ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ; ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ; ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αγαπητοί αναγνώστες, χαίρετε. Μου δίνεται για άλλη μια φορά η αφορμή να γράψω κάτι σχετικά με το βιβλίο. Αυτή τη φορά γράφω για για την Σμαραγδή Μητροπούλου, μια αξιόλογη συγγραφέα, φιλόλογο και άνθρωπο, για την οποία έχω γράψει ξανά. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα επιχειρήσω να γράψω μια σύντομη κριτική για το νέο της βιβλίο, με τίτλο Barsaat ο χορός της βροχής. Αλλά πριν περάσω στην κριτική του αξιόλογου αυτού πονήματος, έχω την υποχρέωση να σας θυμίσω ποια είναι η γυναίκα για την οποία θα γίνει λόγος, μέσω μιας μικρής αναφοράς που θα γίνει, σχετικά με το πλούσιο βιογραφικό της. 

Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Ωστόσο, κατάγεται από την Μεθώνη Μεσσηνίας, όπου και έζησε τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής της.  Έβγαλε κατόπιν το Λύκειο στην Καλαμάτα και ύστερα μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 1989 μέχρι και το 1993. Επιπλέον, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κάρντφ, στη Μεγάλη Βρετανία. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της και κατόπιν πέτυχε και στον εργασιακό χώρο. Είναι φιλόλογος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα στον νησί της Άνδρου, την οποία και υπεραγαπά. Μάλιστα, αρθρογραφεί και στην τοπική εφημερίδα Andriaki Press . Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Μεγάλη της αγάπη, η Λογοτεχνία, κάτι που έχει αποδείξει περίτρανα και από τους τίτλους και τις διακρίσεις που έχει λάβει. Απόδειξη αποτελούν οι τίτλοι που έχει αποκτήσει. Το δίπλωμα Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), οι παρακολουθήσεις μαθημάτων θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, αποδεικνύουν την αγάπη της για τα γράμματα και το θέατρο.  Η αξία της στον όμορφο και ουσιαστικό χώρο των Γραμμάτων πιστοποιείται και από το γεγονός πως είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Πρόκειται για έναν σπουδαίο άνθρωπο που αγαπά τη Λογοτεχνία και διεκδικεί την εκτίμηση και τον σεβασμό. 

Η Σμαραγδή Μητροπούλου έχει γράψει τέσσερα βιβλία, τα τρία εξ αυτών από τις εκδόσεις Όστρια:  «Πριν ο ήλιος δύσει» (θεατρικό), «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα» και «Ήχοι στη σιωπή». 

Πριν ο ήλιος δύσει, 2014

εκδόσεις Όστρια


 

Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα, 2015

εκδόσεις Όστρια



Ήχοι στη σιωπή, 2017

εκδόσεις Όστρια


Λίγα λόγια ακόμη για την Λογοτέχνιδα Σμαραγδή Μητροπούλου: Αγαπά τη ζωή, τη φύση, τα ζώα, τους ανθρώπους και πιστεύει πολύ στον Θεό. Αξίζει συγχαρητήρια για την καλοσύνη και την απλότητα της, παρά τις μεγάλες της επιτυχίες που γνώρισε και εξακολουθεί να γνωρίζει, για τις οποίες θα μπορούσε άνετα να καυχάται με υπεροψία. 

Έχει γράψει κι ένα τέταρτο βιβλίο, για το οποίο και θα γίνει λόγος παρακάτω. Είναι από τις εκδόσεις 24 γράμματα, και ο τίτλος του είναι:  «Barsaat ο χορός της βροχής». 

       Μέσα στο βιβλίο αυτό είναι ευδιάκριτα από την αρχή μέχρι το τέλος, τα στοιχεία της φύσεως, με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, την θάλασσα αλλά και την βροχή, μέσα από τη σχέση τους με την υπόλοιπη κτίση και τον άνθρωπο. Η συναναστροφή του ανθρώπου με την φύση είναι κάτι το αναπόφευκτο, αφού η φύση είναι συνδεδεμένη με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, άρα και απαραίτητη. Σε αυτή την διαδρομή μέσα από τις σελίδες του παρόντος συγγράμματος, μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος πως η συγγραφέας έχει βαθιά μόρφωση, άλλωστε είναι εκπαιδευτικός και η πνευματική καλλιέργεια, η οξύνεια και η άπταιστη γνώση της Λογοτεχνίας, της λαογραφίας και της ιστορίας αποτελούν χαρίσματα τα οποία η ίδια έχει τη δυνατότητα,  να μπορεί να τα συνδέει με την απλή, λιτή και κατανοητή γραφή που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, που αγαπούν το διάβασμα και το καλό βιβλίο. Η αγάπη της για τα νησιά, για τη θάλασσα, για τα λουλούδια και για τις ανθρώπινες σχέσεις είναι αισθητά μέσα σε κάθε ποίημα ή πεζογράφημα της. Τα συναισθήματα μιας δυναμικής αλλά κι ευαίσθητης γυναίκας αποδεικνύονται από τον τρόπο που διαχερίζεται την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου της που έφυγε από τη ζωή. Στο βιβλίο αυτό, δυνατός είναι και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο έρωτας αλλά και η διάλυση του εξαιτίας του θανάτου, της απώλειας. Επιπροσθέτως, αποδεικνύεται τόσο η σχέση της με το νησί στο οποίο εργάζεται ως εκπαιδευτικός, μέσα από τη φύση και τη θάλασσα που προανέφερα αφού είναι στοιχεία που το νησί της Άνδρου έχει, όπως επίσης και η αγάπη και η σχέση της με το θρησκευτικό στοιχείο, μέσα από το ποίημα της «Εν ταις ημέραις εκείναις»,  που αναγνώσθηκε στον ιερό ναό της Παναγίας της Θεοσκέπαστης. 

Θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα για την Σμαραγδή και το νέο της βιβλίο. Ωστόσο, θα αρκεστώ στα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και θα προσθέσω πως η Σμαραγδή Μητροπούλου διεκδικεί μία σπουδαία θέση στον χώρο των γραμμάτων, αφού τα βιβλία της και οι τομείς με τους οποίους έχει ασχοληθεί, είναι αποτέλεσμα θέλησης, σκληρής δουλειάς, αόκνου προσπάθειας, κάτι που την καθιστά σπουδαία. 

Διονύσιος Γεωργογιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages