Σκληρή αγροτική πολιτική για 168.000 δικαιούχους - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Σκληρή αγροτική πολιτική για 168.000 δικαιούχους

Λίγα μόνο 24ωρα έχουν περάσει από τότε που έφυγαν τα τρακτέρ από τα μπλόκα του αγώνα και η κυβέρνηση προχωράει στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών στο πλαίσιο των αντιαγροτικών εντολών της νέας ΚΑΠ.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πήρε απόφαση να κοπούν από το 2010 οι επιδοτήσεις σε όσους παίρνουν κάτω από 200 ευρώ το χρόνο. Και την απόφασή της αυτή την ανακοίνωσε ήδη στην Κομισιόν, αλλά δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση να τη δημοσιοποιήσει και στους μικρούς αγρότες που χάνουν από φέτος τις επιδοτήσεις τους. Από την απόφαση αυτή χάνουν τις επιδοτήσεις τους 168.581 δικαιούχοι και το ποσό των επιδοτήσεων που κόβεται είναι 18,7 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2008. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 168.581 που χάνουν τις επιδοτήσεις τους, οι 21.032 θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 147.549 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν σκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κοπούν οι επιδοτήσεις μέχρι και 400 ευρώ, αλλά αυτό δεν έγινε μπρος στο φόβο μεγάλων αντιδράσεων. Αν κοβόταν τα 400 ευρώ θα έβγαιναν εκτός 300.000 περίπου δικαιούχοι. Τελικά, επιλέχτηκε η σχετική πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ που ήταν τα 200 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ όριζε ότι μπορούν να κοπούν οι επιδοτήσεις από 100 μέχρι 400 ευρώ ή από 4 μέχρι 10 στρέμματα. Το θέμα είναι ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων δείχνει ότι έχει ξεγραμμένους τους μικρούς και φτωχούς αγρότες και τους εξωθεί μια ώρα αρχύτερα στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και στο ξεκλήρισμα. Δείχνει, επίσης, ότι επιχειρείται με βίαιο τρόπο η εκδίωξη των μικρών παραγωγών και η συγκέντρωση της γης και των επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.
Η φτωχή και μικρή αγροτιά όχι μόνο δε βλέπει καμία αύξηση στις πενιχρές επιδοτήσεις, αλλά της αφαιρούν με το έτσι θέλω και τα ελάχιστα ψίχουλα που δίνουν. Και όπως φαίνεται το κακό θα συνεχιστεί με ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της φτωχής και μικρής αγροτιάς, που θα γίνουν πράξη με την αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2013
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages