι 4 στον αριθμό και η Διευθύντρια έχει δηλώσει πως δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα  ασφαλείας   των ασθενών  να υποστηρίξει παραπάνω από 6 κρεβάτια που έχει αυτή την στιγμή η Μ.Ε.Θ. Ετοιμάζεται η ΜΕΘ για τον κορωναϊό με δύναμη 6 κρεβατιών και όλοι αναρωτιόμαστε με ποιους εντατικολόγους θα δουλέψει. Στην πρόσφατη προκήρυξη του Σεπτεμβρίου δεν προκηρύχτηκε θέση εντατικολόγου στο νοσοκομείου της Καλαμάτας ενώ το νοσοκομείο είχε ήδη ορισθεί ότι θα νοσηλεύει ασθενείς με κορωναϊό .

   Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είχαν ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε οριακά πριν  την πανδημία πολλώ δε μάλλον περισσότερο τώρα που το νοσοκομείο επιβαρύνεται  δραματικά. Εάν προσθέσουμε και τις απουσίες των πιθανά  νοσούντων  ιατρών η κατάσταση ενδέχεται να βγει εκτός ορίων. Ζητάμε  απεγνωσμένα ενίσχυση  και το μόνο που λαμβάνουμε είναι σιωπή.

Το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται από κλινική σε κλινική για να καλύψει κενά το ίδιο αρχίζει να γίνεται  και με το ιατρικό προσωπικό. Η αλλαγή τμήματος και η έκθεση σε άγνωστες συνθήκες συνιστά επιβάρυνση  και επισφάλεια σε ένα ήδη εξαντλημένο προσωπικό .Επίσης η στελέχωση με μη εξειδικευμένο προσωπικό ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών.

       Η κλινική COVID-19  μέσα σε 1 εβδομάδα τριπλασίασε τους νοσηλευόμενους και εξαπλώνεται παίρνοντας τις κλίνες από ήδη υπάρχουσες κλινικές και ιατρικό προσωπικό απο άλλα τμήματα.Κατά αυτό τον τρόπο  πρώτα συρρικνώνονται οι χειρουργικές κλινικές και σε συνέχεια οι 2 παθολογικές. Να σημειωθεί ότι οι ειδικευμένοι ιατροί της κλινικής είναι μόνο 2 ,εκ των οποίων ο ένας επικουρικός.

         Τα χειρουργεία μειωθήκαν κατά 80%.Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όμως τα  επείγοντα χειρουργεία συνιστούν το 20%  άρα η δυνατότητα για τακτικά χειρουργεία είναι ελάχιστη. Στην αίτηση της επιτροπής χειρουργείου για διαμόρφωση    χειρουργικής αίθουσας  ως    χειρουργείο COVID-19 , μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο την έκθεση του κυρίως χειρουργείου στον ιό , η διοίκηση απάντησε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο κτηριακό κομμάτι του νοσοκομείου.

         Τα τεράστια οικονομικά κονδύλια που θα ερχόντουσαν για να γίνει η υλικοτεχνική υποδομή της μετατροπής του νοσοκομείου σε νοσοκομείο  COVID-19  μεταφράστηκαν σε μικρομετατροπές των ήδη υπάρχουσων  χώρων  . Γιατί δεν έχει ήδη παραδοθεί   η καινούργια καρδιολογική μονάδα που θα γινόταν για να μην τοποθετηθούν  σε  κοινούς θαλάμους οι ασθενείς της νυν καρδιολογικής μονάδας ,η οποία μετατρέπεται  σε ΜΕΘ COVID-19?

   Τα τεστ για τον ιό είναι 40 για κάθε εβδομάδα και δεν φτάνουν για  να καλύψουν ούτε τα επείγοντα χειρουργεία με αποτέλεσμα να πηγαίνουν σε ιδιωτικό εργαστήριο.

     Βρισκόμαστε μπροστά σε μία επερχόμενη μάχη. Έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της αποστολής μας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι είμασταν και  θα είμαστε στις επάλξεις με όλες μας  τις δυνάμεις. Όμως  όλοι μαζί πρέπει  να  θέσουμε τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους   για να προστατεύσουμε  την δική μας υγεία και των παιδιών μας.

    Να  διεκδικήσουμε σήμερα, γιατί αύριο ίσως είναι αργά , την   ενίσχυση του νοσοκομείου Μεσσηνίας  αλλά  και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  του νομού μας  

                               Όλοι μαζί μπορούμε και  θα  τα καταφέρουμε.

     Ο Αντιπρόεδρος                                                                  Η  Γραμματέας

      Ζ.Χουσανίτης                                                                        Β.Δημοπούλου”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages