Υπεγράφη η Σύμβαση για το Φιλιατρινό Φράγμα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Υπεγράφη η Σύμβαση για το Φιλιατρινό Φράγμα

Τρίτη 19/5/2009
Την υπογραφή της σύμβασης του έργου της Κατασκευής Φράγματος στη λεκάνη Φιλιατρινού του Νομού Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 35.300.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Ενώ ταυτόχρονα προωθείται η οριστική μελέτη για την κατασκευή του Μιναγιώτικου Φράγματος στη Νότια Πυλία Μεσσηνίας. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σωτ. Χατζηγάκης δήλωσε τα εξής:
«Με ένα ακόμα μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο, αυτό του Φράγματος στη λεκάνη Φιλιατρινού στο Νομό Μεσσηνίας, συνεχίζουμε το ταχύρρυθμο πρόγραμμά μας για την επίλυση των προβλημάτων υποδομής και ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, αλλά και ευρύτερα της Ελληνικής περιφέρειας. Το φράγμα θα αποταμιεύει περίπου 8 εκ. κυβικά νερού και θα αρδεύονται από αυτό 25.000 στρέμματα. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οι μελέτες για την κατασκευή δικτύων άρδευσης της περιοχής, ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ.
Το έργο αυτό, αποσκοπεί στην επίλυση ενός βασανιστικού προβλήματος της περιοχής και στη θωράκισή της ενάντια στους κινδύνους της λειψυδρίας, όπως και της σπατάλης πολύτιμων υδάτινων πόρων. Αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Μεσσηνίας, των αγροτών, καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, αλλά και της ευρύτερης οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Πρόκειται για το όγδοο μεγάλο εγγειοβελτιωτικό και συνοδευτικό έργο που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013», μετά από τα επτά πρώτα που ανακοινώσαμε στις 14 Απριλίου, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και στη Μακεδονία. Παράλληλα, προωθούμε την οριστική μελέτη για την κατασκευή του Μιναγιώτικου Φράγματος στην περιοχή της Μεσσηνίας, ύψους περίπου 2,4 εκ. ευρώ.».
Ειδικότερα, το έργο που ανακοίνωσε σήμερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Κωνσταντίνου Θεσσαλού και υπηρεσιακών παραγόντων, αφορά στα εξής:
- Το φράγμα στη λεκάνη Φιλιατρινού του νομού Μεσσηνίας και τον αντίστοιχο ταμιευτήρα
- Τον Αγωγό Μεταφοράς του ύδατος στην κατανάλωση που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατούται στις θέσεις απόληψης του ύδατος για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών.
- Τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά-Χριστιανούπολη, καθόσον η υφιστάμενη οδός κατακλύζεται από τα νερά του ταμιευτήρα. Το φράγμα προβλέπεται από σκληρό επίχωμα, έχει ύψος από το φυσικό έδαφος 45 μέτρα, υψόμετρο στέψης +215,20, πλάτος στέψης 7,00 μέτρα και μήκος στέψης 246 μέτρα. Ο συνολικός όγκος φράγματος είναι περίπου 370.000 μ3 και ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος είναι 7,81 εκατ. μ3 . Συναφή έργα του φράγματος:
Α) Έργα Εκτροπής των υδάτων κατά το στάδιο κατασκευής θα πραγματοποιηθούν μέσω του κλειστού Αγωγού Εκτροπής από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικού μήκους 123,60μ.
Β) Στοά Αποστραγγίσεως και Προσπελάσεως μέσα στο σώμα του κυρίως φράγματος έχει ορθογωνική διατομή με ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις 2,50μ. πλάτος x 3,00μ. ύψος.
Γ) Έργα εκκενώσεως για την κατασκευή των οποίων θα χρησιμοποιηθεί ο αγωγός εκτροπής, ο οποίος μετά την κατασκευή του πώματος, χρησιμοποιείται ως έργο προσπελάσεως του αγωγού εκκενώσεως.
Δ) Έργα υδροληψίας.
Ε) Έργα υπερχείλισης.
Στ) Έργα προσπέλασης.
Ζ) Εξοπλισμό φρεατίου διάθεσης οικολογικής παροχής και εκκένωσης του Αγωγού Υδροληψίας.
Η) Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου του φράγματος.
Θ) Κτίριο ελέγχου
Ι) Λοιπά έργα στα πλαίσια κατασκευής των έργων του φράγματος (δίκτυα της ΔΕΗ κλπ.)
Το έργο αναμένεται να ικανοποιεί τις αρδευτικές ανάγκες εκτάσεως 25.000 στρεμμάτων, με την ταμίευση και εκμετάλλευση των επιφανειακών απορροών και την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Φιλιατρών, κ. Άλκης Ξύγκας δήλωσε τα εξής: «Εγώ θα μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των αγροτών γι αυτή τη στιγμή που την περίμεναν πολλά χρόνια τώρα, θα ευχαριστήσω με τη σειρά μου την Κυβέρνηση και τον Υπουργό και πραγματικά θα πω γι’ άλλη μια φορά ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για τον τόπο γιατί ετούτο το έργο θα φτιάξει πολλούς νέους ανθρώπους που θα μείνουν στη γη τους, που θα μείνουν στον τόπο τους και θα έχουν δουλειά για τα επόμενα χρόνια». Ο εκπρόσωπος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ. Πέτρος Σουρέλης δήλωσε τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα και για μας που υπογράφουμε ένα τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος κι εγώ γιατί κατάγομαι από την περιοχή αυτή. Είναι σίγουρο ότι θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες του Υπουργείου, θα φανούμε αντάξιοι στην επιλογή που έγινε, θεωρούμε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε και να αναβαθμιστεί ο τόπος αλλά και να προσφέρουμε κοινωνικά κι εμείς στο κομμάτι που μας αναλογεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages