Με καλούς οιωνούς η παραγωγή καρπουζιού - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Με καλούς οιωνούς η παραγωγή καρπουζιού

25/2/2010
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η φετινή σπορά καρπουζιού, καθώς ικανοποίηση επικρατεί ανάμεσα στους παραγωγούς παρά την άσχημη από πλευράς τιμών περυσινή χρονιά. Ουσιαστικά, στα ίδια με το 2009 αναμένεται να είναι τα στρέμματα που θα φυτευτούν φέτος, ενώ οι παραγωγοί διατηρούν τις ελπίδες τους για μια καλύτερα χρονιά από άποψη απορρόφησης του προϊόντος τους.
Αυτές τις ημέρες, οργασμός προετοιμασιών επικρατεί ανάμεσα στους καρπουζοπαραγωγούς. Η διαδικασία παραγωγής του προϊόντος επικεντρώνεται στην ετοιμασία φυταρίων καρπουζιάς σε θερμαινόμενο σπορείο, αλλά και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σε κάποες περιοχές Οι σπόροι τοποθετούνται σε γλαστράκια διαφόρων τύπων και βλαστάνουν στους 250C μέσα σε 5-6 ημέρες. Τα φυτά μένουν στο σπορείο περίπου 3 έως 4 εβδομάδες και μετά φυτεύονται στην οριστική τους θέση. Πριν τη μεταφύτευση μειώνεται το νερό ποτίσματος για 4-5 ημέρες προκειμένου να σκληραγωγηθούν και να δεχθούν χωρίς πρόβλημα το σοκ της μεταφύτευσης.
Τα φυτά φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 1 μέτρο και επί των γραμμών 50 εκ. Το καρπούζι προτιμά εδάφη ελαφριάς και μέσης μηχανικής σύστασης, γόνιμα και καλοστραγγιζόμενα όπου η παραγωγή είναι πρωιμότερη, ενώ καλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται συνήθως στα αργιλώδη. Το καρπούζι αντέχει περισσότερο από πολλές καλλιέργειες σε όξινα εδάφη όμως σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα από τοξικότητα Μαγγανίου. Η καρπουζιά είναι φυτό απαιτητικό σε νερό, γι’ αυτό και χρειάζεται συχνά ποτίσματα. Βέβαια, όμως, η συχνότητα και η ποσότητα των αρδεύσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τύπο του εδάφους, τις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και με την ανάπτυξη του φυτού.
Κέρδος - Αποδόσεις
Σε ετοιμότηταβρίσκονται οι παραγωγοί καρπουζιών, αφού πέρυσι τα πράγματα εξελίχθηκαν με τον χειρότερο τρόπο για το προϊόν, καθώς οι τιμές κατρακύλησαν ακόμα και στα 0,12 λεπτά το κιλό. Και παρά το ότι η περυσινή περίοδος ξεκίνησε πολύ καλά, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για πιο λόγο εξελίχθηκαν τόσο άσχημα τα πράγματα. «Τα πρώιμα καρπούζια πήγαν σχετικά καλά και οι τιμές ήταν ικανοποιητικές. Αρχίσαμε με 50 λεπτά το κιλό ενώ το μέσο όρο της τιμής τους διατηρήθηκε στα 0,28 - 0,30 λεπτά το κιλό», είχε αναφέρει o γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας. Το καρπούζι δίνει παραγωγή από 5 τόνους το στρέμμα, ενώ φέτος η τιμή στο μίνι υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται στα 0,20 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages