Η Περιφέρεια θα εξέλθει απο την κρίση τόνισε ο Τατούλης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η Περιφέρεια θα εξέλθει απο την κρίση τόνισε ο Τατούλης

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε την Δευτέρα 14 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Πέτρος Τατούλης, στο κτήριο όπου στεγάζεται το Διοικητήριο της νέας Περιφέρειας. Μετά από σύντομη εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχθηκε ερωτήσεις από το σύνολο των δημοσιογράφων, σε μια συνέντευξη που κράτησε πάνω από τρείς ώρες, καλύπτοντας όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια.
• «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να βγει από την κρίση. Μόνος δρόμος η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανήγγειλε, με την έναρξη της συνέντευξης, την συνδιοργάνωση με την εταιρεία Invest in Greece, μέσω του προγράμματος Synergassia και με τη συνδρομή των οικείων Επιμελητηρίων, την επιχειρηματική επίσκεψη 38 ξένων Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων στην Πελοπόννησο, από τις 16 έως και τις 20 Μαρτίου 2011.
Το πρόγραμμα Synergassia στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το πρώτο μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και της δημιουργίας του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας. Επίσης για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
"Η συνάντηση μας γίνετε σε μια σημαντική στιγμή, την εβδομάδα αυτή θα βρίσκονται μαζί μας σε αλλεπάλληλα event διπλωμάτες για να δώσουμε έναυσμα και μόχλευση για τις επενδύσεις στην Πελοπόννησο" σημείωσε ο κ. Τατούλης για να υπογραμμίσει "από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου, θα βρίσκεται στην Πελοπόννησο το Invest in Greece ως πρώτο πιλοτικό σταθμό της εκδήλωσης. Θα βρίσκονται στην Πελοπόννησο οι 38 από τις 45 διπλωματικές αποστολές στη χώρα"
"Αυτή η μόχλευση και κινητικότητα για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, για πρώτη φορά, βρίσκει την δική της θέση σε όλη αυτή την κινητικότητα που υπάρχει μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας" προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης προανήγγειλε ακόμα και ένα δεύτερο γεγονός που θα πραγματοποιηθεί μετά την εκδήλωση του Invest in Greece και αφορά την επίσκεψη αξιωματούχων από περιφέρεια της Κίνας, η οποία θέλει να προχωρήσει σε αδελφοποίηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, "όχι μόνο στον πολιτιστικό τομέα αλλά και σε αυτό της επιχειρηματικής ανταλλαγής ξεκινώντας από τον Αγροτικό Τομέα", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης ανήγγειλε ακόμα και την επίσκεψη της προέδρου των Ευρωπαϊκών περιφερειών της κας Χούμπνερ, που θα σημάνει την έναρξη των διαβουλεύσεων με την Περιφέρεια. "Για αυτά τα μεγάλα θα μιλάμε" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους σχετικά με αυτές τις πρωτοβουλίες.
• «Στόχος μου είναι να τονώσουμε το κύρος της περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από την ενδυνάμωση του νέου θεσμού και μέσα από εξαιρετικά στοχευμένες κινήσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εισήγηση του αλλά και στις απαντήσεις του στο θέμα της πολιτικής διάστασης του θεσμού και της προσπάθειας που ο ίδιος κάνει: « Όλος μου ο αγώνας αυτό το διάστημα κινήθηκε προς την κατεύθυνση της τόνωσης του κύρους του θεσμού και μέσα από αυτήν την διαδικασία του κύρους της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχει ήδη γίνει κατανοητό σε όλην την επικράτεια ότι η περιφέρεια μας πρωτοστατεί σε αυτό το ταξίδι, και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των περιφερειών. Δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα δημόσια διαβούλευση από την οποία να έλειπε η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό ήμασταν εκεί και για τα βιοτεχνολογικά πάρκα μιλήσαμε και για την αξιοποίηση της ευρυζωνικότητας και για όποιο σημαντικό νομοσχέδιο τώρα συζητείται. Η Ένωση Περιφερειών, το όργανο των Περιφερειαρχών, είναι ένα καθαρά πολιτικό όργανο και δίνω αγώνα να μη πάει ο καινούργιος θεσμός ούτε ένα πόντο παραπίσω. Και ως εκ τούτου διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι εμείς δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο. Δεν είμαστε η αναπαραγωγή του προηγούμενου θεσμού, αλλά έχουμε εδώ έναν πολιτικό θεσμό, που είναι η ίδια η ελπίδα της χώρας για την έξοδό της από την κρίση. Αυτόν τον θεσμό επιχειρούμε όλοι εμείς να διαφυλάξουμε από κάθε εγχείρημα συρρίκνωσης. Εμείς δεν είμαστε ούτε κυβερνητικός θεσμός"
• «Να ξεκαθαρίσουν κάποιοι στο μυαλό τους τι σημαίνει περιφέρεια και τι σημαίνει αποκεντρωμένη διοίκηση»
«Σε συνέχεια αυτής της παραδοχής», τόνισε ο κ. Τατούλης «είναι άδικο, που για άλλους λόγους επιχειρείται να υπάρξει μια προσπάθεια εμπλοκής σε δυσδιάκριτες αρμοδιότητες σε σχέση με την αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση η οποία είναι ξεκάθαρα το αποκεντρωμένο κράτος στην περιφέρεια. Δεν είναι ούτε πάνω ούτε κάτω από εμάς. Δεν μας ελέγχει ούτε το ελέγχουμε. Οι αρμοδιότητες είναι ευδιάκριτες. Θέλουμε να έχουμε την ευθύνη για αυτό και ζητήσαμε οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό σε εμάς, πέρα από αυτό το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο νόμος, εμείς είμαστε έτοιμοι. Δεν απεμπολούμε τις ευθύνες, αντίθετα τις επωμιζόμαστε».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος απευθύνθηκε προς αυτόν με την προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα ο κ. Τατούλης απάντησε χαρακτηριστικά: "Είμαι Περιφερειάρχης Ειδικών Καθηκόντων, όχι Γενικός Γραμματέας". Μέσα στην διάκριση των αρμοδιοτήτων εξήγησε ο κ. Τατούλης η προσφώνηση Γ.Γ. πάει στην αποκεντρωμένη περιφέρεια, μια που ο επικεφαλής είναι διορισμένος υπάλληλος για να υλοποιεί το κρατικό πρόγραμμα. Εμείς είμαστε αιρετοί Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες" κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages