«Μπαράζ» αναδρομικών έως 4.408 ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

«Μπαράζ» αναδρομικών έως 4.408 ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις!

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ύψους έως και 4.408 ευρώ, κατά περίπτωση, «ξεκλειδώνουν» τρεις νέες δικαστικές αποφάσεις που παρέμεναν σε εκκρεμότητα έκδοσης λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το συγκεκριμένο «μπαράζ» αναδρομικών -ένα από τα πολλά που αναμένονται- αφορά παράνομες μειώσεις σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις για διάστημα από 11 έως και 34 μήνες. Σε αυτή την παρτίδα αναδρομικών, ωστόσο, κρύβονται και εκπλήξεις καθώς στις δυο από τις τρεις νέες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών δεν περιλαμβάνονται Δώρα, ούτε και προβλέπεται επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) την οποία διεκδικούν συνταξιούχοι, πέραν των αντισυνταγματικών περικοπών στις συντάξεις με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζει σειρά ανατροπών σε διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που επηρέασαν σημαντικά τις συντάξεις.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο σκεπτικό των δυο αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα αναδρομικά τονίζεται ότι οι μειώσεις που επιβλήθηκαν μέσω της ΕΑΣ -με ποσοστά από 3% έως και 14%- σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μικτά, κρίθηκαν αντισυνταγματικές και δεν υφίσταται θέμα επιστροφών για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.
Παρά ταύτα, οι πρωτόδικες αποφάσεις αναγνωρίζουν ζήτημα αναδρομικών από την ΕΑΣ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Αυτό συμβαίνει διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι αρμόδιο να κρίνει επί της συνταγματικότητας ή μη των νομοθετικών διατάξεων για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του Δημοσίου και έκρινε την εν λόγω εισφορά αντισυνταγματική για όσους προσέφυγαν σε αυτό και δικαιώθηκαν (απόφαση 244/2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages