Κόκκινα δάνεια και χορηγήσεις το «στοίχημα» του 2021 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Κόκκινα δάνεια και χορηγήσεις το «στοίχημα» του 2021


Την ανάγκη να διευρυνθούν οι χορηγήσεις από τις τράπεζες με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του ΙΟΒΕ προχθές, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. 
Ο κεντρικός τράπεζίτης ανέδειξε, επίσης, ως καίριο «στοίχημα» του τραπεζικού κλάδου τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αυτή τη στιγμή, δάνεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεων (μορατόρια) υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης και εξέφρασε την ανησυχία του για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας η οποία εκτιμάται από την ΤτΕ στα 10 δισ. ευρώ περίπου.
Προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη μείωση των NPEs, οι τράπεζες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία εργαλεία, διαμήνυσε με τη σειρά του ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στην ίδια εκδήλωση. Ενδεικτικά ανέφερε τον πτωχευτικό νόμο, για τον οποίο εκκρεμούν ακόμη οι κοινές λειτουργικές αποφάσεις, καθώς και οι πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων και διασύνδεσης των συστημάτων των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν το απόθεμα των NPEs σε μονοψήφιο νούμερο χωρίς όμως να έχουν τα αναγκαία μέσα, τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Στο ίδιο θέμα, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, επιβεβαίωσε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων συνιστά βασικό άξονα στρατηγικής για τις εγχώριες τράπεζες, δεδομένου μάλιστα ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης λαμβάνει υπόψιν το ύψος των κόκκινων δανείων τα οποία θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 5% και 8%.
Στο πεδίο της χρηματοδότησης της οικονομίας, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι οι τράπεζες στήριξαν τις χορηγήσεις και τον ιδιωτικό τομέα τη χρονιά που πέρασε, με τη μέση ακαθάριστη ροή να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Οι τράπεζες στήριξαν τις ανάγκες χρηματοδότησης και μικρομεσαίων κατά την πανδημία, υποστήριξαν το πρόγραμμα "γέφυρα” και τώρα που λήγουν οι εννεάμηνες επιδοτήσεις, θα συνεχίσουν να στηρίζουν με ρυθμίσεις τους δανειολήπτες που έχουν ανάγκη, τόνισε ο κ. Καραβίας.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μυλωνάς διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της χρηματοδότησης παραμένουν υποτονικά όχι επειδή οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, αλλά επειδή δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια. Με αυτό συμφώνησε και ο επικεφαλής της Eurobank, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages