ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σε αδιέξοδο κι εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων βρίσκονται τα μικρότερα τουριστικά καταλύματα της χώρας, τα οποία, εν μέσω Ιουνίου, κι ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα «ανοίγει» ο τουρισμός από το εξωτερικό, παρουσιάζουν χαμηλές, μονοψήφιες πληρότητες για το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.
Αντίστοιχα και τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα, δεν πρόκειται να ανοίξουν στην πλειονότητά τους, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, «εάν δεν υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες», αίτημα το οποίο τονίζει η ΠΟΞ και σε σχετική επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Τσακίρη, με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Τάσιο, ο προβληματισμός είναι μεγάλος, «ειδικά όταν δεν έχουμε κρατήσεις αυτή τη στιγμή διότι δεν έχουμε πτήσεις από το εξωτερικό. Θα κάνουμε το καθήκον μας και θα βάλουμε πλάτη στην προσπάθεια της χώρας να επανεκκινήσει την τουριστική οικονομία, όμως το σενάριο να υπάρξει κρούσμα σε μονάδα είναι υπαρκτό και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο». Μιλώντας για την τουριστική κίνηση, εκτίμησε ότι η πληρότητα αγγίζει το 20%, ενώ όπως είπε σημαντικό ρόλο θα παίξει το «άνοιγμα» της γερμανικής αγοράς και το θετικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει από Βαλκάνιους που θέλουν να κάνουν διακοπές ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η κατάσταση  στα μικρά καταλύματα

Ζοφερή είναι η κατάσταση και στα μικρά τουριστικά καταλύματα, όπως τουλάχιστον την παρουσιάζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και μάλιστα ενώ στις 15 Ιουνίου είναι το ορόσημο για το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων (μετά τα συνεχούς λειτουργίας που έχουν ανοίξει από την 1η Ιουνίου) καθώς και για το άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η Συνομοσπονδία δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων παραμένουν αποκλεισμένες από τα χρηματοδοτικά «εργαλεία», όπως και από το σύνολο σχεδόν των μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «η αιτιολογία του περιορισμένου προϋπολογισμού του προγράμματος του Ταμείου Επιχειρηματικότητας – ΤΕΠΙΧ ΙΙ, στο οποίο τόσο πολύ πίστεψαν οι «διψασμένοι» για ρευστότητα επιχειρηματίες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, δεν τους επέτρεψε να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.
Κι ενώ το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ αναδεικνύεται σε «άνθρακα» για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, «πονοκέφαλο» προκαλεί στους επιχειρηματίες του κλάδου το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών.
Για μία ακόμη φορά οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης παραμένουν κλειστές για τις μικρές επιχειρήσεις, που τη δεδομένη στιγμή χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη χρηματοδοτική στήριξη για να επιβιώσουν και οι αιτήσεις των επιχειρηματιών του κλάδου παραμένουν στα συρτάρια των τραπεζών. Έτσι, η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσχερής και αρκούντως αναποτελεσματική. Μεγάλο δε ερωτηματικό προκύπτει και για τη στάση των τραπεζών, οι οποίες «σπρώχνουν» τους επιχειρηματίες του κλάδου στη λήψη άλλων μορφών δανείων με υψηλά επιτόκια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages