Οδηγίες για τα καρπούζια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Οδηγίες για τα καρπούζια

Οι φυτείες με καρπούζια χαμηλής κάλυψης ξεσκεπάζονται τώρα, έχουν αργήσει λόγω όψιμου καιρού. Τα φυτά βρίσκονται απότομα σε νέο περιβάλλον, παθαίνουν ένα ελαφρό σοκ που τα κάνει ευάλωτα σε προσβολές εχθρών και παθογόνων της εποχής που παραμονεύουν. Παρατηρούνται ωίδια, τετράνυχοι, αλευρώδης και φυλλοφάγες κάμπιες.
Ωίδια
Από τα είδη των ωιδίων που προσβάλλουν τις καρπουζιές ξεχωρίζουν τα Erysiphe cichoracearum και Sphaerotheca fuligenea. Για τα παραπάνω είδη ωιδίων έχουν εγκριθεί τα παρακάτω σκευάσματα με δραστική ουσία sulphur 80% κατά βάρος και ημερομηνία χρήσης μέχρι 30 Ιουνίου 2014:
• Thiovit 80 WG, βρέξιμοι κόκκοι της Syngenta Hellas ABEE
• Zan 80 WP, βρέξιμη σκόνη της Farma-Chem ABEE
• Kumulus S 80 WG, βρέξιμοι κόκκοι της BASF Hellas ABEE (ειδικά για το είδος Erysiphe cichoracearum)
Εφαρμογές
Τα παραπάνω σκευάσματα με 80% θειάφι εφαρμόζονται σε ψεκασμούς καλύψεως του φυλλώματος της υπαίθριας καρπουζιάς μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα ωιδίου. Προσοχή σε ευαίσθητες ποικιλίες και υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να παρουσιασθεί φυτοτοξικότητα. Δόση 250 γραμμάρια σκευάσματος σε 100 λίτρα νερό. Όγκος ψεκαστικού υγρού 50-100 λίτρα ανά στρέμμα. Μπορεί να γίνουν μέχρι τρεις ψεκασμοί ανά καλλιεργητική περίοδο. Ημέρες πριν από τη συγκομιδή 5.
Τετράνυχος
Για τον κίτρινο τετράνυχο στην υπαίθρια καρπουζιά έχει εγκριθεί το σκεύασμα Borneo 11 SC αιωρηματοποιήσιμο υγρό με δραστική ουσία etoxazole της Sumitomo chemical agro Europe S.A. και ημερομηνία λήξης 10 Οκτωβρίου 2015.
Αλευρώδης
Για τον αλευρώδη Bemisia tabaci στην υπαίθρια καρπουζιά έχει εγκριθεί το σκεύασμα Calypso 480 SC αιωρηματοποιήσιμο υγρό με δραστική ουσία thiacloprid της Bayer Hellas ABEE και ημερομηνία λήξης 31 Δεκεμβρίου 2014.
Φυλλοφάγες κάμπιες
Για τις κάμπιες Spodoptera sp. που κατατρώγουν το φύλλωμα της υπαίθριας καρπουζιάς έχουν εγκριθεί τα παρακάτω σκευάσματα :
• Decis protech 15 EC, γαλακτοποιήσιμο υγρό με δραστική ουσία deltamethrin 1,5%, βάρος ανά όγκο, της Bayer Hellas ABEE και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013
• Steward 30 WG, βρέξιμοι κόκκοι με δραστική ουσία indoxycarb 30% κατά βάρος της DuPont Hellas ABEE και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages