Ανακοίνωσε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ ο Γερουλάνος - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανακοίνωσε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ ο Γερουλάνος

Την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ ανακοίνωσε χθες βράδυ στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, μετά από συνάντηση που είχε με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Μερικά από τα έργα που ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης και αφορούν στη Μεσσηνία είναι: το Κάστρο Ανδρούσας, τα Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης, ο Πύργος Μούρτζινου στην Καρδαμύλη της Μάνης και η δημιουργία του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στη Μεσσηνία, στην περιοχή του Ναυαρίνου.
Στις συναντήσεις με τον υπουργό έλαβε μέρος και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, καθώς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Γιώργος Κολέτσος.
Συνεργασία και νέα πολιτική
Μιλώντας ο κ. Γερουλάνος για τον τομέα πολιτισμού, χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων. Όπως επισήμανε, από το υπουργείο έγινε καταγραφή όλων των χώρων στην Ελλάδα και αποδείχτηκε πως ούτε ένα μνημείο δεν είναι 3*, ούτε καν η Ακρόπολη. «Κανένα δεν παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που πρέπει», σχολίασε και πρόσθεσε: «Θέλουμε και οι 174 αρχαιολογικοί χώροι να παρέχουν βασικές υπηρεσίες και τουλάχιστον 10 μνημεία να είναι στην πρώτη κατηγορία».
Στη συνέχεια, ο κ. Γερουλάνος ανακοίνωσε την έναρξη διαβούλευσης ώστε τουριστικά ακίνητα της ΕΤΑ να περάσουν στην αυτοδιοίκηση. Τέτοια είναι ο παλιός και ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός στο Ναύπλιο, η ιαματική πηγή Λουτρακίου, το δάσος της Πευκιάς, το Ξενία της Σπάρτης κ.ά.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι πρέπει να τεθούν προτεραιότητες, οι οποίες θα ακολουθήσουν την Πελοπόννησο για την επόμενη δεκαετία.
Οργανισμός
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δήλωσε εξ αρχής αρωγός στις προσπάθειες του υπουργείου, τονίζοντας ότι το αύριο σχεδιάζεται με σύγχρονους κανόνες. Ενημέρωσε τον υπουργό ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή διαβούλευση για τα τουριστικά ζητήματα και του ζήτησε ο νέος νόμος να λύνει τα χέρια της αιρετής Περιφέρειας για την ανάπτυξη της τουριστικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, ζήτησε:
-Δημιουργία Οργανισμού Προώθησης, με νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθεί μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή δυνατότητα δημιουργίας μιας δεύτερης αναπτυξιακής εταιρείας.

-Αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΤ.
-Προώθηση δράσεων για την προβολή του τουριστικού προϊόντος.
Εν συνεχεία, ο κ. Τατούλης μίλησε για αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, αλλά και του περιφερειακού σχεδιασμού, για ανάπτυξη θεματικών πάρκων, ενώ ανακοίνωσε ότι 27-29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συνάντηση 100 τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από τη Ρωσία στην Costa Navarino.
Έργα στο ΕΣΠΑ
Όσον αφορά στο θέμα του πολιτισμού, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε συνεργασία που είχε χθες με την κα Μενδώνη, με την οποία και συμφώνησαν σε ένα εκτεταμένο πλαίσιο ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα, είπε ότι η τεχνική που ακολούθησαν εξασφαλίζει την ένταξη πολλών και μεγάλων έργων.
Επιπρόσθετα, έκανε προσωπική παράκληση στον κ. Γερουλάνο για ενίσχυση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ενώ είπε ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση με την κα Μενδώνη για το Μέγαρο Χορού και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ολοκλήρωσή του.
Αναφερόμενος σε έργα για την ένταξη των οποίων αποφάσισαν, ο κ. Τατούλης μίλησε για το Κάστρο Ανδρούσας, τα Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης, τον Πύργο Μούρτζινου στην Καρδαμύλη της Μάνης και τη δημιουργία του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στη Μεσσηνία, στην περιοχή του Ναυαρίνου. Σύντομα, όπως είπε, θα δημοσιοποιηθεί όλος ο πίνακας των έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages