Λιτό χαρακτηρίζει τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκτιμά ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών.
«Ο προϋπολογισμός στο σύνολό του, χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, από τις μεγάλες επιβαρύνσεις κάθε φορολογούμενου πολίτη, καθώς επίσης και την έλλειψη προοπτικής, καλυτέρευσης της ζωής της κοινωνίας» αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως το «μεγάλο» πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022, είναι ένα πλεόνασμα το οποίο αφαιρεί εισοδήματα από τις τσέπες των εργαζόμενων πολιτών και έτσι μειώνει τις προσδοκίες για τη βελτίωση κάθε δραστηριότητας.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, για τον οποίο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατ’ επανάληψη, έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από τις μνημονιακές περικοπές του παρελθόντος και τις δεσμεύσεις για το μέλλον, «εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μικρός, γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και το όριο ασφάλειας κάθε συστήματος υγείας, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, βρίσκεται στο 6%», όπως αναφέρει.
Ο ΠΙΣ παραδέχεται πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας είναι αυξημένος για το 2019 (είναι 3,139 δισ. ευρώ από 2,897 που ήταν το 2018). Όμως αναφέρει πως οι δημόσιες επενδύσεις είναι στα 60 εκατ. ευρώ, πολύ μικρές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.
Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018
ΠΙΣ: Η λιτότητα ΚΑΙ ΤΟ 2019 στην υγεία
Tags
# οικονομία
# πολιτική
Share This
About Freegr network
πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου