ΔΙΑΔΡΟΜΗ 150 Χλμ ΜΕΣΩ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ – ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 150 Χλμ ΜΕΣΩ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ – ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Τι προτείνει ο εκπρόσωπος και διαχειριστής της πρωτοβουλίας “Φίλοι της Βέργας”, Κωνσταντίνος Μαρκάκης
Απευθύνεται – πέραν των τουριστών – και σε Πεζοπόρους – Ποδηλάτες – Μοτοσυκλετιστές – Αυτοκινητιστές – Φυσιολάτρες κλπ της Μεσσηνίας, που μπορούν να επαναλάβουν από στεριάς τον αρχαίο “Περίπλου” των 7 Πόλεων – Βασιλείων, οι οποίες στα χρόνια του Ομήρου ήταν παραθαλάσσιες ! Στις χιλιετίες που μεσολάβησαν τα ποτάμια και τα ρέματα με τις προσχώσεις τους μετέφεραν την ακτογραμμή. Η διαδρομή κατ’ αρχήν περνά μέσω :
Ίκλαινας – Πύλου – Μεθώνης – Κορώνης – ΠΗΔΑΣΟΥ (Λογγάς) – Πεταλιδίου – ΑΙΠΕΙΑΣ (Ριζόμυλου) – Μεσσήνης – Αρχαίας Μεσσήνης – ΑΝΘΕΙΑΣ (Θουρία) – ΦΕΡΩΝ (Καλαμάτα) – ΙΡΗΣ (Αβίας) – Κιτριών – ΕΝΟΠΗΣ (Κάμπου) – ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ – Στούπας,
αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί βόρεια προς Νέδα – Επίκουρο Απόλλωνα έως Ολυμπία και νότια προς Οίτυλο – Αρεόπολη – Φάρο Ακρ. Ταίναρο.
Η διαδρομή, που περνά από τους σημαντικότερους ιστορικούς – αρχαιολογικούς προορισμούς στη Μεσσηνία, περιλαμβάνει και τις Επτά Πόλεις – Βασίλεια που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα μαζί με μια κόρη του και την επιστροφή της Βρισηΐδας, ώστε να εξευμενίσει την μήνη του για την αρπαγή της τελευταίας.
Η ανάρτηση και η διαδρομή αφιερώνονται στη μνήμη του αρχαιολόγου – ερευνητή του μυκηναϊκού πολιτισμού, που έγραψε πλήθος άρθρων και βιβλίων για τους μυκηναίους στη Μεσσηνία, Καθηγητή Richard Hope Simpson, που έφυγε 11.11.2016, 86 ετών, στο Kingston, Ontario, Canada.
Η Ομηρική Ιρή και η Αρχαία Αβία
“Από την Ιλιάδα μαθαίνουμε ότι την εποχή του Τρωϊκού πολέμου, δηλαδή το -13ο αιώνα, στην παραλία του Μεσσηνιακού κόλπου βρισκόντουσαν επτά πανέμορφες πολιτείες που ευημερούσαν: η Καρδαμύλη, η Ενόπη, η Ιρή, οι Φαρές, η Άνθεια, η Αίπεια και η Πήδασος. 
Σ’ εκείνα τα χρόνια του Τρωϊκού πολέμου η Μεσσηνία, εκτός από την περιοχή της Πύλου, υπαγόταν στο βασιλιά της Σπάρτης. Αργότερα, μετά τον πόλεμο και αφού πέθανε ο Μενέλαος της Σπάρτης, οι ενδείξεις που υπάρχουν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πόλεις του Μεσσηνιακού κόλπου βρισκόντουσαν στη σφαίρα επιρροής του βασιλιά της Πύλου, γιατί η κυριαρχία της Σπάρτης είχε περιοριστεί.
Η θέση των επτά πόλεων του Μεσσηνιακού κόλπου αποτελεί ακόμη και σήμερα αντικείμενο διαμάχης και αμφισβήτησης. Αν εξαιρέσουμε την Καρδαμύλη, που διατηρεί την ομηρική της ονομασία, για τις άλλες υπάρχουν άλλοτε λιγότερες και άλλοτε περισσότερες αμφιβολίες και συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι αντιγνωμίες. Η Ενόπη δεν έχει εντοπιστεί και πολλά έχουν γραφεί για την πιθανή θέση της. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι βρισκόταν στην περιοχή των Κιτριών. Αλλά στη θέση αυτή δεν έχει βρεθεί Μυκηναϊκός οικισμός. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η Ενόπη ήταν στη θέση του κάστρου της Ζαρνάτας. Δεν αποκλείεται όμως να ήταν κάποιος οικισμός κοντά στις Κιτριές, που ίσως σήμερα να έχει σκεπαστεί από τη θάλασσα. Ο Παυσανίας γράφει ότι τη θέση της Ιρής την πήρε η Αβία και για την τελευταία σήμερα δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι βρισκόταν στη θέση της Παλιόχωρας. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν ευρήματα της Μυκηναϊκής Περιόδου. Μόνο ελάχιστα ίχνη βρέθηκαν στη θέση Καστράκι της Κάτω Σέλιτσας (Βέργας), δηλαδή εκεί που άλλοτε κατέληγε ανατολικά η ξερολιθιά της Βέργας του Αρμυρού. Από παλιά έχει υποστηριχθεί η άποψη ότι την Ιρή θα πρέπει να την αναζητήσουμε στην περιοχή της Γιάννιτσας. Εκεί στα χρόνια του Παυσανία (+160/ +180) βρισκόταν η πόλη των Καλαμών και τούτο επιβεβαιώνεται από την παρουσία σχετικής επιγραφής στα Περιβολάκια της Γιάννιτσας κοντά στο Κεφαλάρι και την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.
Οι Φαρές φαίνεται ότι ήταν στην Καλαμάτα. Άλλωστε στην περιοχή Τούρλες βρέθηκαν ίχνη, που συνηγορούν ότι στη Μυκηναϊκή περίοδο υπήρχε εκεί οικισμός. Αναφέρεται ότι το Διοκλή, γιό του Ορτίλοχου επισκέφθηκε στις Φαρές ο Τηλέμαχος, ταξιδεύοντας από την Πύλο στη Σπάρτη, προκειμένου να πληροφορηθεί από το Μενέλαο για την τύχη του πατέρα του Οδυσσέα. Κατά μια άλλη παλαιότερη άποψη ήταν στη θέση της Αρμίτσας, δηλαδή εκεί που βρίσκονται τα θεμέλια μεγαλιθικού οικισμού κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, νοτιοδυτικά του μοναστηριού της Τίμιοβας. Πιστεύεται ότι η Άνθεια βρισκόταν κοντά στη θέση της σημερινής Θουρίας, που φαίνεται πως στα χρόνια του Τρωϊκού πολέμου λογιζόταν για παραλιακή πόλη, γιατί δεν είχε ακόμη σχηματιστεί από προσχώσεις ο κάμπος, όπου σήμερα είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Την Αίπεια, άλλοι την τοποθετούν κοντά στην Άνθεια και άλλοι στην περιοχή του Ριζόμυλου, όπου και υπάρχουν ίχνη Μυκηναϊκού οικισμού. Την Πήδασο με τα αμπέλια της ο Παυσανίας την τοποθετεί στη Μεθώνη, ενώ νεώτεροι ερευνητές υποθέτουν ότι θα βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Λογγάς. Πέρα από αυτές τις πόλεις που έταξε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα, κοντά στην Ιρή ήταν και η Γερήνια, την οποία ο Παυσανίας ταυτίζει με την Ενόπη.” messinialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages