Προσπάθειες για προστασία της θαλάσσιας χελώνας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Προσπάθειες για προστασία της θαλάσσιας χελώνας

Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα και στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που το εν λόγω είδος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.
Στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών βρίσκεται το σωματείο «Αρχέλων» που αποτελείτο μεγαλύτερο εθελοντικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ελλάδας και αποσκοπεί τη διάσωση της θαλάσσιας χελώνας που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τους υπεύθυνους του σωματείου , το 2010 εθελοντική εργασία που προσφέρθηκε στον «Αρχέλων» ήταν ίση με 16.500 "μεροκάματα" από 419 εθελοντές διαφορετικών εθνικοτήτων, που συμμετείχαν στα προγράμματα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν επτά περιοχές κατοικίας της θαλάσσιας χελώνας. Σε 1053 φωλιές στη Ζάκυνθο, 941 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, καθώς και στην Κρήτη, εκκολάφθηκαν 149.145 χελωνάκια εκ των οποίων μόνο τα 150 θα επιβιώσουν, δηλαδή ένα στα χίλια και αυτό χάρη στις προσπάθειες του «Αρχέλων».
Περίθαλψη
Κάθε χρόνο περίπου 50 τραυματισμένες χελώνες περιθάλπονται, ενώ ειδικά το 2010 σε 49 αφίξεις σημειώθηκαν 25 θάνατοι, και 27 απελευθερώσεις, ενώ 14 χελώνες είναι υπό περίθαλψη. Οι χελώνες τραυματίζονται κυρίως εξαιτίας της αλιείας, από προπέλες σκαφών, καθώς και από κατάποση πλαστικών, ενώ στο κέντρο διάσωσης, καθαρίζονται, γίνεται διάγνωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χειρουργικές επεμβάσεις, τάισμα και τελικά απελευθέρωσή τους. Εξάλλου στους εκπαιδευτικούς στόχους του σωματείου είναι η επαφή των ερευνητών με παιδιά, η προσφορά ερεθισμάτων και κινήτρων για προσωπική και ομαδική περιβαλλοντική δράση, με αφορμή τη χελώνα, η προσφορά κινήτρων στους εκπαιδευτικούς για περιβαλλοντική εκπαίδευση και ψυχαγωγία των μαθητών, οι ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικούς χώρους, όπως το κέντρο Διάσωσης και το περιβαλλοντικό σταθμό στον Αγιαννάκη στην Κυπαρισσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages