Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη

Τη δεύτερη προσφυγή που είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη πολιτική παράταξη και πολίτες με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης των περιβαλλοντικών όρων του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανάρτηση της ιστοσελίδας capital.gr. Η ιστοσελίδα, επικαλείται πληροφορίες κατά τις οποίες το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, θεωρώντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη του έργου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εξασφαλίζει την μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος. Όπως επίσης αναφέρεται, οι προσφεύγοντες ζητούσαν την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων επικαλούμενοι την ύπαρξη ρέματος στην περιοχή Καλλιρρόη που έχει χωροθετηθεί για την υλοποίηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) όπου θα καταλήγει ό,τι απομένει από την επεξεργασία των απορριμμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Δικαιοσύνη ούτε τη συγκεκριμένη αιτίαση έκανε δεκτή όχι μόνον επειδή δεν προκύπτει η ύπαρξη ρέματος-βάσει μελετών- στην Καλλιρόη. Αλλά κυρίως επειδή η περιβαλλοντική αδειοδότηση προβλέπει τη διπλή στεγανοποίηση της μεμβράνης της εγκατάστασης, δηλαδή σαν να διαπερνούσε ρέμα στην Καλλιρόη. Με άλλα λόγια, το βασικό σκεπτικό του ΣτΕ είναι ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων προβλέπει τις μέγιστες απαιτούμενες προδιαγραφές προστασίας, ενώ θα επιλύσει το οξύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος λόγω των σκουπιδιών.
Ανατροπή στους σχεδιασμούς Τσιρώνη Η συγκεκριμένη οριστική απόφαση του ΣτΕ -είναι η δεύτερη κατά σειρά καθώς έχει προηγηθεί η απόρριψη προσφυγής του δήμου Οιχαλίας και κατοίκων κατά του διαγωνισμού - ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Ο ίδιος, σε επίσκεψή του τέλη της άνοιξης στην Πελοπόννησο και στην Καλλιρόη Μεσσηνίας, είχε διατρανώσει την αντίθεσή του για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση αλλά και συνολικά για το έργο όπως και για τη συντριπτική πλειονότητα των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων. Ωστόσο, πλέον, το έργο συνοδεύει μία ακόμη δικαστική νίκη η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επιτρέψει την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει στη συμβασιοποίησή του. Η σύμβαση του έργου βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο που αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages