Περιφερειακό μοντέλο η Πελοπόννησος για τις επιδοτήσεις - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Περιφερειακό μοντέλο η Πελοπόννησος για τις επιδοτήσεις

ΤΑΣΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

«ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ η πρώτη φορά στις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ που έχουμε τόσες αβεβαιότητες», με κυριότερη το ύψος του προϋπολογισμού για την περίοδο 2013 – 2020. Η επισήμανση αυτή του Τάσου Χανιώτη, διευθυντή στον τομέα Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει το στίγμα τού τι αγώνας πρόκειται να διεξαχθεί για το μέλλον των επιδοτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που φυσικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι επιδοτήσεις θα βαδίσουν οπωσδήποτε προς ένα μέσον όρο, όμως η Ελλάδα δε θα χάσει ιδιαίτερα, καθώς ο δικός της μέσος όρος ανά στρέμμα μίκρυνε επειδή αυξήθηκαν σημαντικά οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, με έναν νέο υπολογισμό. Άρα, τη γλυτώνουμε φθηνά, όπως φαίνεται.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του κ. Χανιώτη έγινε προχθές στην Αθήνα, κατά την πρώτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Ο ελαιοκομικός τομέας: ατενίζοντας το 2020», που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο εκδότης του περιοδικού «Ελιά και ελαιόλαδο» Βασίλης Ζαμπούνης, με συνδιοργανωτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα του κ. Χανιώτη ήταν «Κατευθύνσεις της γεωργικής πολιτικής στην ΕΕ - Η ΚAΠ προς το 2020».Το μέλλον του προϋπολογισμού είναι ασαφές, είπε ο κ. Χανιώτης, ενώ ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Διβάρης επεσήμανε – στην εισήγησή, που ακολούθησε – πως «πιστεύουμε σε μια ισχυρή ΚΑΠ, δίνουμε μεγάλη μάχη να κρατηθεί ο προϋπολογισμός όσο το δυνατόν πιο κοντά στον προηγούμενο», δηλαδή στον τωρινό. Πόση σημασία έχει αυτό; Τεράστια, καθώς από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρώνονται οι επιδοτήσεις. Ο κ. Χανιώτης τόνισε ιδιαίτερα τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό των άμεσων ενισχύσεων, εν όψει μάλιστα και της κλιματικής μεταβολής που τα συμπτώματά της εκδηλώνονται αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί προς τα πού θα κινηθεί.Ο διευθυντής της Κομισιόν ανέφερε ότι όσον αφορά στις επιδοτήσεις χρειάζεται καλύτερη στόχευση και πως θα υπάρξει μετάβαση από το ιστορικό μοντέλο, αυτό που σήμερα ισχύει με τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώθηκαν βάσει της παραγωγής σε κάποια περίοδο. Γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει η ενίσχυση προς τους αγρότες; «Αξίζει να ενισχύει κανείς τη γεωργία για το ρόλο που παίζει η γη στο κλίμα», είπε ο κ. Χανιώτης.

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Όπως προαναφέρθηκε, τα πράγματα είναι ακόμη λίγο συγκεχυμένα, αλλά ο κ. Χανιώτης είπε ότι θα γίνει αναδιανομή μεταξύ των χωρών μελών αλλά και εντός των χωρών μελών, ενώ το μοντέλο ενίσχυσης θα είναι ενοποιημένο και «οικολογικό», αλλά και συνδεδεμένο όπου πρέπει όπως για παράδειγμα στην εκτατική κτηνοτροφία ή σε τομείς που συμβάλλουν περισσότερο στο περιβάλλον σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όσο για τους ενεργούς αγρότες, στους οποίους θα κατευθύνονται οι επιδοτήσεις, είπε πως είναι θέμα των χωρών μελών – καλώς ή κακώς – ο τρόπος με τον οποίο θα οριστούν.Απαντώντας, δε, σε ερώτηση της «Φ» σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ περιοχών της χώρας από τη «μετακίνηση» επιδοτήσεων, ο διευθυντής της Κομισιόν είπε πως είναι υπαρκτό το δίλημμα, τονίζοντας όμως ότι «δεν μιλάμε για μετάβαση από τη μια μέρα στην άλλη». Η εκτίμησή του είναι πως μπορεί να βρεθεί τρόπος χωρίς να γίνει …εμφύλιος και ότι το χαρακτηριστικό που θα πρέπει να διαφοροποιεί να είναι η ποιότητα της γης. Τόνισε δε ότι είναι στη δικαιοδοσία των χωρών μελών να ορίσουν το μοίρασμα όχι με διοικητικό αλλά με αγρονομικό τρόπο. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να γίνει βελτίωση στόχευσης των επιδοτήσεων, με ενισχύσεις προς τις ειδικές (νυν μειονεκτικές) περιοχές και τους μικρούς παραγωγούς.«Όλοι θα τείνουν προς το μέσον όρο», τόνισε ο κ. Χανιώτης, μόνο που με τον νέο υπολογισμό των εκτάσεων – που έχει να κάνει με τα βοσκοτόπια - σαφέστατα κερδίζει η Ελλάδα, ξεκινώντας από χαμηλότερο εθνικό μέσον όρο. Από τα 57 ευρώ ανά στρέμμα ο μέσος όρος της Ελλάδας έγινε 38 ευρώ ανά στρέμμα, με τον μέσον όρο της ΕΕ να είναι 27 ευρώ ανά στρέμμα. Οπωσδήποτε, η χώρα μας θα δεχθεί πιέσεις για να μειώσει το συνολικό προϋπολογισμό των ενισχύσεων, αλλά αυτό θα κριθεί και από το συνολικό επίπεδο του νέου προϋπολογισμού και από τη διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο.Παραθέτοντας την προσωπική του γνώμη, ο κ. Χανιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα μέσα από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ να αυξήσει το γεωργικό εισόδημα, αν στραφεί προς ήπιες μορφές καλλιέργειας που θα εντείνουν το πλεονέκτημά της στα ποιοτικά προϊόντα, ενώ θα πρέπει να στραφεί και προς την ανταγωνιστικότητα με ποιότητα και προστιθέμενη αξία.Όποιο κι αν είναι το νέο σύστημα, η Ελλάδα θα πάει σε ένα περιφερειακό μοντέλο ενισχύσεων που θα λαμβάνει υπόψη όλη την επιλέξιμη έκταση. «Οι επιδοτήσεις δεν εξαφανίζονται, ούτε πρόκειται να εξαφανιστούν αύριο. Θα αλλάξουν, θα φέρουν προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες», επεσήμανε ο διευθυντής της Κομισιόν.
Κώστας Κοντοθανάσης ( εφ.Φωνή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages