ΜΕ αυτόνομα αγροτικά ρομπότ στρέφονται οι αγρότες για την έλλειψη εργατικού δυναμικού - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΜΕ αυτόνομα αγροτικά ρομπότ στρέφονται οι αγρότες για την έλλειψη εργατικού δυναμικού


 
Στα αυτόνομα αγροτικά ρομπότ στρέφονται οι αγρότες μιας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η πίεση για παραγωγή τροφίμων χωρίς φυτοπροστατευτικά προϊόντα τους οδηγεί σταδιακά σε ρηξικέλευθες αλλαγές στο χωράφι που όμως θα σημάνουν την αντικατάσταση των εργατών γης. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του ο Richard van Hooijdonk, που παρακολουθεί και καταγράφει όλες τις μελλοντικές διεθνείς τάσεις.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις αγροτικές επιχειρήσεις. Καλούνται να παράγουν περισσότερα τρόφιμα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες δισεκατομμύρια ανθρώπων, την ώρα που αντιμετωπίζουν σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις. Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο ζητούν από τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών να χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ την ίδια ώρα η πρόσληψη εποχιακών εργατών γης γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη. Οπότε, μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις ο αγροτικός κλάδος θεωρεί ότι οι αυτόνομες μηχανές αποτελούν μια βιώσιμη εναλλακτική για την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού.

Ρομπότ και drones: Μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά

Η στροφή αυτή του αγροτικού ενδιαφέροντος στις νέες τεχνολογίες έχει δημιουργήσει μια αγορά για τα αγροτικά ρομπότ και τα drones που αναμένεται να αγγίξει τα 23,06 δισ. δολάρια έως το 2028.

Ήδη από τώρα, ρομπότ μπορούν να εκτελούν πληθώρα εργασιών σε χωράφια και θερμοκήπια. Από τη σπορά και συγκομιδή έως τη δειγματοληψία και τους ψεκασμούς, προηγμένες συσκευές βοηθούν τους αγρότες να καλλιεργούν με οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Αν και είμαστε μόλις στην αρχή αυτής της τάσης, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν τη δυναμική που έχουν τα αγροτικά ρομπότ στη μεταμόρφωση της παραγωγής τροφίμων.

Rubion: Καλύτερο από τους εργάτες στη συγκομιδή φράουλας

Μετά από 5 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία ρομποτικής Octinion με έδρα το Βέλγιο παρουσίασε ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ συγκομιδής φράουλας που ονομάζεται Rubion. Το μηχάνημα περιηγείται σε θερμοκήπια ή ψηλές σήραγγες και ανιχνεύει και μαζεύει ώριμες φράουλες. Ο καρπός συλλέγεται χωρίς κακώσεις και στη συνέχεια το σύστημα ζυγίζει τα κομμάτια και τα τοποθετεί στο καθορισμένο τελάρο. Το Rubion είναι επίσης ικανό να προβλέψει τη συγκομιδή της επόμενης εβδομάδας αναλύοντας τις καλλιέργειες και βοηθώντας τους παραγωγούς να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερα τις δραστηριότητές τους. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι αγρότες μπορούν να μαζέψουν τους καρπούς όταν είναι ώριμοι και όχι όταν είναι διαθέσιμοι οι εργάτες γης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επόμενο project της εταιρείας, που χρηματοδοτείται από το Interreg. Μέσω του προγράμματος CIMAT (Catalyst for Innovative Mechatronic in Agricultural Technology) πρόκειται να δημιουργήσει το αντίστοιχο ρομπότ Titanion αλλά για υπαίθριες καλλιέργειες.

SmartCore: ασύγκριτο στις εδαφικές αναλύσεις

Οι αγρότες πρέπει να αναλύσουν δείγματα εδάφους για να προσδιορίσουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται σε συγκεκριμένα μέρη του χωραφιού. Η χρήση της βέλτιστης ποσότητας θρεπτικών συστατικών μπορεί να αυξήσει τις αποδόσεις, να μειώσει το κόστος και να αποτρέψει τη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Αλλά η χρήση υπερβολικά ή πολύ λίγων χημικών ουσιών μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Και παρά τη σημασία αυτής της διαδικασίας, οι αγρότες παίρνουν συνήθως δείγματα εδάφους με το χέρι, κάτι που είναι μια αναποτελεσματική μέθοδος με υψηλό ποσοστό δειγματοληπτικών σφαλμάτων.

Οι Troy Fiechter και Drew Schumacher, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Purdue (Ιντιάνα, ΗΠΑ), βρήκαν μια καλύτερη λύση για την ανάλυση του εδάφους. Το δίδυμο ανέπτυξε το SmartCore, ένα αυτόνομο ρομπότ που προχωρά μέσα στα χωράφια και λαμβάνει δείγματα από συγκεκριμένες τοποθεσίες. Το μηχάνημα καθοδηγείται από αλγόριθμους ανίχνευσης εμποδίων και GPS για τη λήψη δειγμάτων από το ίδιο σημείο κάθε χρόνο, επιτρέποντας στους αγρότες να παρακολουθούν πώς εξελίσσεται το έδαφός τους. Και μόλις ληφθεί το δείγμα, το SmartCore το μεταφέρει στην άκρη του χωραφιού για αποστολή σε εργαστήριο. Πλέον έχουν ιδρύσει τη start up Rogo Ag LLC, μέσω της οποία διατίθεται το SmartCore.

Τα ρομπότ της Fendt σπέρνουν καρπούς

Η γερμανική εταιρεία αγροτικών μηχανημάτων Fendt σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ουλμ (τμήμα εφαρμοσμένων επιστημών) ανέπτυξαν το 2018 πειραματικά ένα μηχάνημα σποράς που το ονόμασαν Fendt Xaver. Χάρη σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο φορείς δημιούργησαν τεχνολογία που επιτρέπει στους αγρότες να αναπτύξουν ένα σμήνος μικρών ρομπότ σε ένα χωράφι, τα οποία στη συνέχεια είναι έτοιμα να εκτελέσουν μια ανατεθείσα εργασία.

Το ρομποτικό σύστημα αποτελείται από πολλά μέρη. Η μονάδα logistics, ενσωματωμένη σε ένα τρέιλερ υψηλής τεχνολογίας, είναι υπεύθυνη για τη φόρτιση της μπαταρίας, την τροφοδοσία σπόρων και την ακριβή πλοήγηση μικρών, τετρακίνητων ρομπότ μέσω του cloud. Και οι αγρότες βασίζονται σε ένα tablet για να προγραμματίσουν εργασίες και να παρακολουθούν τα δεδομένα των σπόρων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Xaver της Fendt, που έχει φτάσει πλέον στην τρίτη γενιά του, δημοσίευσε το Agro24 την προηγούμενη εβδομάδα εδώ.

Tertill: εξαφανίζει τα ζιζάνια από οικιακά μποστάνια και κήπους

Πολλοί άνθρωποι καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά ή λουλούδια σε κήπους στα σπίτια τους. Και παρόλο που αυτή η δραστηριότητα είναι πηγή χαράς και υγιεινής διατροφής, είναι επίσης ένας συνεχής αγώνας για την εξάλειψη των ζιζανίων που κλέβουν νερό και θρεπτικά συστατικά από τα φυτά. Η απομάκρυνση των ζιζανίων αυτών είναι χρονοβόρα και σκληρή δουλειά, γι’ αυτό η τεχνολογική start up επιχείρηση Franklin Robotics έχει βρει μια λύση: Ανέπτυξε ένα ρομπότ βάρους 1,1 κιλών που ονομάζεται Tertill, το οποίο κινείται ανεξάρτητα μέσα στον κήπο.

Η τετρακίνητη συσκευή χρησιμοποιεί αισθητήρες για να εντοπίσει το στόχο της και ένα νάιλον κορδόνι που βρίσκεται στην κάτω πλευρά της για την εξάλειψη των ζιζανίων. Το ρομπότ διαθέτει ηλιακό πάνελ και μπορεί να φορτίσει την μπαταρία του, όταν εκτίθεται σε άμεσο ηλιακό φως. Εναλλακτικά, ένα καλώδιο USB μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για φόρτιση. Οι ιδιοκτήτες του Tertill θα πρέπει να περιφράξουν τον κήπο τους με έναν τοίχο τουλάχιστον πέντε εκατοστών που εμποδίζει το ρομπότ να «δραπετεύσει», ώστε να μπορεί να περιπολεί σε μια καθορισμένη περιοχή.

Το μηχάνημα είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, αλλά πέτρες, λάσπη και ανώμαλο έδαφος μπορεί να το σταματήσουν. Η Franklin Robotics ανέπτυξε επίσης μια εφαρμογή για smartphone που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ρομπότ, καθώς και τις συνθήκες στον κήπο.

«Παιχνιδάκι» για το Dino η ζιζανιοκτονία μεγάλων χωραφιών

Και ενώ το Tertill αφαιρεί ζιζάνια σε μικρούς κήπους, η γαλλική εταιρεία ρομποτικής Naïo Technologies κάνει την ίδια δουλειά σε μεγάλα ανοιχτά χωράφια. Το αυτόνομο ρομπότ Dino εκτελεί εργασίες εκσκαφής και ξεχορταριάσματος ζιζανίων, εμποδίζοντας τα ζιζάνια να κλέψουν νερό και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τα φυτά. Το τετράτροχο ρομπότ που ζυγίζει 800 κιλά είναι εξοπλισμένο με σύστημα όρασης υπολογιστή που ανιχνεύει τις σειρές των καλλιεργειών και προσαρμόζει συνεχώς τα μηχανικά του μέρη για να εξασφαλίσει εργασία υψηλής ακρίβειας.

Η Naïo ισχυρίζεται ότι το μηχάνημά της είναι αποτελεσματικό στο ξεχορτάρισμα «λαχανικών που καλλιεργούνται στο χωράφι, τόσο σε υπερυψωμένα φυτά όσο και σε χαμηλές σειρές, όπως μαρούλια, καρότα, κρεμμύδια».

Το Dino μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επίβλεψη, ακολουθώντας μια καθορισμένη διαδρομή χάρη στο σύστημα καθοδήγησης GPS και ακολουθώντας τις προκαθορισμένες εβδομαδιαίες εργασίες ζιζανίων. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για τους αγρότες, καθώς μπορούν να αντιμετωπίσουν άλλες, πιο περίπλοκες γεωργικές εργασίες. Επίσης, είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον εργαλείο καθώς τροφοδοτείται από ηλεκτρισμό και μειώνει τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων. Και χάρη στην ισχυρή μπαταρία του, μπορεί να λειτουργήσει έως και οκτώ ώρες χωρίς διακοπή, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μεγάλα χωράφια.

Η γαλλική εταιρεία έχει τοποθετήσει, επίσης, στη διεθνή αγορά τα ρομπότ Oz και Ted.

SwagBot: Βάζει ακόμη το κοπάδι σε τάξη

Η αυστραλέζικη start up Agerris κατάφερε να συγκεντρώσει 4,6 εκατ. δολάρια για να αναπτύξει περαιτέρω τις ικανότητες του ρομπότ με το όνομα SwagBot. Στόχος η υιοθέτηση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης και όχι ενός απομακρυσμένου συστήματος ελέγχου. Το ρομπότ θα είναι ικανό όχι μόνο να εντοπίζει και να εξαλείφει τα ζιζάνια, αλλά και να παρακολουθεί βοσκότοπους και καλλιέργειες. Το SwagBot μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να εκτρέφει βοοειδή, βάζοντας τους σκύλους αγροκτήματος «εκτός λειτουργίας». Το ρομπότ αυτό πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2020.

Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης ένα δεύτερο ρομπότ που ονομάζεται Digital Farmhand που θα αυτοματοποιήσει διάφορες εργασίες, όπως η εκτίμηση απόδοσης, ψεκασμοί καλλιεργειών και αφαίρεση ζιζανίων. Το μηχάνημα θα σχεδιαστεί για να ταιριάζει ειδικά στις ανάγκες των μικρότερων αγροκτημάτων και η Agerris σχεδιάζει να το καταστήσει αρκετά ανταγωνιστικό ως προς τις τιμές για τις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών.

Mamut: Περιπλανιέται στα χωράφια και εντοπίζει ασθένειες

Η high-tech εταιρεία Cambridge Consultants, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Altran, αναπτύσσει ένα αυτόνομο τεχνητής νοημοσύνης ρομπότ που αποκαλεί Mamut και το οποίο χαρτογραφεί, πλοηγείται σε φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας στερεοφωνική κάμερα, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αισθητήρα και πυξίδα. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες επιθεώρησης και έξι κάμερες 360 μοιρών, μία εκ των οποίων είναι μια πολυφασματική κάμερα απεικόνισης. Το Mamut κινείται μέσα από χωράφια για τη συλλογή οπτικών δεδομένων και τη δημιουργία χαρτών, βοηθώντας τους αγρότες να εντοπίζουν ασθένειες, να εκτιμούν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να επιλέγουν τον βέλτιστο χρόνο για συγκομιδή. Και σε αντίθεση με τα drone, το ρομπότ κινείται κάτω από τον θόλο της βλάστησης και συλλέγει πιο λεπτομερή δεδομένα.

FarmWise: H έξυπνη κίνηση που ξεφορτώνεται ζιζάνια

Η start up FarmWise με έδρα το Σαν Φρανσίσκο παράγει αυτόνομα ρομπότ με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να αφαιρούν ζιζάνια, κυρίως για την αγορά των ΗΠΑ. Οι μηχανές βασίζονται σε αλγόριθμους βαθιάς μάθησης για να εντοπίσουν τον στόχο τους και να αποφύγουν να βλάψουν τα φυτά.

Μάλιστα, τα ρομπότ αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σε διάφορα περιβάλλοντα, προσαρμόζονται στα «περισσότερα από τα χωράφια των καλλιεργητών από το μαρούλι έως τα καρότα, το μπρόκολο και ούτω καθεξής, μια δυνατότητα που δεν έχει σημειωθεί ποτέ μετά την εφεύρεση του τρακτέρ στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα», αναφέρει ο Dennis Donohue, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας των Western Growers.

ΕcoRobotix Avo: Το ψεκαστικό του μέλλοντος ειδικά για την τευτλοκαλλιέργεια

Η ελβετική start up ecoRobotix είδε την εξαφάνιση των ζιζανίων με άλλο μάτι. Το αυτόνομο ρομπότ της χρησιμοποιεί τεχνολογίες σκαναρίσματος και ψεκασμού. Μια κάμερα με τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει και αναλύει τα ζιζάνια στο έδαφος, και μετά ψεκάζει μια απειροελάχιστη ποσότητα που είναι εστιασμένη στο συγκεκριμένο σημείο. Η μηχανή αυτή καλύπτει 3 εκτάρια γης την ημέρα (30 στρέμματα). Το πάνω μέρος του ρομπότ καλύπτεται με φωτοβολταϊκά πάνελ, πλάτους περίπου δύο μέτρων, που παρέχουν σταθερή τροφοδοσία ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, η ecoRobotix έκλεισε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης, λαμβάνοντας 11 εκατομμύρια δολάρια από διάφορους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του γεωργικού επενδυτικού fund CapAgro και του γερμανικού αγροχημικού κολοσσού BASF.

Πλέον συνεργάζεται με την Tereos για να τελειοποιήσει το "AVO" για τη ζιζανιοκτονία στην τευτλοκαλλιέργεια.

Thorvald: Έρχεται για να αντικαταστήσει τους εργάτες γης

Μια ομάδα επιστημόνων από το βρετανικό πανεπιστήμιο Lincoln και το Νορβηγικό πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ρομποτικής. Ο στόχος τους είναι να επιτρέψουν σε ένα αυτόνομο ρομπότ που ονομάζεται Thorvald να εκτελεί μια ποικιλία αγροτικών εργασιών και να αντικαθιστά την ανθρώπινη εργασία.

Το πρόζεκτ πραγματοποιείται μέσω της startup εταιρείας Saga Robotics, χρηματοδοτούμενη από μη αποκαλυφθείσα βρετανική εταιρεία τροφίμων που θέλει να καλύψει το κενό στο εργατικό δυναμικό που θα διευρυνθεί καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ρομπότ υποτίθεται ότι μπορεί να ελιχθεί εύκολα σε ανώμαλα εδάφη και να πλοηγηθεί σε χωράφια χωρίς να αγγίζει τα φυτά. Θα μπορεί, επίσης, να μεταφέρει φορτία, εξοικονομώντας ώρες σκληρής εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages