ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΥΚΟΥΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ..ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΥΚΟΥΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ..ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου (24/8/2019) κατά την τελετή της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, των προέδρων και κοινοτικών συμβούλων των Τοπικών Κοινοτήτων Τριφυλίας.
Για τα διαδικαστικά της τελετής επιστράτευσαν μέχρι και ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, η οποία κυρία αφού έδωσε τις κατευθύνσεις για να μην πάει κάτι «στραβά», δεν μας επέτρεψε να δώσουμε τον πολιτικό όρκο που είχαμε καταθέσει δύο μέρες νωρίτερα και απλά μας έκαναν τη «χάρη», κάτω και από την απειλή της μη υπογραφής από εμάς του πρακτικού της ορκωμοσίας, να τον συμπεριλάβουν στο πρακτικό.
Παρόντες οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ στη Μεσσηνία (Λαμπρόπουλος, Χρυσομάλλης, Μαντάς), οι οποίοι αφού βρήκαν έτοιμο πολιτικό ακροατήριο και τους δόθηκε ο λόγος, δήλωσαν την στήριξή τους στη νέα δημοτική Αρχή, και φρόντισαν με τα πρώτα νομοθετήματα να επαναφέρουν την κυβερνησιμότητα των Περιφερειών και των Δήμων, στην ουσία ανατρέποντας το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, υποσχόμενοι ότι θα προωθήσουν τα «μεγάλα έργα» που έχει ανάγκη ο τόπος όπως ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό και Καλό Νερό – Τσακώνα». Επειδή δεν αναφέρθηκαν στο δρόμο «Γαργαλιάνοι – Κυπαρισσία», για την παράλειψή τους αυτή δέχτηκαν την κριτική του νέου Δημάρχου κυρίου Λεβεντάκη. Την ευκαιρία του έτοιμου πολιτικού ακροατηρίου δεν άφησε ανεκμετάλλευτη και ο απερχόμενος (εκλεγμένος  με την παράταξη του κυρίου Κατσίβελα) Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Ζ. Κανελλόπουλος, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου δήλωσε ότι θα στηρίξει το νέο Δήμαρχο, που ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του, για να κάνουν όλα όσα δεν έκαναν με τον προηγούμενο Δήμαρχο. «Άρατα κούρατα» που λέει και ο λαός. Για τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων ούτε λόγος για έναν σύντομο χαιρετισμό. Τόσο δημοκρατικά!
Ο απερχόμενος Δήμαρχος, κύριος Κατσίβελας, στην ομιλία του αφού υπερασπίστηκε το έργο της δικής του θητείας και τα έργα που έγιναν ή βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης « τα’ ριξε» και λίγο στην προηγούμενη δημοτική Αρχή του κυρίου Κόλλια, για να δικαιολογήσει, μάλλον, το «ολίγον» του έργου του.
Όσον αφορά τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κύριο Λεβεντάκη, έδωσε με την ομιλία του το στίγμα της δημαρχιακής του θητείας, αφού όπως είπε : « το κατάστημα λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση, διανυκτερεύει, όλο το εικοσιτετράωρο είναι δικό σας, σας ανήκει και θα είμαι στο πλευρό σας». Άρα ο δήμος θα λειτουργεί ως επιχείρηση, μόνο που δε μας διευκρίνισε αν θα είναι καπιταλιστική που θα λειτουργεί για τα κέρδη των ολίγων ή λαϊκή, οπότε ο λαός της Τριφυλίας από την 1η Σεπτέμβρη θα πρέπει να πάρει «μεγάλο καλάθι» και να τρέξει από το δικό του κατάστημα (Δήμο), με ό,τι του λείπει.
Αυτά, εν ολίγοις, είπαν όλοι αυτοί που μίλησαν το βράδυ της ορκωμοσίας και «έζησαν αυτοί καλά κι άφησαν να εννοηθεί ότι θα ζήσει και ο λαός καλύτερα».
Τι δεν είπαν από αυτά που θα πρέπει να γνωρίζει ο λαός της Τριφυλίας για να οργανώσει από σήμερα την αντεπίθεσή του, αν θέλει να αρχίσει να βάζει κάτι και στο «δικό του καλάθι» και όχι να δουλεύει μόνο για τον «μπεζαχτά» των άλλων και να αποτελεί μια ζωή το μόνιμο «υποζύγιο».
Δεν είπαν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τα κόμματά τους (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) με τις «πατερίτσες» τους, μετέτρεψαν τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε κρατικά- τοπικά όργανα διοίκησης που στόχο έχουν την άσκηση και την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής, που εκπορεύεται από την Ε.Ε., την ντόπια ολιγαρχία του πλούτου και τις κυβερνήσεις τους .Έτσι, με τους νόμους που διέπουν μέχρι σήμερα την Τοπική Διοίκηση (Καποδίστριας- Καλλικράτης- Κλεισθένης) έχει επέλθει μείωση της χρηματοδότησης κατά 60%, τουλάχιστον, από τον κρατικό προϋπολογισμό στις Περιφέρειες και τους Δήμους, αύξηση της ανταποδοτικότητας και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης των εργαζομένων,, την αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών κλπ.
Να γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονταν» μόνο για το εκλογικό σύστημα που έφερε ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»- που έσπευσε με τα πρώτα νομοθετήματα η Ν.Δ ως κυβέρνηση να «διορθώσει»- γιατί έχουν στρατηγική σύμπλευση σε όλο το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο, που επιβάλλει οι Δήμοι να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με τη λογική του «κόστους- οφέλους» και την ανταποδοτικότητα ενός έργου  και όχι για έργα που έχει ανάγκη ο λαός. Αντί να ενισχύονται οι Δήμοι σε επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό και μηχανήματα, αποδυναμώνονται, με συνέπεια και το πιο μικρό έργο, ακόμα και για την αντικατάσταση λαμπτήρων για τον δημοτικό φωτισμό, να δίνεται σε εργολάβους, ανεβάζοντας το κόστος, πολλές φορές εξωφρενικά, άλλα να εγκαταλείπονται στη μέση και αμφισβητούμενης ποιότητας έργα να παραδίδουν.
Αναφέρθηκε ο κύριος Κατσίβελας, εκτός των άλλων και στο έργο «Ρωμανός- Γαργαλιάνοι» που και με δικές του ενέργειες ξεμπλόκαρε και παραδόθηκε επί της δικής του θητείας. Βέβαια αυτό το έργο ήταν της περιφέρειας αλλά αφού θέλει ο κύριος Κατσίβελας να καρπωθεί μέρος της «δόξας» αυτού του έργου, ας την «πάρει».
Χαρακτηρίσαμε, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» κι εμείς από την αρχή αυτό το έργο «αμαρτωλό», γιατί για έναν δρόμο 11χλμ περίπου, διπλής κατεύθυνσης, με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, δαπανήθηκαν πάνω από 30 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, 22εκ Ευρώ για την κατασκευή και διεκδικεί επιπλέον ο εργολάβος με τέσσερις προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια πάνω από 60εκ Ευρώ για καθυστερήσεις, που αν δικαιωθεί, το έργο θα κοστίσει πάνω από 110εκ Ευρώ, δηλαδή 10εκ Ευρώ ανά χλμ, όταν ο δρόμος «Καλαμάτα- Τρίπολη» διπλής κατεύθυνσης, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με διάζωμα κλπ, κόστισε 1,3εκ Ευρώ ανά χλμ.. Χώρια οι ταλαιπωρίες των αγροτών της περιοχής των Γαργαλιάνων, αφού δεν είχαν προβλεφθεί παράδρομοι ούτε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με συνέπεια να πάθουν τεράστιες ζημιές πολλοί αγρότες από τις έντονες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο του 2016. Να γιατί μ’ αυτά τα πεταμένα λεφτά του φορολογούμενου, θα μπορούσε να έχει γίνει όχι μόνο ο δρόμος «Γαργαλιάνοι- Κυπαρισσία», αλλά και όλο το αγροτικό δίκτυο της Τριφυλίας.
Δεν είπαν για το «αμαρτωλό» επίσης έργο του λιμανιού της Κυπαρισσίας, πόσα εκ ευρώ έχουν βουλιάξει μέχρι σήμερα στο βυθό του και στις τσέπες των εργολάβων και αντί να καταλογιστούν ευθύνες σε αυτούς που ευθύνονται για αυτό το χάλι και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος τσακώνονται ο κύριος Κατσίβελας με τον κύριο Λεβεντάκη και συνήγορο του δεύτερου τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για το ποιος εξασφάλισε το νέο κονδύλι των 2,5 εκ ευρώ για αποκατάστασή του και έπεται συνέχεια μέχρι να ολοκληρωθεί.
Δεν είπαν γιατί δεν αποβλήθηκε κανείς μέχρι σήμερα ή δεν επιβάλλονται ποινικές ρήτρες σε εργολάβους που είναι ασυνεπείς στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Έτσι για παράδειγμα έχουμε την εγκατάλειψη του έργου στις πηγές του Άη Λαγούδη στην Κυπαρισσία εδώ και χρόνια με τον εργολάβο να τον ψάχνουν κάπου στην Αμερική. Το έργο του 2ου δημοτικού σχολείου Γαργαλιάνων ( επισκευή κτιρίου, βελτίωση προαύλιου χώρου) αφού έχει περάσει από «σαράντα κύματα» μέχρι σήμερα, με υποσχέσεις και αθετήσεις και με το μπαλάκι των ευθυνών να το πετάει ο ένας στον άλλον, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη των μαθημάτων με συνέπεια οι μαθητές να ξεκινήσουν το σχολείο τους σε ένα κακό, αφιλόξενο και επικίνδυνο σχολικό περιβάλλον
Έχει απόλυτα δίκιο ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων που διαμαρτύρεται για αυτή την κατάσταση. Για το έργο της ΔΕΥΑΤ στη Λεύκη παρατημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είπε ο κύριος Λεβεντάκης ότι θα είναι αμείλικτος για όσους αφήνουν κλαδιά και μεγάλα αντικείμενα στους δρόμους και ότι θα επιβάλλει αυστηρές ποινές. Δεν μας είπε που θα πηγαίνουν αυτά τα βαριά αντικείμενα αλλά και τα υπόλοιπα σκουπίδια. Θα εξακολουθήσει το Αλιμάκι να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος και να δέχεται τα σκουπίδια όλης της Τριφυλίας με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ρυπογόνο επιβάρυνση των κοινοτήτων Ραχών και Μύρου; Τσιμουδιά δεν έβγαλαν όλοι αυτοί για την αντιπεριβαλλοντική και άκρως αντιοικονομική για τα λαϊκά στρώματα διαχείριση που ετοιμάζει επί τόσα χρόνια ο κύριος Τατούλης με ΣΔΙΤ και προφανώς θα την ολοκληρώσει ο νεοεκλεγής περιφερειάρχης, κύριος Νίκας .Είναι πολλά τα λεφτά από την διαχείριση των σκουπιδιών και πρέπει πάλι να πάνε στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων. Δεν μας είπαν, επίσης , αν θα καταργήσουν τη δουλική απόφαση με την οποία χαρακτήρισαν την KOSTA NAVARINO εποχική επιχείρηση και  την απάλλαξαν από δημοτικά τέλη για το μισό χρόνο.
Για τη ΔΕΥΑΤ, η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς στο να εξασφαλίσει ασφαλή δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να παρέχει φτηνό και υγιεινό πόσιμο νερό και όχι από παμπάλαια δίκτυα από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες θα απολογηθεί κανείς; Θα ζητήσει κάποιος από τους «προύχοντες» τέως και νυν της Κυπαρισσίας, συγνώμη από το λαό της πόλης, γιατί στο βιολογικό της πόλης δεν έγινε για όλο το δίκτυο αποχέτευσης διαχωρισμός ομβρίων και ακαθάρτων με συνέπεια ένα μέρος των λυμάτων μαζί με τα υπόγεια νερά να χύνονται στη θάλασσα;
Όσο για τα δίκτυα άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής της περιοχής, θα έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί παράλληλα με το φράγμα, μένει όμως να δούμε πότε θα κατασκευαστούν και αν θα δημιουργηθεί δημόσιος φορέας διαχείρισης που θα παρέχει δωρεάν στους αγρότες το νερό άρδευσης ή θα επιβληθεί άλλο ένα χαράτσι που θα είναι απαγορευτικό για τους μικρομεσαίους αγρότες εκτινάσσοντας παράλληλα και το κόστος παραγωγής.
Όσο για άλλα επείγοντα ζητήματα όπως αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης των δημόσιων κτιρίων και σχολείων σε πρώτη φάση, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ούτε κουβέντα. Για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας στην Τριφυλία ( νοσοκομείο, κέντρο υγείας, αγροτικά ιατρεία) από έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων κυρίως, επίσης δεν έγινε καμία αναφορά.
Θα αντιτάξει, ίσως, κάποιος ότι δεν το «καλούσε» η ημέρα, ο χώρος και ο χρόνος για ανάπτυξη για αναφορά σε όλα τα θέματα. Εμείς λέμε ότι το στίγμα του ο καθένας και τι πολιτική θα ακολουθήσει μπορεί να το δώσει και μέσα από μία πρόταση απαντώντας στο ερώτημα : « ανάπτυξη από ποιόν και για ποιον».
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου δημοτικού συμβουλίου θα φανεί η στρατηγική σύμπλευση όλων των άλλων παρατάξεων που στήθηκαν για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες και παράλληλα να «εγκλωβίσουν» τα λαϊκά στρώματα της Τριφυλίας. Οι όποιες «κοκορομαχίες» θα στήνονται, θα έχουν να κάνουν με προσωπικούς ανταγωνισμούς και επιμέρους διαφωνίες σε δευτερεύοντα ζητήματα για να κρύψουν την ταύτισή τους στα κύρια.
Ο λαός της Τριφυλίας δεν έχει άλλο δρόμο από το να αποβάλει γρήγορα τις αυταπάτες που του καλλιεργήθηκαν και να δυναμώσει τη συλλογική διεκδίκηση για τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή τη δική του και των παιδιών του. Εμείς σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε πάντα παρόντες.
Κουκούμης Σαράντος , Δημοτικός Σύμβουλος Τριφυλίας
Λεβεντάκης Γιάννης, Τοπικός Σύμβουλος Φιλιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages