Ο θάνατος του εμποράκου στην Μεσσηνία... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ο θάνατος του εμποράκου στην Μεσσηνία...

Ο θάνατος του εμποράκου (απο το γνωστό θεατρικό έργο του “Αρθουρ Μίλλερ) και χωρίς καμία ουσιαστική προστασία για τον παραγωγό.“Ετσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την Υπουργική Απόφαση για το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και την υποχρέωση σύστασης Εγγυητικής Επιστολής.
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από το χώρο των εμπόρων ελαιολάδου για την Υπουργική Απόφαση  225/32352/10.3.2014 με θέμα την κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής για την εγγραφή των εμπόρων αγροτικών προϊόντων στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων του Ν. 3955/2011.Οι έμποροι αναγνωρίζουν την ανάγκη σύστασης Εγγυητικής Επιστολής, ειδικά στον τομέα των νωπών οπωρολαχανικών, πλην όμως επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ΥΑ θα σημάνει το τέλος για τους μικρούς και τους μικρομεσαίους εμπόρους ελαιολάδου.Έμποροι από όλη την Ελλάδα με τους οποίους το Olivenews μίλησε, μας επισήμαναν ότι, καθώς ο κάθε έμπορος θα πρέπει να εκδώσει εγγυητική επιστολή ύψους 10% του τζίρου της περασμένης χρονιάς –  αυτό θα δημιουργηθεί ολιγοπώλιο, αφού μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Για τους μικρούς ισχύει «αν δεν βάλεις τα χρήματα στην Τράπεζα, δεν σου εκδίδει εγγυητική επιστολή, αν τα βάλεις στην Τράπεζα, δεν έχεις κεφάλαιο να αγοράσεις» , όπως χαρακτηριστικά μας είπαν. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, για τη σύσταση Εγγυητικής Επιστολής 150.000 ευρώ ο έμπορος επιβαρύνεται  με έξοδα περίπου 7.000 ευρώ ετησίως, καθώς τα τραπεζικά έξοδα είναι κάθε τρίμηνο το 1,25% της αξίας της.
Οι περισσότεροι έμποροι με τους οποίους επικοινωνήσαμε θεωρούν ότι  το ύψος της εγγυητικής επιστολής «πνίγει» τον μικρομεσαίο και αναρωτιούνται γιατί απαιτείται η έκδοση εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων,  εφόσον οι περισσότερες συναλλαγές στο ελαιόλαδο είναι τοις μετρητοίς.  Παραδέχονται, τέλος,  ότι  απαιτούνται αλλαγές στις υποδομές και συμμόρφωση στις τεχνικές προδιαγραφές για να βελτιωθεί ο κλάδος, ωστόσο, όπως τονίζουν, θα υπάρξει δραματικός οικονομικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες. » Όσοι διακινούν μέχρι 20 βυτία θα εξαφανιστούν» είπε χαρακτηριστικά έμπορος από το Νομό Μεσσηνίας.Την τροποποίηση της ΥΑ έχει ζητήσει με υπόμνημά του προς τον ΥπΑΑ&Τ, κ. Τσαυτάρη, ο ΣΕΒΙΤΕΛ , καθώς θίγει και τους εμπόρους τυποποιητές που διατηρούν ιδιόκτητες μονάδες και εταιρικές περιουσίες. Στο υπόμνημα ο ΣΕΒΙΤΕΛ τονίζει ότι η ΥΑ δημιουργεί επιπρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας δεδομένου ότι οι τράπεζες απαιτούν για την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών μεγαλύτερα ποσά δεσμευμένων μετρητών (Δείτε στα Σχετικά “Αρθρα, στο κάτω μέρος της οθόνης).
Για να διαβάστετε την Υπουργική Απόφαση πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages