Προβληματισμός στο Δ.Σ Τριφυλίας για το νομοσχέδιο που καταργεί ζώνες δόμησης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Προβληματισμός στο Δ.Σ Τριφυλίας για το νομοσχέδιο που καταργεί ζώνες δόμησης

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ προκάλεσε στο Δ.Σ. Τριφυλίας το ακανθώθες θέμα απαγόρευσης δόμησης σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας που επιχειρεί το αρμόδιο υπουργείο βάζοντας ταφόπλακα στην περιοχή καθώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Παν. Τσίγγανος στην εισηγησή του ζήτησε αναστολή του Νόμου και επαναφορά του στο προηγούμενο καθεστώς του θέρους του 2010 καθώς με 3 αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο τέθηκε φραγμός στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας σε τέτοιες περιοχές.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης το καλοκαίρι του 2010 μετά απο νέα αναθεώρηση καταργήθηκε το καθεστώς των δασικών χαρτών και καθορίστηκαν εξοντωτικά κριτήρια εκτιμώντας ότι τα νέα κριτήρια περιορίζουν την οικιστική ανάπτυξη και θεωρούν πολλές περιοχές και παρλαιακές ζώνες ως περιοχές υψηλής παραγωγικότητας...προσθέτοντας ότι στις 31 Μαρτίου 2011 με τροπολογία καταργούνται τα 600 μέτρα που ίσχυαν. Οπως είπε ο Αντιδήμαρχος με "3 χειρουργικές διατάξεις μία τον Ιούνιο, η δεύτερη τον Σεπτέμβριο του 2010 και η τρίτη πρόσφατα αναθεωρείται το ισχύον καθεστώς με κατασταλτικά κριτήρια δημιουργώντας αναστάτωση στους δημότες...." καθώς το 70-80% των περιοχών εκτός σχεδίου παύουν να οικοδομούν, υπογραμμίζοντας ότι όλοι πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους με όμορες περιχές καθώς θα απαιτείται γνωμοδότηση απο την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας για το αν μια περιοχή εμπίπτει στις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας καθώς με τον τρόπο αυτό το νομοσχέδιο καθιστά απαγορευτική την εκτός σχεδίου δόμηση.
Εξήγησε ότι η περιοχή μας θεωρει την αγροτική οικονομία ως εργαλείο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής αλλά δεν μπορει να απαγορεύει την δόμηση που θεσπίζει ο Δήμος μέσω των ΣΧΟΑΠ ή των Γενικών πολεοδομικών σχεδίων με καθορισμούς ζωνών χρήσης καθώς με τον τρόπο αυτό καταργείται η δημόσια διαβούλευση και η πολιτεία οφείλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ψηφισμένων Γ.Π.Σ.
ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ...




Ο Πρόεδρος του Αγροτικου Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρουτσής τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με την εισήγηση καθώς οι νέοι που επιστρέφουν στον τόπου μας θέλουν να ασκήσουν δράσεις ανάπτυξης αλλά περιορίζονται απο τις αγκυλώσεις εφαρμογής τέτοιων νομοθετημάτων που ναρκοθετούν το μελλον κάθε περιοχής.
Ο εκπρόσωπος του Αγροτικου Συλλόγου Φιλιατρών θεώρησε ότι είναι αρνητικό σημείο ότι σε τέτοιες ζώνες επιτρέποντας φωτοβολταικές εγκαταστάσεις αλλά επέμεινει στο γεγονός ότι έχουμε πολυτεμαχισμό του κλήρου στον τόπου μας που μοιραία με τέτοιους νόμους αποκλείουν τους νέους απο την δημιουργία και το μέλλον...θέτοντας ορισμένα ερωτήματα.
Ο κ. Αθανασόπουλος αό τον Συνεταιρισμό Ελαιώνας Γαργαλιάνων ρώτησε πως θα μπορου΄ν οι αγρότες να επενδύουν στην περιουσία του και πως θα μπορούν για παράδειγμα να κατασκευάσουν ένα τυποποιητήριο ή άλλη πάγια εγκατάσταση.
Το θέμα κύλησε με αναφορά του κ. Σωτηρόπουλου ο οποίος συμφώνησε με την εισήγηση ψηφίζοντας θετικά θεωρώντας μεγάλη αξία την επένδυση σε ένα τόπο ενώ λευκό ψήφισε μόνο ο κ. Κουκούμης θεωρώντας ότι έπρεπε να είχε ενημερωθει αναλυτικά για το θέμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages