Οι τιμές κρατούν το ενδιαφέρον των παραγωγών στο καρπούζι Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Οι τιμές κρατούν το ενδιαφέρον των παραγωγών στο καρπούζι Τριφυλίας

 


Ολοκληρώθηκε στο σύνολο της χώρας η συλλογή του καρπουζιού των πρώιμων φυτεύσεων και ιδιαίτερα των υπό κάλυψη καλλιεργειών σε χαμηλά τολ. Παράλληλα, έχει μπει στην παραγωγή το υπαίθριο καρπούζι, του οποίου η συλλογή θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα. Σε αντίστοιχη φάση βρίσκονται και οι φυτεύσεις μετά το αλώνισμα των σιτηρών, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, συνήθως τη φθινοπωρινή περίοδο.

Αντίπαλος στη συγκεκριμένη καλλιέργεια παραμένει ο καιρός, όπου με την εναλλαγή των θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών, όπως επίσης και στις αποδόσεις. Το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν σημαντικά την ποιότητα του καρπού. Σοβαρό επίσης είναι και το πρόβλημα της συλλογής του καρπουζιού, λόγω της έλλειψης εργατών γης. Σε αντίθεση με την αρνητική αυτή εικόνα, αυτό που αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον είναι η τιμή του προϊόντος. Η αυξητική του πορεία ενισχύει το ενδιαφέρον των παραγωγών, ώστε να προστατεύσουν καλύτερα την παραγωγή τους.

Μειωμένη η παραγωγή παρά τα ποτίσματα

Ο Παύλος Σεληγκούνας, παραγωγός καρπουζιού από το Μακρυχώρι Λάρισας, κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή πάνω από 40% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Ο ίδιος έχει τελειώσει το πρώτο χέρι συλλογής από τις πρώιμες φυτεύσεις και έχει ξεκινήσει το δεύτερο. «Ο τελευταίος καύσωνας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα φυτά μας και προσπαθούμε να τα κρατήσουμε εύρωστα, με όσα περισσότερα ποτίσματα μπορούμε, ώστε να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα».

Αναφερόμενος στο θέμα της συλλογής του καρπουζιού, ο κ. Σεληγκούνας είπε ότι «υπάρχει μία δυσκολία για να συγκεντρωθεί ο αντίστοιχος αριθμός εργατών που απαιτείται για τη φόρτωση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να έχουμε κλείσει συνεργεία με κόστος 21 ευρώ τον τόνο». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι παρουσιάζουν άνοδο που ξεπερνά τα 30 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με τα 15 έως 20 λεπτά που είχαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κλείνοντας, επισήμανε ότι υπάρχουν συμφωνίες με σούπερ μάρκετ όπου τα προμηθεύει απευθείας ο ίδιος σε μεγάλες παλέτες και η πληρωμή του γίνεται με δίμηνες επιταγές.

Ηλεία: Χαμηλές οι αποδόσεις στα πρώιμα

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό από τις πρώιμες καλλιέργειες στην περιοχή του, ο γεωπόνος Πέτρος Λεβέντης από την Αμαλιάδα υποστηρίζει ότι η χρονιά ήταν μέτρια. «Οι αποδόσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι μειωμένες κατά 30% και κυμαίνονται στους 3 με 4 τόνους το στρέμμα. Σημαντικός παράγοντας ήταν ο καιρός, που με τις εναλλαγές των θερμοκρασιών επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη της παραγωγής.

Επίσης, οι τιμές μεσοσταθμικά κινήθηκαν στα 30 με 35 λεπτά το κιλό, χωρίς σημαντικές μεταβολές από την περσινή περίοδο», υποστηρίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κάνει λόγο για προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο καύσωνας, με αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages