Λαϊκή συσπείρωση , Δέδες-Πετράκος βάλλουν… κατά Νίκα-Τατούλη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Λαϊκή συσπείρωση , Δέδες-Πετράκος βάλλουν… κατά Νίκα-Τατούλη

Τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση από νωρίς το πρωί όσο και πριν από λίγο σε κοινή τους δήλωση Δέδες και Πετράκος στέκονται επικριτικά στο ότι δεν σςυζητήθηκε σήμερα στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ το θέμα με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών και πάει… σε άλλη συνεδρίαση. Αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις:
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Με την σύμφωνη γνώμη της νυν και πρώην περιφερειακής αρχής, των στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αναβλήθηκε για άλλη μια φορά να τοποθετηθεί η περιφερειακή αρχή στο Πε.Συ., πάνω στα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.
Ακόμα και να πάρει απόφαση το Πε.Συ. για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τον καύσωνα!
Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η εξής:
Πρόταση απόφασης του Πε. Συ. για  «αποζημιώσεις παραγωγών από καταστροφές του  καύσωνα στην ελαιοπαραγωγή»
Για άλλη μια χρονιά-τρίτη συνεχή- οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουν το εισόδημά τους.  Με τον καύσωνα μεταξύ 15-19 Μάη 2020  έγινε μεγάλη καταστροφή στην καρπόδεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις – περιοχές είναι μάλιστα καθολική. Αυτό έρχεται ως συμπλήρωμα στις προηγούμενες καταστροφικές χρονιές, με τις ζημιές από την ελλιπή δακοκτονία, που από την μία εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής, τα χρέη κ.τ.λ., και από την άλλη η τιμή του λαδιού κατρακύλησε κάτω από το κόστος παραγωγής.
Η περιφέρεια  οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα και να στηρίξει τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών για:
– Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
– Αποζημίωση στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου. Η δικαιολογία ότι ο κανονισμός στου ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την καταστροφή είναι αβάσιμη. Εδώ και τώρα να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση. Όπως με πολύ μεγάλη ευκολία χάρισε δεκάδες δισ. στους ξενοδόχους, να βρει τον τρόπο να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς. Έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ τόσα χρόνια.
–  Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
–  Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
–  Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% την ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής του. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.
– Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γόντικας
Γιάννης Κελάρης
Κοινή δήλωση Γιώργου Δέδε και Θανάση Πετράκου
Την ώρα που οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και οι παραγωγοί κερασιού και βύσσινου αγωνιούν αν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή που υπέστησαν από τον υπερβολικό καύσωνα και ζητούν το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει ενεργά και αποφασιστικά την αποζημίωσή τους, ο κ. Νίκας και ο κ. Τατούλης για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση αρνήθηκαν να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Οι παρατάξεις Δέδε και Πετράκου έθεσαν το θέμα και στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με δεδομένο ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση  το όργανο είχε αποφασίσει θετικά για τη συζήτηση. Δυστυχώς όμως οι κ. Νίκας και Τατούλης   παρέπεμψαν πάλι το θέμα για το επόμενο Συμβούλιο (ή μήπως στις καλένδες;).
Οι ελαιοπαραγωγοί όμως δεν μπορούν να περιμένουν και απαιτούν να αφήσουν την τεχνητή καθυστέρηση οι κ. Νίκας και Τατούλης και να φέρουν το θέμα προς συζήτηση άμεσα και κυρίως να αποδεχτούν τις προτάσεις μας, να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες διεκδίκησης ώστε  να αποζημιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages