Κυπαρισσία, ώρα να ανοίξουμε τους ορίζοντές της πόλης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Κυπαρισσία, ώρα να ανοίξουμε τους ορίζοντές της πόλης

Ο Δήμος Τριφυλίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση 098 του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία ως δικαιούχος και υπέβαλε πριν από λίγες ημέρες μία ολοκληρωμένη πρόταση στο πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Η πρόταση, που έχει τίτλο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Τριφυλίας», προβλέπει εργασίες σε δύο παράλληλα επίπεδα, όπως αυτά προκύπτουν και από το πρόγραμμα: 
-Ο Δήμος Τριφυλίας, ως δικαιούχος του προγράμματος, αναλαμβάνει την υποχρέωση υλοποίησης εργασιών αναβάθμισης του δημόσιου χώρου της περιοχής του εμπορικού κέντρου της Κυπαρισσίας (μεγάλης κλίμακας αναπλάσεις, δημιουργία δικτύου οδών ήπιας κυκλοφορίας, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, αποκαταστάσεις όλων των δικτύων υποδομής της περιοχής), καθώς και εφαρμογές έξυπνης πόλης και διαχείρισης της κυκλοφορίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.434.920 ευρώ. 
-Παράλληλα, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, αναλαμβάνει να προβεί σε εργασίες ανάδειξης και αναβάθμισης της ταυτότητας της περιοχής του εμπορικού κέντρου της Κυπαρισσίας (αποκατάσταση και χρωματισμός εξωτερικών όψεων, προμήθεια και τοποθέτηση ειδικού εξωτερικού φωτισμού), προϋπολογισμού 196.000 ευρώ 
-Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής του εμπορικού κέντρου της Κυπαρισσίας και η οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κυπαρισσίας, επιπλέον ζητούμενο αποτελεί η βέλτιστη λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων, με την ανεμπόδιστη διέλευση των πεζών, τη δημιουργία υποδομής πρόσβασης ΑμεΑ σε όλη την περιοχή, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης περιμετρικά της κεντρικής αγοράς. 
Η προοπτική αυτή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις οι πεζόδρομοι, οι οδοί ήπιας κυκλοφορίας και οι αστικές αναπλάσεις γενικότερα αποτελούν τα πιο σημαντικά εργαλεία των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων. Στόχος όλων των αστικών και κεντρικών αρχών αποτελεί η αποσυμφόρηση των κεντρικών αστικών περιοχών με την απώθηση των οχημάτων και η εξορθολόγηση της ιεράρχησης του οδικού δικτύου τους. Η μελλοντική ανάπτυξη των πόλεων θα πρέπει να βασίζεται στη δημιουργία βιώσιμων δικτύων μεταφοράς και μετακίνησης εντός των αστικών κέντρων (πεζοδρομήσεις, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι κ.λπ.) και την υποστήριξη αυτών των δικτύων περιμετρικά με τις κατάλληλες υποδομές (μέσα μαζικής μεταφοράς, χώροι στάθμευσης, εφαρμογές έξυπνης πόλης και σύγχρονης τεχνολογίας κ.λπ.). 
Η πρόταση του Δήμου δεν υποστηρίχθηκε από το σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης και γενικότερης αμφισβήτησης προς τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας. Παρ’ όλα ταύτα, ο μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών στήριξε την προσπάθεια και συμμετείχε στο πρόγραμμα, προσδοκώντας ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ένα αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον στην περιοχή. Θα περίμενε κανείς οι επιχειρηματίες της Κυπαρισσίας να είναι, όχι απλά ανεκτικοί, αλλά να αναζητούν τέτοιου είδους πολιτικές και πρωτοβουλίες. Τουναντίον, εκφράστηκε συνολικά ένα αρνητικό κλίμα και μια αμφισβήτηση χωρίς ισχυρά επιχειρήματα. 
Οι τοπικές κοινωνίες θα έπρεπε να αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μία πόλη πιο φιλική, προσπελάσιμη και λειτουργική αποκτά μια πιο ανθρώπινη ταυτότητα για όλους όσοι τη ζουν, αλλά και την επισκέπτονται. Η μοναδική ίσως επιλογή για να αντιμετωπιστούν η κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων αλλά και η ανάγκη για τόνωση της τοπικής οικονομίας αποτελούν παγκοσμίως οι αστικές αναπλάσεις και η διαμόρφωση ισχυρών αστικών ταυτοτήτων. Ίσως αυτό θα πρέπει να περάσει στη συνείδηση του κόσμου της πόλης της Κυπαρισσίας. Η επιτυχία του προγράμματος μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία για ένα καλαίσθητο και ευχάριστο περιβάλλον στους πολίτες και τους επισκέπτες. Ώρα να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας.
Της Ειρήνης Σαμπάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages