Επιστολή Αλευρά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρη για την αποφυγή «ελληνοποίησης» της εισαγόμενης πατάτας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Επιστολή Αλευρά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρη για την αποφυγή «ελληνοποίησης» της εισαγόμενης πατάτας

Ε­πι­στο­λή α­πέ­στει­λε ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Μεσ­ση­νί­ας κ. Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς προς τον Υ­πουρ­γό Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης & Τρο­φί­μων κ. Α­θα­νά­σιο Τσαυ­τά­ρη, τον Γ.Γ. του Υ­πουρ­γεί­ου κ. Μό­σχο Κο­ρα­σί­δη, τον Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέ­α Α­γρο­τι­κής Πο­λι­τι­κής & Δι­ε­θνών Σχέ­σε­ων κ. Δη­μή­τρη Με­λά και τον Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέ­α Εμ­πο­ρί­ου κ. Στ. Κο­μνη­μό, α­να­φο­ρι­κά με  την ε­α­ρι­νή πα­ρα­γω­γή της μεσ­ση­νια­κής πα­τά­τας και τους ε­λέγ­χους που πρέ­πει να γί­νον­ται στα ση­μεί­α ει­σα­γω­γής του προ­ϊ­όν­τος, ώ­στε ν’ α­πο­τρα­πεί το α­πα­ρά­δε­κτο φαι­νό­με­νο της ελ­λη­νο­ποί­η­σης της ει­σα­γό­με­νης πα­τά­τας.
Α­κο­λου­θεί η  ε­πι­στο­λή:
«Σας γνω­ρί­ζου­με ό­τι εν­τός των ο­ρί­ων των Δή­μων Κα­λα­μά­τας και Μεσ­σή­νης, βρί­σκε­ται σε ε­ξέ­λι­ξη καλ­λι­έρ­γεια 7.000 πε­ρί­που στρεμ­μά­των υ­παί­θριας, ε­α­ρι­νής πα­τά­τας. Η πα­ρα­γω­γή ε­κτι­μά­ται ό­τι θα φθά­σει τους 25.000 τό­νους πε­ρί­που. Α­ξί­ζει να ση­μει­ω­θεί ό­τι η μεσ­ση­νια­κή πα­τά­τα, εί­ναι η πρω­ι­μό­τε­ρη ό­λης της χώ­ρας. Οι και­ρι­κές συν­θή­κες ή­ταν ευ­νο­ϊ­κές για την καλ­λι­έρ­γεια και η έ­ναρ­ξη της συγ­κο­μι­δής της προ­βλέ­πε­ται για το πρώ­το δε­κα­ή­με­ρο του Α­πρι­λί­ου, κλι­μα­κού­με­νη έ­ως τις αρ­χές Μα­ϊ­ου.Η πα­ρα­γό­με­νη μεσ­ση­νια­κή πα­τά­τα κα­λύ­πτει και πο­σο­τι­κά έ­να ση­μαν­τι­κό τμή­μα της ζή­τη­σης στην εγ­χώ­ρια α­γο­ρά γι’  αυ­τό και ως καλ­λι­έρ­γεια έ­χει ι­δι­αί­τε­ρη ση­μα­σί­α για την πε­ρι­ο­χή, α­πό οι­κο­νο­μι­κή αλ­λά και κοι­νω­νι­κή ά­πο­ψη. Σε το­πι­κό ε­πί­πε­δο, οι ΔΑ­ΟΚ Μεσ­ση­νί­ας και Τρι­φυ­λί­ας, με τους γε­ω­πό­νους ποι­ο­τι­κούς ε­λεγ­κτές, κα­θώς και τους ε­λεγ­κτές των πε­ρι­φε­ρεια­κών υ­πη­ρε­σι­ών, με αρ­μο­δι­ό­τη­τα στον το­μέ­α της Γ.Γ. Εμ­πο­ρί­ου, δι­ε­νερ­γούν τα­κτι­κούς ε­λέγ­χους στην α­γο­ρά της Μεσ­ση­νί­ας, τό­σο για την τή­ρη­ση των ποι­ο­τι­κών προ­δι­α­γρα­φών ό­σο και για την ε­φαρ­μο­γή της ε­πι­σή­μαν­σης (προ­έ­λευ­ση κλπ), στο πλαί­σιο της ε­φαρ­μο­γής του ΚΑΝ (ΕΚ) 543/2011, του Ν 4235/2014 και του Α­γο­ρα­νο­μι­κού Κώ­δι­κα.Θα πρέ­πει ό­μως πα­ράλ­λη­λα, να υ­πάρ­ξει έγ­και­ρη ε­νερ­γο­ποί­η­ση των αρ­μό­δι­ων ε­λεγ­κτι­κών αρ­χών, τό­σο του Υ­πουρ­γεί­ου Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, ό­σο και του Υ­πουρ­γεί­ου Α­νά­πτυ­ξης και Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, για την αυ­στη­ρό­τε­ρη και α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη δι­ε­νέρ­γεια ε­λέγ­χων στα ση­μεί­α ει­σα­γω­γής του προ­ϊ­όν­τος αλ­λά και σε ό­λο το φά­σμα της δι­α­κί­νη­σης και δι­ά­θε­σής του στην εγ­χώ­ρια α­γο­ρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages