Μεγάλη η ζημιά από τα άγρια ζώα στη σταφίδα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Μεγάλη η ζημιά από τα άγρια ζώα στη σταφίδα

  • ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
ΚΡΑΥΓΗ αγωνίας υψώνουν οι παραγωγοί σταφίδας και σύκων στη Μεσσηνία, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από άγρια ζώα, αλλά και τις καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητώντας με τρόπο επιτακτικό, την αλλαγή του… απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει φτάσει πια, να καλύπτει πολύ συγκεκριμένες, ελάχιστες στην πραγματικότητα, ζημιές σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.
Ρεπορτάζ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Έτσι, η ποσότητα της -ήδη μειωμένης τα τελευταία χρόνια- παραγωγής σταφίδας στο νομό, η οποία φέτος είναι άριστη, θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, αν πέρα από την εγκατάλειψη, δεν υπήρχαν τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια, τα οποία έχουν προκαλέσει σε ορισμένα χτήματα, ζημιές μέχρι και 80%! «Για να στηριχθεί η παραγωγή, να προχωρήσει και να ευδοκιμήσει χρειάζεται να ληφθούν μέτρα και κυρίως να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, αφού έχουμε πάθει καταστροφές, όχι από καιρικά φαινόμενα ή ασθένειες, αλλά από άγρια ζώα», δήλωσε με νόημα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ανακοίνωση της φετινής τιμής, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε ενάμισι ευρώ το κιλό, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης.
«Ειδικά στη δική μου περιοχή, την Πυλία, αλλά και γενικότερα, σύμφωνα μες πληροφορίες που έχω από τους παραγωγούς, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη! Υπάρχουν παραγωγοί που δεν πάτησαν καθόλου να τρυγήσουν. Σε κάποια χτήματα δεν υπάρχει καθόλου ζημιά, κάπου είναι 20 και 30% και κάπου αλλού, φτάνει ή και ξεπερνάει ακόμη και το 80%», ανέφερε ο κ. Λαζόγιαννης, ο οποίος στάθηκε εκτενώς στο θέμα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), όσον αφορά στις αποζημιώσεις. «Θέλουμε την πολιτεία συμπαραστάτη και τη θέλουμε συγκεκριμένα! Πρέπει ο ΕΛΓΑ να αλλάξει τον κανονισμό του και να αποζημιώνονται οι παραγωγοί που έχουν πάθει ζημιά από τα άγρια ζώα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, πρότεινε αν αυτό δεν είναι εφικτό, να επιδοτηθούν για να λάβουν μόνοι τους μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages