«Νηλέας» και ΑΓΡΟΒΙΜ κατά της εκτός νομού τυποποίησης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

«Νηλέας» και ΑΓΡΟΒΙΜ κατά της εκτός νομού τυποποίησης

Την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση για τυποποίηση του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαμάτα» και εκτός Μεσσηνίας εκφράζουν μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Tριφυλίας, Γιώργος Κόκκινος, και η διευθύνουσα σύμβουλος της καλαματιανής τυποποιητικής εταιρείας ΑΓΡΟΒΙΜ, Ευγενία Γυφτέα. Σύμφωνα με την αίτηση που κατέθεσε η ΕΑΣ Μεσσηνίας για επέκταση της ονομασίας «ΠΟΠ Καλαμάτα» σε όλο το νομό, η τυποποίηση θα επιτρέπεται και από εταιρείες εκτός Μεσσηνίας.
Η κα Γυφτέα το χαρακτηρίζει αυτό καταστροφικό και σημειώνει ότι ο μόνος που θα ευνοηθεί από μια τέτοια πρόταση θα είναι οι πολυεθνικές, οι οποίες θα παίρνουν χύμα το λάδι από τη Μεσσηνία για να το τυποποιούν στα εργοστάσιά τους. Ο κ. Κόκκινος προσθέτει ότι η τυποποίηση εκτός ζώνης ΠΟΠ θα οδηγήσει στον εκφυλισμό του προϊόντος, ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ- «Από συνώνυμο ποιότητας, θα γίνει συνώνυμο νοθείας»
«Όταν λέμε ότι το “ΠΟΠ Καλαμάτα” μπορεί να γίνει εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, σημαίνει ότι θα το αξιοποιήσουν οι παραγωγοί και οι τυποποιητές της Μεσσηνίας, με στόχο να μείνει στο νομό η προστιθέμενη αξία. Το “ανοιχτό” ΠΟΠ, δηλαδή η δυνατότητα να τυποποιείται παντού, απαιτεί πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου, το οποίο δε διαθέτουμε, κατά τη δική μας εκτίμηση. Πιστεύουμε ότι σταδιακά θα οδηγηθούμε σε εκφυλισμό του “ΠΟΠ Καλαμάτα” και από συνώνυμο της ποιότητας, πολύ φοβόμαστε ότι θα καταλήξει συνώνυμο της νοθείας. Φοβόμαστε ότι ο καθένας θα έρχεται εδώ, θα παίρνει 20 τόνους λάδι και εκεί που θα πηγαίνει, θα τυποποιεί το διπλάσιο ή τριπλάσιο. Τα συστήματα ελέγχου δεν είναι αξιόπιστα, η χώρα μας, όπως έχουμε καταλάβει, πάσχει πολύ σε ελέγχους, βλέπετε τι γίνεται με τις ελληνοποιήσεις».
Για το τι συμβαίνει αλλού: «Οι πληροφορίες μου είναι ότι το “ανοιχτό” ΠΟΠ αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία! Τα προϊόντα ΠΟΠ τυποποιούνται στη ζώνη ΠΟΠ. Για το τυρί παρμεζάνα, έχουν κάνει τρεις και τέσσερις διορθωτικές πράξεις, ώστε να προστατεύσουν όσο γίνεται τα συμφέροντά του. Ακόμη και το τρίψιμο του τυριού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, απαγορεύεται να γίνει εκτός ζώνης ΠΟΠ. Ο καημός μας στη Μεσσηνία ήταν να αξιοποιήσουμε το μεσσηνιακό ελαιόλαδο ως τυποποιημένο προϊόν. Τόσα χρόνια το διώχναμε με βυτία και δεν ήταν ΠΟΠ, τώρα θα είναι ΠΟΠ και θα το διώχνουμε πάλι με βυτία. Προτείναμε στην Ένωση να κάνει μια επιτροπή που να χειριστεί το όλο θέμα, αλλά δε δέχθηκε. Λέει ότι μπορούμε να ζητήσουμε στη συνέχεια τροποποίηση για τυποποίηση εντός ζώνης. Προσέξτε, όμως, τι κινδύνους έχει αυτό. Φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχθούμε, όταν μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις θα παίρνουν από τη Μεσσηνία χύμα λάδι βυτία και θα το αξιοποιούν ως ΠΟΠ. Θα μας αφήσουν ποτέ να το “κλείσουμε”»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages