Έλαμψαν τα χρώματα στα Φιλιατρά από τα λουλούδια σε μοναδική έκθεση - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Έλαμψαν τα χρώματα στα Φιλιατρά από τα λουλούδια σε μοναδική έκθεση



 Έλαμψαν τα χρώματα στα Φιλιατρά από τα λουλούδια, τα δέντρα και τις νεκρές του φύσεις, από τα μαγικά χειροτεχνήματα του καλλιτέχνη που κατόρθωσε να φτάσει την τέχνη του παντού και να γίνει γνωστός με το μικρό του όνομα: Pavlos. Με την επιμέλεια της Kapopoulos Fine Arts και του συνεργάτη του Μουσείου, Χρήστου Τσοροβά, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα (25/7) στη μεσσηνιακή γη, έκθεση του Παύλου στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου.

Γεννημένος στα Φιλιατρά το 1930 ο Παύλος (Διονυσόπουλος) σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1954 με υποτροφία του γαλλικού κράτους πήγε στο Παρίσι, όπου έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της γόνιμης διαδρομής του. Παρόλο που οι αναζητήσεις του συγγενεύουν και συμπορεύονται με αυτές των νεορεαλιστών, των καλλιτεχνών της ποπ αρτ και της επιστροφής στην παραστατικότητα, ποτέ δεν εντάχθηκε σε κανένα απ’ αυτά τα κινήματα, παραμένοντας ένας πρωτοπόρος δημιουργός.

Ως βάση της εργασίας του χρησιμοποίησε το τυπωμένο χαρτί (κυρίως από αφίσες), κομμένο μηχανικά σε λουρίδες (γνωστό στο ευρύ κοινό το έργο του «Ποδοσφαιριστές» στον Σταθμό της Ομόνοιας του αθηναϊκού Μετρό). Η διάταξη των λουρίδων σχηματίζει κυματιστές επιφάνειες, όπου τα χρώματα και η ύλη γίνονται ένα.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς είχαν αφαιρετική μορφή. Αλλά όταν κατέκτησε πλήρως την τεχνική του, άρχισε να τη χρησιμοποιεί για τη δημιουργία παραστατικών εικόνων ή αντικειμένων σε τρεις διαστάσεις, με υψηλό βαθμό αληθοφάνειας, στα όρια της οπτικής ψευδαίσθησης. Οι περίτεχνες και ευφάνταστες εικόνες του συχνά αναιρούν την υλικότητα της κατασκευής τους, υποβάλλοντας μια μεταφυσική αίσθηση.

Για δεκαετίες σωρεύει χρώματα, λωρίδες, τοποθετεί όγκους επάλληλους αναδομώντας τα αντικείμενα, ιδιαίτερα χάρη στην κινητική τάση και την ένταση της φοράς των τυλιγμένων λωρίδων. Το 1978 ο Luigi Carluccio γράφει στο «Panorama»: «Ο Παύλος μπορεί να μεταμορφώσει τον τηλεφωνικό κατάλογο της Νέας Υόρκης σ’ ένα κλασικό κύπελλο. Τον ανοίγει στις 360 μοίρες και τον πλάθει, όπως κάνουν οι αγγειοπλάστες με τον πηλό». Το καλοκαίρι του 2019, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών και είναι θαμμένος στα Φιλιατρά.

Το γεγονός περιλαμβάνει συνθέσεις από ιδιωτικές συλλογές και από την προσωπική συλλογή του Βαγγέλη Καπόπουλου. «Είχαμε πολύ στενή σχέση» εξηγεί ο γνωστός γκαλερίστας. «Για δεκαπέντε χρόνια τον επισκεπτόμουν συχνά στο ατελιέ του ή στο Παρίσι ή στην Αθήνα. Ήταν ένας από τους πιο ανοιχτούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Κοντά του άλλαξε εντελώς η οπτική μου και άνοιξαν οι ορίζοντές μου στην σύγχρονη παγκόσμια τέχνη.

Ο Παύλος πίστευε ότι η ελληνική αγορά τέχνης, έπρεπε και μπορούσε να ανοίξει σε σύγχρονους σημαντικούς καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, κάτι που πετύχαμε στη συνέχεια, φέρνοντας στην Ελλάδα κορυφαίους δημιουργούς με δική του πρόταση. Νοιώθω ότι του οφείλω πολλά και είμαι πολύ συγκινημένος για τη διοργάνωση της έκθεσης με έργα του, στον τόπο που γεννήθηκε και πλέον αναπαύεται από τον Ιούνιο του 2019 που τον χάσαμε».

Το Μουσείο

Το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης των Φιλιατρών. Πρόκειται για ανακατασκευή του οικήματος της οικογένειας του Πάνου Ηλιόπουλου (1897-1985), στο οποίο προηγουμένως στεγαζόταν το ιστορικό φωτογραφείο και το σπίτι της οικογένειας. Εκεί εκτίθενται τα έργα, ζωγραφικά και φωτογραφικά, του Πάνου Ηλιόπουλου αναδεικνύοντας πτυχές της Ιστορίας του 20ου αιώνα.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται 80 φωτογραφίες50 ζωγραφικά έργα του Πάνου Ηλιόπουλου (μέρος της συλλογής), καθώς και 40 ζωγραφικά έργα του Ηλία Ηλιόπουλου, γιου του Πάνου, (στον α’ όροφο). Επιπλέον φυλάσσεται η συλλογή 60 σχεδίων σε πλαίσιο εκτός κορνίζας και το συνολικό αρχείο του Π. Ηλιόπουλου βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Σεπτεμβρίου 2023. Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου: Ζαχαριανών 11, Φιλιατρά (τηλ. 6974-460.634 και 27610-33.807). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:30 -13:30 & 18:00 -20:30

Φωτογραφίες: Έργα του Παύλου Διονυσόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages