Το 70% της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου χάνεται στη διαδικασία τυποποίησής του - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το 70% της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου χάνεται στη διαδικασία τυποποίησής του

ΣΤΗΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ και την πιστοποίησή του χάνεται το 70 % της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, «του πρώτου προϊόντος σε ό,τι αφορά τα χρήματα που φέρνει στον τόπο μας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, την οποία σταχυολόγησε για το agronews.gr η Μ. Κρόκου. Όπως επισήμανε ο υπουργός, «χάνουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ποιότητάς μας στον τρόπο που εκχυλίζουμε, έτσι όπως βγάζουμε τα λάδια μας στο ελαιοτριβείο, στην τυποποίηση, στην πιστοποίησή του κλπ. Το 70% χάνεται εκεί. Κι άλλο ένα 30% στον τρόπο που καλλιεργούμε, τον τρόπο που κλαδεύουμε, πότε και πως συγκομίζουμε».
Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, «πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητά μας». Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «δεν διστάζω να πω και έχουμε παραδείγματα, παρά το ότι ο κόσμος μπορεί να το χλευάσει, εμείς δεν πρέπει να πουλάμε ένα λίτρο λάδι μας 5 ευρώ, πρέπει να το πουλάμε 50 ευρώ. Μα, θα πει κάποιος αυτό είναι αδιανόητο. Κι όμως. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που το προσπάθησαν». Έτσι, «θα δεκαπλασιάσουμε την αξία του προϊόντος μας γιατί το αξίζει, καθώς «η χώρα μας παράγει την πιο μεγάλη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στον κόσμο. Εκεί είναι το μέλλον μας», τη στιγμή που «δεν είμαστε μια χώρα γιγάντια που να παράξουμε, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας αυξάνοντας την ποσότητα». Όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης στη συνέντευξη, «φέτος το πρώτο προϊόν σε ό,τι αφορά τα χρήματα που φέρνει στον τόπο μας είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές μας. Πάνε πολύ καλά. Μάλιστα, η αξία φτάνει περίπου μισό δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages