Ανοχύρωτη η Ελλάδα σε ισχυρό σεισμό λέει ο Τσελέντης! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ανοχύρωτη η Ελλάδα σε ισχυρό σεισμό λέει ο Τσελέντης!

O πρόσφατος ισχυρός καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία επαναφέρει στο προσκήνιο το βαθμό της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, μιας από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Μεσογείου, οι ενδείξεις ωστόσο και οι εκτιμήσεις επιστημόνων δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην εφημερίδα "Real News" ανέφερε ότι ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός των 9 ρίχτερ στην Ιαπωνία επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανυπαρξίας αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, που χαρακτηρίζεται ως η 5η πιο ενεργή σεισμικά στον κόσμο.
Ο Άκης Τσελέντης τονίζει ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχει χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός. Επίσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 7.365 κτίρια εκ των οποίων το 70% θέλει επεμβάσεις οι οποίες όμως δεν έχουν γίνει.
Μάλιστα μιλώντας προ ημερών στη ΝΕΤ επεσήμανε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να φοβόμαστε, όχι για το ενδεχόμενο ο σεισμός της Ιαπωνίας να προκαλέσει σεισμό στην Ελλάδα, αλλα για το γεγονός ότι έχει καιρό να κάνει σεισμό της τάξης των 6 ρίχτερ στη χώρα μας και έχει συσσρευτεί πολλή ενέργεια.
Την ίδια ώρα το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ότι χωρίς προσεισμικό έλεγχο βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων κτιρίων στην Δυτική Ελλάδα. Όπως έχει πει στο www.thebest.gr o πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Γιανναδάκης, στην περιοχή υπάρχουν κτίρια που έχουν προβλήματα στατικότητας, ενώ οι προσεισμικοί έλεγχοι δεν είναι επαρκείς.
Μάλιστα το ΤΕΕ επισημαίνει τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί η υφιστάμενη κατάσταση σε επιστολή που απέστειλε προ ημερών στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, με την οποία προτείνει τη λήψη μέτρων και μεταξύ άλλων τονίζει:
"Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μια από τις πλέον σεισμογενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει πλέον μια συσσωρευμένη εμπειρία τόσο για τις συνέπειες που έχουν τα σεισμικά φαινόμενα, όσο και για τη διαχρονική αδράνεια που έχει επιδείξει η Πολιτεία σε επίπεδο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των συνεπειών που έχει υποστεί η κοινωνία από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.Τρανταχτή απόδειξη για την παραπάνω διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο προσεισμικός έλεγχος των Δημοσίων Κτιρίων, ενώ περίπου τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008 το πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων καρκινοβατεί με επίπεδα υλοποίησης της τάξης του 20%.
Σε αντίθετη τροχιά με την Πολιτεία, ο Τεχνικός- Επιστημονικός Κόσμος έχει διαγράψει σημαντικά βήματα τόσο για τη βελτίωση του σχεδιασμού των νέων κτιρίων (Ευρωκώδικες) όσο και για την αντισεισμική θωράκιση των υφιστάμενων (ΚΑΝ.ΕΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages