Οι νέοι του Πύργου μιλούν για την οικονομική κρίση - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Οι νέοι του Πύργου μιλούν για την οικονομική κρίση

Εδώ είμαι πάλι και σας παρουσιάζω το δεύτερο μέρος της στήλης: Οι νέοι του Πύργου μιλούν για την κρίση..Το θέμα παραμένει το ίδιο διότι έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και βασανίζει όχι μόνο την νεολαία αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας..Το iliaoikonomia ζήτησε από τους νέους του Πύργου να εκφέρουν την άποψή τους σχετικά με το πως βιώνουν την περίοδο της κρίσης.
Διαβάστε τις απόψεις που ακολουθούν……
ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πτυχιούχος του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Η κρίση θεωρώ πως είναι μία κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε διαχρονικά στη χώρα μας από όλες τις  προηγούμενες κυβερνήσεις της δεκαετίας του 90 μέχρι και το 2010. Δυστυχώς μας έχει επηρεάσει όλους, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και φοβάμαι πως αυτή η κατάσταση όσο πάει και θα χειροτερεύει.
Παρατηρούμε ότι υπάρχει ραγδαία ύφεση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην αγορά και φυσικά σε άλλους τομείς της ζωής μας. Ιδιαίτερα η προσφορά εργασίας που είναι και το βασικότερο πρόβλημα της νεολαίας σήμερα όσο πάει και μειώνεται. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει υψηλή φορολογία και συνεπώς δεν υπάρχει κίνητρο για να απασχολήσουν προσωπικό παρά μόνο μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του ΟΑΕΔ.
Οι νέοι πλέον αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για την αναζήτηση εργασίας και μιας καλύτερης προοπτικής για το μέλλον τους. Και επειδή στο άμεσο μέλλον δε βλέπω τα πράγματα να αλλάζουν και τόσο προς το καλύτερο, θα πρότεινα στην νέα γενιά να ανοίξει τους ορίζοντές της προς το εξωτερικό μιας και στην χωρά μας άνθρωποι μορφωμένοι και με πτυχία, φαίνεται πως…περιττεύουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φοιτητής της σχολής Φιλολογίας
Για την νεολαία δεν υπάρχει προοπτική όσο εξακολουθούν να συνεχίζονται οι πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης. Ήδη τα ποσοστά της ανεργίας οργιάζουν ενώ σημαντικό ποσοστό των νέων έχει στο μυαλό του να μεταναστεύσει. Μόνο αν καταργηθούν αυτές οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τόσα χρόνια και μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο μπορεί να υπάρξει μια ελπίδα προοπτικής για τους νέους.
krisi
ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Φοιτήτρια της Ιατρικής σχολής
Η κρίση την οποία βιώνει αυτές τις μέρες η χώρας μας είναι μία δυσχερής κατάσταση που επηρεάζει τόσο τον οικονομικό όσο και τον κοινωνικό τομέα.  Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ύφεση έχει αντίκτυπο στις κοινωνικές ομάδες, μία εκ των οποίων και τη φοιτητική κοινότητα,  θέτοντας όρια στην εξέλιξή τους.
Οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων βιώνουν καθημερινά την οικονομική κρίση και μέσω των σπουδών τους και μέσω του ελεύθερου χρόνου τους. Σημειώνεται πως τα ελληνικά πανεπιστήμια λόγω μειωμένης χρηματοδότησης δεν προσφέρουν όλες τις  απαραίτητες παροχές. Για παράδειγμα, ορισμένα υλικά των εργαστηρίων είναι ελλιπή ή δεν γίνεται συχνά συντήρηση των μηχανημάτων, υποβαθμίζοντας έτσι την προβλεπόμενη εκπαίδευση.
Όσο αφορά στους ίδιους τους φοιτητές και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, θα λέγαμε πως καταφεύγουν πλέον σε πιο οικονομικές λύσεις. Συγκριτικά με πέρυσι, δηλαδή έχουν περιορίσει τις εξόδους τους ή έχουν παραμερίσει τα χόμπι τους, διότι δεν το επιτρέπει κάθε φορά η οικονομική τους άνεση. Ακόμη, οι περισσότεροι φοιτητές έχουν μειώσει τις μετακινήσεις τους προς τον τόπο κατοικίας τους εξαιτίας του κόστους των μεταφορών, το οποίο ολοένα και αυξάνεται. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ένα μεγάλο πλεονέκτημα των φοιτητών είναι το γεγονός πως δεν καταβάλλουν δίδακτρα στη σχολή στην οποία φοιτούν, αλλά και ούτε είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν τα συγγράμματα.
Κλείνοντας, συμπεραίνουμε πως η κρίση είναι μία δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει όλο των ελληνικό πληθυσμό.  Ως λαός ευελπιστούμε να την αντιμετωπίσει  η χώρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ως φοιτητές θα θέλαμε ως μελλοντικοί πτυχιούχοι να μην καταφύγουμε στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας, αλλά ούτε και να επιμηκύνουμε τη λίστα ανεργίας!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Απόφοιτος της σχολής Πολιτική Επιστήμη & Δημόσια Διοίκηση
Δυστυχώς, οι νέοι σήμερα είμαστε άτυχοι γιατί καλούμαστε να χτίσουμε την ζωή μας μέσα σε μια απ τις μεγαλύτερες οικονομικές-κοινωνικές και θεσμικές κρίσεις που έχει ζήσει η Ελλάδα. Με μια σύντομη ματιά γύρω μας μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι τίποτα και σε κανένα τομέα δεν λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα.
Άνεργοι πτυχιούχοι που χαράμισαν χρόνο, κόπο και χρήμα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν στόχους και όνειρα και να κάνουν δουλείες του «ποδαριού» για να ζήσουν. Το χειρότερο όμως είναι ότι τόσα χρόνια λιτότητας, στερήσεων και σκληρών μέτρων, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν προσφέρουν ούτε την παραμικρή αίσθηση αισιοδοξίας, καμία προοπτική για μελλοντική έστω δικαίωση των κόπων μας.
Ωστόσο οι μόνοι που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε κάτι, έτσι ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να διαμορφωθεί μια άλλη τάξη πραγμάτων που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες στους νέους.
Θέλετε και εσείς να μπείτε στην εβδομαδιαία στήλη και να πείτε ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς την γνώμη σας για θέματα της επικαιρότητας? Δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μου στο e-mail: xkatsafanas@gmail.com ή στο προφίλ μου στο facebook: xristos katsafanas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages