_ Ο Α Ν Ι Δ Ι Ο Τ Ε Λ Η Σ είναι εκτιμητέος , από κάθε φίλο και γνωστό , / γιατί έχει δείξει την καλοσύνη , την φιλαλληλία και τον καλύτερο εαυτό./ .Κανένας δεν ξεχνα την ευπρέπειά του όταν είναι ανθρωπιστική , / και ο ίδιος στη συνείδηση όλων θανέχει ιδιαίτερα καταξιωθεί./
_Αν δίνουμε με σκοπό να πάρουμε , δεν δίνουμε πραγματικά.
_ Αν δίνουμε μόνο , όταν αυτό που θα δώσουμε , δεν το έχουμε ανάγκη , η δεν το χρειαζόμαστε πλέον ( όταν πρόκειται γιά υλικά αγαθά) , δεν δίνουμε πραγματικά.
_ Ας δώσουμε και από αυτά που μας » αρέσουν » και που θεωρούμε , ότι τα έχουμε ανάγκη.
_ Στη ζωή μας πρέπει να ζούμε απλά , ταπεινά , υποδειγματικά και όλα θα πορευτούν τέλεια./Ποτέ μη σκεπτόμαστε την εκμετάλλευση του συνανθρώπου , αλλά να μας κυριαρχεί ανιδιοτέλεια./ Ο άνθρωπος που πιστεύει , ότι έχει δικαίωμα συμφέροντος από τους άλλους , / δείχνει το αρνητικό παράδειγμα πρός απόρριψη , από μικρούς και μεγάλους./
_ Έτσι , όταν τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους , καθορίζει ένα αναμενόμενο κέρδος , τότε η συμπεριφορά μας αυτή , είναι ιδιοτελής.
_ Υπάρχουν φορές που η συμπεριφορά μας , είναι αποτέλεσμα εκλογής μας . Άλλες πάλι είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας μας , να δράσουμε διαφορετικά .
_ Όταν λοιπόν η ένταση των αναγκών είναι τέτοια που μας αφαιρεί τη δυνατότητα εκλογής , από τη συμπεριφορά μας , τότε γινόμαστε ευάλωτοι και κατά συνέπεια ιδιοτελείς.
_ Βασικό στοιχείο της αγάπης , είναι η ανιδιοτέλεια που πρέπει να ζητούμε. / Και αν αυτό μπορέσουμε και το εφαρμόσουμε στη πράξη , ιδιαίτερα θα εκτιμηθούμε./
Θα δείξουμε τα πραγματικά μας αισθήματα και την αδελφική » αλληλεγγύη , /χωρίς σκοπούς και ιδιοτελείς σκέψεις , προσβλέποντας και αγαπώντας την ύλη./
_Η ανιδιοτέλεια δεν σημαίνει την ολοκληρωτική απουσία κάποιας ανάγκης.Αν πιστέψουμε κάτι τέτοιο θα οδηγηθούμε και πάλι στην ουτοπία της εξιδανικευμένηςν αγάπης ,μια και δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς ανάγκες.
_ Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν , ότι ένα χαρακτηριστικό της αγάπης είναι η ανιδιοτέλεια. Μερικοί λένε ότι ανιδιοτελή είναι τα συναισθήματα και η συμπεριφορά ,που εκδηλώνονται , χωρίς να απορρέουν από κάποια ανάγκη μας Η ανάγκή όμως είναι μία από τις κυριαρχικές ιδιότητες της ανθρώπινης φύσης
_ Θέλει ο ανιδιοτελής δύναμη ψυχής και συναισθηματική αγάπη , / είναι η έκφραση τωνευγενών συναισθημάτων του , χωρίς καμία αυταπάτη./ Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη ,πρέπει να επιλέγονται βουλητικά , /γιατί με το φέρσιμο του χαρακτήρα μας , αποτυπώνουμε τα θετικά και τα αρνητικά./
_Ο προορισμός του ανθρώπου είναι η ανιδιοτελής αγάπη , μέσω της αυταπάρνησης ( Ιωάν. 15 ‘ 12 , 13 ) , μιας αγάπης ελεύθερης από κάθε ιδιοτέλεια και από κάθε ανάγκη.
_ Αυτό είναι δυνατόν να κατορθωθεί , μόνο διά της πνευματικής άσκησης της βούλησης , διότι η ηθική τελείωση πραγματοποιείται με πλήρη ελευθερία , καθώς ο άνθρωπος δημιουργήθηκε γιά να κατακτήσει την τελείωση , χωρίς να εξαναγκάζεται από κανέναν.
_ Ας θυμόμαστε επίσης , ότι η προσφορά δεν περιορίζεται σε χρήματα και υλικά αγαθά . Κάποιες φορές το ομορφότερο χαμογελό μας και ένα βλέμμα μας γεμάτο αγάπη ,μιά καλημέρα σε έναν άγνωστο στο δρόμο που στέκεται θλιμμένος , είναι το ωραιότερο πράγμα , που μπορούμε να προσφέρουμε.
_ Αν θέλουμε να νιώθουμε άνθρωποι με ευαισθησίες , / ας υλοποιούμε , τέτοιες πράξεις δεχόμενοι ευχαριστίες ./ Το μεγαλύτερο κεφάλαιο στον άνθρωπο , είναιη καταξίωση και η αποδοχή , /που με απλές ενέργειες και συμπεριφορές , μπορεί να υλοποιηθεί./
_» Μηδέν χρημάτων ένεκα πράττειν «.Περίανδρος ο Κορίνθιος.Δελφικό παράγγελμα:
Ούτε να πράττεις , γιά να βγάλεις λεφτά.Δηλαδή μη κάνεις τίποτα , για χάρη των χρημάτων και κατ’ επέκταση να πράττεις όσα σου είναι αναγκαία.
_ Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν τρείς ζωές.Την δημόσια , την ιδιωτική και τη μυστική .Γκαμπριέλ Καρδία Μάρκες.Βραβείο Νόμπελ _ Λογοτεχνίας.
_ Όλοι γνωρίζουμε τη φράση .» Ότι δώσεις θα πάρεις «.Αυτός που δίνει , να το ξεχνάειμκαι αυτός που δέχεται να το θυμάται.
Λόγια από την ανθρώπινη ζωή.
Σας Ευχαριστώ
Δημήτριος. Μητρόπουλος .
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ,,,,ΕΡΧΟΝΤΑΙ: ………Ε Ρ Γ Α Σ Ι Ε Σ. Μ Ε Τ Α. Τ Ο. Τ Ρ Υ Γ Ο.
_ Λιάσιμο των σταφυλιών και το γύρισμα τους στο αλώνι , το τρίψιμο και το ξεκοκάλιασμα( να φύγουν τα κότσιαλα η κοτσιάνια ) , το κρησάρισμα ( κοσκίνισμα ) , το λίγνισμα( να φύγουν τα μικρά κότσιαλα ) , το Σόρομα( συγκέντρωση του καρπού ) , το σάκκιασμα έβαζαν τη σταφίδα σε σάκκους ) και η παράδοση στο Συνεταιρισμό στο Κοπανάκι , για την είσπραξη χρημάτων , προς αντιμετώπιση των εξόδων της οικογένειας , όλο τον χρόνο.
Σας. Ευχαριστώ
Δημήτριος. Μητρόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου