Αναφορά Σαμαρά για τον Αγροτικό κόσμο στο Ζάππειο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Αναφορά Σαμαρά για τον Αγροτικό κόσμο στο Ζάππειο

Ακόμα, μέσα στις αναπτυξιακές προτεραιότητές μας από την πρώτη χρονιά είναι η στήριξη της Πρωτογενούς παραγωγής: Της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας και της Ιχθυοκαλλιέργειας.
Πρώτος στόχος μας: Να μικρύνουμε το χάος ανάμεσα στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.

Θα εγκαινιάσουμε τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και την ηλεκτρονική αγορά τους, όπου θα εμφανίζεται η τιμή και οι προσφερόμενες ποσότητες του παραγωγού και θα μπαίνουν οι αντίστοιχες παραγγελίες των εμπόρων. Ό,τι ήταν μέχρι σήμερα η «λαϊκή» για τις λιανικές πωλήσεις θα είναι το δημοπρατήριο κυρίως για το χονδρικό εμπόριο.
Συνδυάζοντας την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών και τη γενίκευση των δημοπρατηρίων, θα συντριβεί ο εκβιασμός των μεσαζόντων. Από τις ίδιες της δυνάμεις της υγιούς αγοράς. Αλλά και υπό τη διαφανή εποπτεία του κράτους. Ενώ η ηλεκτρονική καταγραφή τιμών και ποσοτήτων θα δώσει τη χαριστική βολή στους μεσάζοντες. Οι παραγωγοί θα παίρνουν ικανοποιητική τιμή, οι καταναλωτές θα πληρώνουν λιγότερα και οι έμποροι θα βγάζουν ικανοποιητικό κέρδος, χωρίς να εκβιάζεται ούτε ο παραγωγός ούτε ο καταναλωτής.
Σήμερα, λόγω της κρίσεως, πάνω από 1 εκατομμύριο νέοι άνθρωποι στρέφονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου. Προτεραιότητά μας, από την πρώτη μέρα, είναι τους να εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικό περιβάλλον και αναπτυξιακές προοπτικές. Αλλά και να αποκαταστήσουμε την υγιή χρηματοδότηση πρώτης εγκατάστασής τους, που έχει πετσοκοπεί τελευταία.
Θα χρειαστεί και αλλαγή στις μορφές αγροτικής εκμετάλλευσης. Από μέτρα αναδασμού μέχρι και σύγχρονες μορφές όπως η συμβολαιακή γεωργία. Και η αναβάθμιση των συνεταιρισμών που πρέπει να γίνουν παραγωγικοί. Θα κάνουμε το αγρότη και τον κτηνοτρόφο επαγγελματία και επιχειρηματία. Με έμφαση στους κατ’ αποκλειστικότητα αγρότες. Και με συνεταιρισμούς που θα είναι κλαδικοί κυρίως.
Και θα του δώσουμε απευθείας πρόσβαση στη μεταποίηση, στην τυποποίηση, στην καθετοποίηση και σε εξαγωγικές κατευθύνσεις. Αλλά και με φροντίδα για το κόστος τους, κυρίως το ενεργειακό κόστος και ζωοτροφές. Που σήμερα τους πνίγει.
Αλλά και στο κόστος ασφάλισής τους στον ΕΛΓΑ, που αντί να τους στηρίζει έχει γίνει βρόγχος γύρω από το λαιμό τους.
Αν στα επόμενα δύο χρόνια κερδίσουμε το στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής – της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας – έχουμε κερδίσει το μισό στοίχημα της Ανάπτυξης.
Οι Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, σε μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Αρκεί να κάνουμε ό,τι και εκείνοι. Και θα το κάνουμε…
Και με πρόβλεψη για τα δάνειά τους. Γιατί το 70% της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένη στην Αγροτική Τράπεζα που έχει πια μεγάλο πρόβλημα. Κι εδώ υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι, κι όχι μόνο οικονομικοί – και εθνικοί. Αυτό το πρόβλημα χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Και μαζί να διευκολυνθούν οι αγρότες στην αποπληρωμή των δανείων τους. Μπορεί να γίνει. Και είναι προτεραιότητά μου να το κάνουμε.
Το τονίζω αυτό τώρα, διότι, πέραν όλων των άλλων, τα προβλήματα της Αγροτικής Τράπεζας κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους αγρότες σε αφανισμό. Ούτε φυτοφάρμακα ούτε λιπάσματα δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν. Τη ρευστότητα που θα εξασφαλίσουμε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θα την επεκτείνουμε και στους αγρότες, διευκολύνοντας την δανειοδότησή τους. Προτεραιότητά μας το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ που εξαγγέλθηκε αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages