Χάνουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης πρόβειου κρέατος - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Χάνουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης πρόβειου κρέατος

Ανεκμετάλλευτο παραμένει μέχρι και σήμερα, Τρίτη 15 Απριλίου (καταληκτική ημερομηνία πρώτης υποβολής προτάσεων, η επόμενη εκπνέει στις 30 Οκτωβρίου) το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προώθηση και προβολή του πρόβειου κρέατος στην εσωτερική αγορά και Τρίτες χώρες. Το πρόγραμμα προώθησης που συμπεριλαμβάνει και το πρόβειο κρέας δημοσιεύθηκε σε κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από περίπου 9 μήνες (31/7/2013 Εκτελεστικός Κανονισμός της Ε.Ε. 737/2013) και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από κανένα φορέα του κλάδου λόγω έλλειψης χρηματικής ρευστότητας. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα αφού σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν φορείς του κλάδου, για να διαμορφωθούν προτάσεις για την συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχουν συνέργιες και σύμπνοιες τόσο για την κάλυψη των εξόδων όσο και για την διαμόρφωση κοινών μηνυμάτων.
Σε αυτό επίσης που συμφωνούν όλοι είναι ότι ο κατ’ εξοχήν φορέας που θα μπορούσε να «τρέξει» ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), η οποία ωστόσο αναμένει ακόμα την τελική υπογραφή για την επίσημη αναγνώρισή της. Αλλαγές ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν και στις σημερινές δομές της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας η οποία σήμερα – όπως μας αναφέρει ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Ελευθέριος Γίτσας – έχει γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει για τον λόγο αυτό να εκμεταλλευτούμε τις κρεατοπαραγωγικές φυλές.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) μας τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ικανό cash flow (χρηματικά διαθέσιμα) ώστε ένας φορέας να μπορεί να ανταποκριθεί. «Καμία από τις σημερινές οργανώσεις κρέατος και του ΣΕΒΕΚ συμπεριλαμβανομένου δεν έχει αυτόνομη χρηματοδοτική δυνατότητα», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος ΕΔΟΚ, κ. Ελευθέριος Γίτσας αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Εμείς κινούμαστε προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να ασχοληθούμε με την προώθηση του πρόβειου κρέατος. Αυτό που μας σταματά είναι ότι ακόμα δεν έχει υπογραφεί η αναγνώριση της Διεπαγγελματικής. Υπολογίζουμε ότι αυτή θα γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου. Ο φάκελος άλλωστε έχει περάσει από όλους τους ελέγχους και τις υπηρεσίες και η τελική υπογραφή του αποτελεί μια τυπική διαδικασία».
Σε ερώτησή μας αν υπάρχει η δυνατότητα να εξάγουμε ελληνικό πρόβειο κρέας ο κ. Γίτσας μας απαντά: «Όχι, όπως είμαστε σήμερα δομημένοι. Η αιγοπροβατοτροφία πρέπει να αλλάξει μορφή. Επειδή, στην Ελλάδα ο κλάδος έχει γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση δεν έχουμε καλά σφάγια. Προτείνουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις εξαιρετικές κρεατοπαραγωγικές φυλές μας με μόνη κατεύθυνση το κρέας ώστε να παράγουμε προϊόν πολύ ανώτερο ποιοτικά από αυτό που διαθέτουμε μέχρι σήμερα ώστε να μπει ξανά ένα ποσοστό του πρόβειου κρέατος στην κουζίνα του Έλληνα αλλά και να εξάγουμε στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο που υπάρχει ζήτηση (Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία, Λίβανος, Τουρκία) αφού αυτές έχουν τρομερό έλλειμμα στο ζωικό τους κεφάλαιο.

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Οικονόμου, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να τα υποβάλλουν Επαγγελματικές ή Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Η ΕΔΟΚ δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά ακόμα τη λειτουργία της αλλά θα μπορούσαν και άλλοι φορείς όπως ο ΣΕΚ να τα εκμεταλλευτούν. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη χρημάτων για την ιδία συμμετοχή. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα πρέπει πρώτα να πληρώνεις τις δράσεις τις οποίες υλοποιείς κάθε τρίμηνο. Το τέλος του 4ου μήνα να κάνεις την υποβολή για τις δράσεις που έκανες τον προηγούμενο μήνα και επιπλέον χρειάζονται περίπου δύο μήνες για τον έλεγχο του φακέλου. Αυτό σημαίνει ότι αν ο φορέας έχει υλοποιήσει δράσεις τον πρώτο μήνα θα λάβει τα χρήματα της χρηματοδότησης τον 6ο μήνα. Άρα θα πρέπει να υπάρχει ένα cash flow (χρηματικά διαθέσιμα) ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς. Καμία από τις σημερινές οργανώσεις κρέατος συμπεριλαμβανομένου και του ΣΕΒΕΚ, δεν έχει αυτόνομη χρηματοδοτική δυνατότητα».

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Για το θέμα μιλήσαμε και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτη Πεβερέτο ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη διαθέσιμων χρηματικών πόρων για να καλυφθούν τέτοιου είδους προγράμματα. Επιπλέον σημείωσε, ότι ακόμα η Ελλάδα δεν πληροί τις προδιαγραφές που θέτουν κάποιες χώρες για τις εξαγωγές κρέατος σε αυτές. «Ακόμα δεν έχει υποβάλει κανένα πρόγραμμα. Ο ΣΕΚ θα μπορούσε να υποβάλλει πρόταση αλλά απαιτούνται και ίδια κεφάλαια τα οποία δεν διαθέτουμε. Με την ΕΔΟΚ και με τον ΕΛΓΟ πιθανόν να γίνει μια συνεργασία», δηλώνει ο κ. Πεβερέτος. Και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε και πολύ έτοιμοι για ένα τέτοιο πρόγραμμα διότι αν θες να κάνεις εξαγωγή σε κάποιες χώρες όπως για παράδειγμα τις Αραβικές που ενδιαφέρονται θα πρέπει να πληροίς ορισμένα στάνταρ τα οποία ακόμα δεν πληρούμε. Πρέπει να προσέξουμε όταν θα βγούμε να κάνουμε την προβολή να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Εν τω μεταξύ έχουμε λίγα αρνιά πια λόγω της υποσίτισης των ζώων. Φέτος είχαμε απώλειες ακόμα και σε έμβρυα. Αυτό φαίνεται και τώρα το Πάσχα που δεν έχουμε πολλά ζώα να δώσουμε στην αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages