Προστασία πρώτης κατοικίας και “κούρεμα” 11,9 εκατ. ευρώ σε δάνεια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Προστασία πρώτης κατοικίας και “κούρεμα” 11,9 εκατ. ευρώ σε δάνεια

Δάνεια ύψους 67,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, έχουν ρυθμιστεί μέσω της πλατφόρμας του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος θα παύσει να ισχύει στις 31 Ιουλίου 2020 και το περιθώριο των 35 ημερών που απομένει για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, με ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου, κούρεμα της οφειλής και κρατική επιδότηση. Σημειώνεται ότι στα δάνεια των 67,6 εκατ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών, ύψους 11,9 εκατ. ευρώ. 
Παράλληλα, έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 15% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν, ενώ το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης στο 37,9% της μηνιαίας δόσης. Όσο για τη μέση αξία της κύριας κατοικίας που προστατεύεται ανέρχεται στις 79,6 χιλ. ευρώ. Σε 50,4 χιλ. ευρώ ανέρχεται δε το μέσο ποσό ρύθμισης. Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της τρίτης έκθεσης προόδου για την πορεία του ιδιωτικού χρέους. 
 Σημειώνεται ότι ύστερα από την τρίμηνη παράταση του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα εκπνεύσει στις 31 Ιουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την υλοποίηση του προγράμματος “γέφυρα”, στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Με το πρόγραμμα αυτό θα επιβραβευτούν για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages